Miroku
|
|
« Válasz #285 Dátum: 09 aug 13, 20:18:03 » |
|
áh, köszi szépen. bár azt hiszem, inkább e-mailon keresem fel őket .. ^^'' a hangom nem az igazi, telefonon keresztül meg nagyon gyereknek tűnhetek .. xD jó, az is vagyok, de .. marad a net.
amúgy egy tanács a kezdő japánt-tanulóknak .. ha a hiraganával próbálkoznak, akkor keressenek furiganázott (vagy eredetileg is hiraganákra írt szöveget), és fordítsák le az olvasatára .. sokkal hatásosabb, mint a füzetbe írás, ráadásul a hátadat is kíméled vele .. xD amúgy ugyanez a katakanával .. csak ott nem tudom, hogy a kanjit is átírják-e katakanákra ..? bár a katakana az új szavakat helyettesíti .. mindegy .. értitek mire gondolok .. ^^
a kanji-tanuláshoz pedig nem tudok tanácsot adni ..xD ott még nem tartok.
|
|
|
Naplózva
|
Let's do our rock, scissors, and paper make your hands, don't blink your eyes... アイコ なら 振り出しで 負けたら それ まで の ゲーム
今日 も 君 信じる こと 忘れず に 見覚められて いますか。
|
|
|
Miroku
|
|
« Válasz #286 Dátum: 09 aug 14, 20:51:18 » |
|
amúgy tudtok valamit a japán közlekedésről? ugyértem, hogy milyen irányú .. mert most láttam a Nanában, hogy ott bal oldalas a forgalom .. és nem hiszem, hogy véletlen, vagy valami, mert Japánban játszódik, és láttam a Tokiói Tornyot ..
|
|
« Utoljára szerkesztve: 09 aug 14, 21:37:25 írta Miroku. »
|
Naplózva
|
Let's do our rock, scissors, and paper make your hands, don't blink your eyes... アイコ なら 振り出しで 負けたら それ まで の ゲーム
|
|
|
|
|
Arvael
|
|
« Válasz #289 Dátum: 09 szep 01, 08:43:26 » |
|
1. USA 2. Japán Ez még akkor is így volt, mikor még én voltam hetedikes xD ~őskori leletnek érzi magát~
Jah, ha már japán topic, pici japán politika (szigorúan tények közlésére, nem vitatémára): 1955 óta szinte folyamatosan a Liberális Demokrata Párt (LDP) volt hatalmon a szigetországban - összesen 11 hónapig nem ők ezalatt az idő alatt, de aztán újra ők. A napokban lebonyolított választások során azonban Japán egy újabb történelmi eseményhez érkezett: a fenti párt elvesztette a választásokat, így a Jaán Demokrata Párt (JDP) került hatalomra, elsöprő győzelemmel. A 480 képviselői helyből 308-at szereztek meg - ennek ellenére megígérték, hogy koalíció lesz, szóval habár nincs rá szükségük, de koalícióra lépnek. (LDP 119 helyet szerzett + koalíció spartnere 25-öt). Összesen 69%-os volt a részvételi arány a szavazáson; ilyen magas eddig még sohasem volt.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Arvael
|
|
« Válasz #291 Dátum: 09 szep 01, 17:54:34 » |
|
De, onnan indult ki a mostani világgazdaság (és pl. Izland is azért ment csődbe, mert a gazdasága annyirra függött az USA_tól). És... hát, attól még, hogy ott is válság van, attól még nagyhatalom... Mindenesetre ezt hagyjuk; úgyis minden a feje tetején áll, míg nem lábalunk ki a válságból x'D
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Miroku
|
|
« Válasz #292 Dátum: 09 szep 01, 18:01:34 » |
|
ez igaz .. akkor hagyjuk.
elképzelted már milyen lenne Japánba utazni, és ott lakni?
.. mivel mennél ? .. miért mennél ? .. mennyi ideig ? .. hol laknál ?
[a kövi. kérdéseket pedig csak úgy, érdekességből, hogy Ti mit gondoltok .. ]
.. mennyire vannak álláskeresési lehetőségek? .. mennyire segítőkészek az emberek? .. mekkora a zsúfoltság az utcákon? .. milyenek az árak a magyar árakhoz képest? .. és mennyire tiszták az utcák?
