Én
néger színesbőrű vagyok, ezért sértőnek találom a képet.
A biológiai és a társadalmi nem különbségére próbáltál célozgatni?
Nem, arra próbáltam utalni, hogy a férfiak szerintem is menőbbek tudományos téren nagy átlagban, mint a nők. Hogy ez azért van-e, mert a nőknek gondolnia kell a családalapításra meg gyereket kell szülniük, vagy genetika, az maradjon előttünk homályban. De ugyanakkor mindig vannak kirívó esetek, okos nők, buta férfiak, az alsó réteg meg elég egyveleg.
Bár lehet előítéletes vagyok, végül is az egyetemen annyira nem tapasztalom, hogy a fiúk okosabbak lennének, de a nők valahogy mégis nehezebben jutnak el a professzori címekig. Bár valljuk be, ez a terület elég férfiközpontú, vannak olyan szakirányok, ahol tényleg lehetsz bármennyire jó, 98%, hogy nem fogsz bekerülni, ha nő vagy, ami elég szomorú.
De akkor is, el kell fogadni, hogy a két nem különböző. Én például csoportvezetőnek fiút nem tudok elképzelni, mert annak gondoskodónak és anyáskodónak kell lennie, meg türelmesnek minden hozzáforduló tájékozatlan csoporttársával. Ugyanakkor hadvezérként sem tudok elképzelni nőt, mert a férfiaknak valahogy mindenki könnyebben engedelmeskedik.
És persze itt jönnek képbe a berajzolt kirívó esetek: vannak Jean d'Arcok meg Daenerysek, de nagy átlagban nem jellemzőek az ilyen személyek.