10. Ingyen szórakoztat
... vagy éppen a számítógépeden is olvashatsz. Az internet tele van olyan helyekkel, ahonnan ingyen (és legálisan) tölthetsz le könyveket.
A 10. pont ezen része egyszerűen ellentmond a 7. pontnak:
7. Megtanít jobban összpontosítani
Az internet egyik következménye lett a multitasking életmód: több böngésző is meg van nyitva 5-10 külön weboldallal, közben szól a zene, a telefonon folyamatosan megy az üzenetváltás, és közben még tanulni, vagy dolgozni is próbálsz, vagy a tévén meccset nézel. Ez a fajta viselkedés azonban folyamatos stresszt okoz, és csökkenti a produktivitást.
Amikor egy könyvet olvasol, a teljes figyelmed középpontjába a történet kerül, az apró részletek külön világot alkotnak, amiben egy szempillantás alatt elmerülsz.
Próbáld ki például, hogy reggelente 15-20 percet olvasol (akár a buszon, a metrón) és meg fogsz lepődni, mennyivel fókuszáltabb leszel egész nap.
Egy köcsög warez kocka vagyok, aki minden szart a netről tölt le, és sem időt pénzt, vagy fáradságot nem szánok arra, hogy bemenjek a boltba és megvegyem amit a netről is le tudok tölteni.
Kivétel a könyvek. Nem mondom, hogy túl sok könyvet olvastam, és alapból is sokáig elvagyok egy kötettel, de merem állítani, hogy mindegyik beszerzésénél királybúcsúztatót tartottam.
Lehetne azt mondani, hogy egy írót jobban tisztelek, mint egy filmrendezőt, de ez talán éves. Legalábbis állandósságban.
Az igazi ok tán az, ami a 7. pontban leírtál.
Alapból lehene mondani, hogy a szöveg mindegy, hogy egy papíron, vagy a képernyőn van, de ez nem igaz.
Az elektronikai eszközökkel ilyen szempontból van néhány problémám.
1.
A fizikai probléma
nem igazán kényelmes, áram köl bele... stb
... ne szójjá!
könyv:
Az is kényelmelen tud lenni,hiszen fogni kell, meg lapozni, meg kelle gy fényforrás is...
2.
Pont ellentmond annak amit a 7. pontban leírtál, a multitaskingal kapcsolatban.
A könyv csupán egy fájl a számítógépen, és semmi sem akadályoz, vagy gátol meg abban,hogy mellette más programok is fussanak, amik elvonhatják a figyelmedet. Tudom hülyeség, de velem így van, ne tagadd.
könyv:
Ezzel szemben a könyv fizikailag és tartalmilag egy egésznek tekinthető. Így tehát amikor egy könyvet olvasol mind fizikailag mind szellemileg isa könyvel kell foglalkoznod, magyarán teljes az összpontosítás a könyv iránt.
3.
A kütyük használata elveszik azt a tradicionális szertartásformát, amit a könyv olvasása jelent.
merész példa:
képezd el, hogy egy muzulmán kiposztolja a twitterére a z "Allah akbar"-t, meg mellé egy vektor értéket Mekka és a jelenlegi koordinátái a lapján. Messze nem ugyan az, mintha végrehajtaná az ima szertartását.
4.
Ami következik a mit tudom én ... valamelyik korábbi pontból.
Mit akartam írni?
5.
Lehetne azt mondani,vegyem ki könyvárból, és akkor ingyen van.
A populáció többségére ez gaz ehet, de az én esetemben nem
Ha én olvasok, az kölcsönhatással jár.
Ugyanis, ha én végzek egy könyvel az fizikai tekíntetben 50%-ot veszít bolti árából.
Vigyázz rá jobban! Leszarom, fizettem érte.
Na ne azért ennyire nem.
![Nyelvesít](https://naruto-kun.hu/forum_archivum/Smileys/default/tongue.gif)
Nem lesz az egység megbontva, és a történet darabjai szétszórva térben és időben. (Magyarul a lapok egyben maradnak.)
De mégis meglátszik rajta, hogy ezt egy hülye nagy hosszú órákon át olvasta. Kicsit gyűrött, kicsit sárgásabb, kicsit salátásabb... lesz az a könyv.
---
Amit kihagytál:
11. Kitölti az időt és a teretEgyszóval unaloműzésre is kiváló. (Ez nem is egy szó haha
![Pojén](https://naruto-kun.hu/forum_archivum/Smileys/default/fun.gif)
)
Bármit csinálsz az életben, mindig lesz holtidő.
Ma azt mondják az idő pénz. Neked pedig sok mindent kell, beletuszkolnod az idődbe. És akárhogy próbálkozol mindig lesz egy csomó üres percdarabka. Próbálkozhatsz ezeket a felesleges percecskéket csökkenteni, de ez akár káros következményekkel is járhat.
Egy példa.
6.30-kor kelsz és 8-ra mész dolgozni.
Busszal jársz munkába.
A busz 7 órakor indul.
Mivel ez csupán egy javasolt időpont a mai magyar tömegközlekedési normák tekintetében, a busz sohasem fog 7:00-kor ot lenni a megállóban. Ha mégis, akkor a te és a buszsofőr órája közt eltérés van.
Tehát minél inkább próbálsz a busz érkezésével megegyező időpontban megjelenni a megállóban, annál biztosabb, hogy lekésed.
Ezt elkerülendő érdemes korábban jönni és 5-10 percet várni. Ami holt idő. Hiszen a várakozás az haszontalan, semmittevés.
De a könyvet könnyen előkaphatod és elolvashatsz pár oldalt.
Az utazás fél óráig tart, ami ugye megint csak holt idő, tehát ezt megint könnyen kitöltheted olvasással.
Majd 10 percet sétálsz, mire megérkezel a munkahelyedre. Megint van 20 perced olvasásra.
-----
Amiért felkerestem ezt a témát, mert írni akarok. ( a fentieket tekintve ez meg is látszik
![Pojén](https://naruto-kun.hu/forum_archivum/Smileys/default/fun.gif)
)
Lassan egy hónapja, hogy megvettem az Idő Szeme első (fél) kötetét a Világ Kerekét, mivel kellett nekem egy könyv a vonatra, és a Sárkányokkal Táncoló ép nem volt kapható. Már lassan a végéhez érek. (Látszik nem túlzom el) és tök jó a könyv, és már meg is rendeltem a második első kötetet, mert hát kell valami az utazáshoz is, és nem hiszem, hogy ebből marad.
Ez viszont szánalmas.
Minden félét összehordok, a könyvel, ás az olvasással kapcsolatban.
De konkréten arról a példányról ami leköti most érdeklődésem a témán belül, csak annyit írok:s "és tök jó a könyv".
Meg ugye ez volt az eredeti oka, hogy benéztem a témába. Szóval köszönhetem neked Mijagi, te meg átkozhatod magad, hogy ennyi mindent összeírok.
![Faceg](https://naruto-kun.hu/forum_archivum/Smileys/default/faceg.gif)
ui. Ha udjétok mit akartam rnia 4. pontban, kérlek közöljétek velem.
![Mosolyog](https://naruto-kun.hu/forum_archivum/Smileys/default/smile1.gif)