huhh .. xD
egyébként nem tudom kit érdekel, de nem sikerült találnom a közelben japán nyelvoktatású gimnáziumot, és a szüleim nem engednek pesti suliba, ezért kétségbe estem .. egy ideig tudom még neten tanulni, de a gimnázium idejére egy kicsit több kéne .. úgyértem, hogy ami a JapánPerceken fent van .. nos szerintem azt már jövő nyárra kivégzem .. más ingyenes oldalt meg nem igen találtam .. tudtok valamit mondani?=/
|
|
« Utoljára szerkesztve: 09 szep 16, 06:01:33 írta Miroku. »
|
Naplózva
|
|
|
|
rondár
|
|
« Válasz #293 Dátum: 09 szep 15, 16:37:49 » |
|
Nos, jómagam is nekiálltam tanulgatni a Hiraganát és a katanakát, de egy valamit nem értek. A neveket ezzel a kétfajta írástípussal írják úgy általában, de akkor a Jutsu szót miért írják le Kanjival (術) ha az előbbi betűtípusokkal is meg lehetne oldani?
|
|
|
Naplózva
|
"Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnycseppek az esőben."
|
|
|
Miroku
|
|
« Válasz #294 Dátum: 09 szep 15, 19:18:49 » |
|
a jutsu szót hiraganával lehet leírni [az oké, hogy katakanával is le lehet, csak ez nem újidei, átvett szó .. ], és ez a kérdés bennem is sokszor felmerül, hogy miért használnak Japánban kanjikat, ha kanákkal is leírhatóak a szavak .. az egyszerűség alapból kizárt, ezt gondolom ecsetelni sem kell. xD a magyarázat gondolom a rövidítésekben lehet ..
szerk.: meg ugye a kanjik ismerete az emberi műveltséggel párhuzamos .. Japánban. xD meg olvastam olyat, hogy a nyomtatott szövegekben inkább kanjikat használnak, hogy miért? xD gondolom Rondar ezt nem érti .. ahogy én se .. xD na keresek rá egy választ ..
>> szerk.: hát nemtaláltam semmit. >.< szóval mostmár engem is érdekel .. xD annyit sikerült kiderítenem, hogy a kanji az kínai írást jelent .. szóval lehet, hogy azért maradt meg, mert sok dolgot onnan vettek át ..
|
|
« Utoljára szerkesztve: 09 szep 15, 19:34:56 írta Miroku. »
|
Naplózva
|
|
|
|
Arvael
|
|
« Válasz #295 Dátum: 09 szep 15, 21:47:42 » |
|
Juj, jó nagy a kavarodás, látom xD Igyekszem tisztázni szerény tudásommal... nahszóval:
1) Japánban mindent le tudsz írni kanákkal (tehát hiraganákkal és katakanákkal) 2) igaz: minél több kanjit ismersz/használsz, annál műveltebb vagy (sacc/kb. átlag 2000 kanjit ismer egy felnőtt japán ember) 3) kan (kína) ji (karakter), tehát kanji: kínai írás, igen, onnan vették át... és igaz az is, hogy napjainkban a szókincs kb. 80%-a kínai eredetű 4) hogy nyomtatott szövegekben miért használnak inkább kanjikat, ha tehetik és nem kanákat? hát, erről az jut eszembe, amit egy csop. társam japán ismerőse mondott erre a kérdésre: "mégis van fogalmad arról, milyen hosszú lenne egy magazin, ha csak kanák szerepelnének benne?" És most hiába mutatom a kezemmel, mert nem látjátok, de nyugodtan képzeljétek el mondjuk az IM-et vagy vlmelyik tinimagazint Japánban... Kanjikkal talán még vékonyabb is lenne, mint a magyar verzió, ám ha kanákkal írjuk, akkor simán kijönne belőle egy későbbi harry potter kötet vastagsága. Mellesleg ha már megtanultátok a kanjikat, akkor rájöttök, hogy sokkal gyorsabban lehet úgy elolvasni és megérteni a szövegeket, mintha csak kanákkal lenne. Tehát igaz, hogy elég nagy macera, mire megtanulja az ember, viszont kényelmi szempontjai is vannak Ki hitte volna...?
Tehát 1 kanji több szótagot is jelölhet, ezért rövidebb a kanjikkal teletűzdelt szöveg Pl. jutsu: ez két kana... ahelyett, hogy kettőt leírnál, csak egyetlen egy karaktert kell leírnod, ha a kanjit használod ;P
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
rondár
|
|
« Válasz #296 Dátum: 09 szep 15, 23:07:53 » |
|
Köszi Arvael. Eddig aszittem' azért van így mert a mangakák villogni akartak azzal hogy milyen műveltek.
|
|
|
Naplózva
|
"Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnycseppek az esőben."
|
|
|
|
|
Shiro
|
|
« Válasz #299 Dátum: 09 szep 16, 15:24:53 » |
|
Szintén Drakula! Valamint Nekem is sikerült felvennem a ajapán kezdőt, ^__^ (Kár hogy az épület messze van az egytemtől, szal tekerhetek mint mókus az akváriumban xD)
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|