Shiro
|
|
« Dátum: 13 jún 08, 08:05:22 » |
|
Azok a messzi messzi kis emberkék akik hétről hétre vagy hónapra rajzolják azokat a kis képregényecskéket amiket mi úgy szeretünk. Itten: <- ebben a kis szürke szövegdobozkában elmondírhatod róluk a véleményed. Kinek a művei tetszenek. Kié nem. Kinek a munkásságait követed. Volt e olyan manga, vagy anime amit csak azért kezdtél el, mert xy volt a szerzője? Vagyis bármi a mangakákról. Bármi ami nem megy túlzottan a bulvár irányába, szóval leginkább a munkásságaikról legyen szó. Kellemes íráskodást. S, hogy mert kedves vagyok és jószívű (s mert technikai okai vannak) szólnivalóitokat nyugodt szívvel írhatjátok egy-egy személyre szabott új hozzászólásba. Illetve rendezik az animéket. Téma témája bővítve
|
|
« Utoljára szerkesztve: 14 aug 15, 17:03:01 írta Shiro »
|
Naplózva
|
|
|
|
|
Shiro
|
|
« Válasz #2 Dátum: 14 feb 05, 19:11:10 » |
|
szóval szél fújta kazal se jár erre...
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Minagi
Naruto-Kun Fórum Hippije
Nem elérhető
Rejtett Homok Falu
Mini-chan ◕.◕ (Mini Mignon)
|
|
« Válasz #3 Dátum: 14 aug 15, 11:59:33 » |
|
Nem lehetne átnevezni ezt a topicot, Managák és Anime rendezőkre? Vagy van ami velük foglalkozik? Azért kérdezem, mert a nővérem mutatta ezt a képet és ezek után, utána olvasott, Anno Hideaki-nek, aki a képen balra áll, ha valaki nem jött volna rá. Igazából tök érdekes és egy csomót meg lehet tudni abból, miért lettek az animéi olyanok amilyenek. Például, a Neon Genesis Evangelion-t egy elég depressziós időszakából merítette, mikor mélyen benne volt ebben a betegségben, ez elégé meg is látszik a művön, szerintem. Akkoriban ez a "sötét" időszak elég megrázó volt neki, az utolsó két rész miatt, többen meg is fenyegették szegény Anno-t, de most például azért vannak ezek az új NGE-k mert újra elszeretné mesélni ezt a történetet, kicsit másképp, más állapotban. Vagy ott van az FLCL (Furi Kuri), amit szándékosan terveztek ilyen humorosra (szerintem jó kis anime ) az NGE után, hogy legyen valami happy is az egészben.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 14 aug 15, 12:00:22 írta Minagi »
|
Naplózva
|
|
|
|
sergei55
ANBU újonc
Nem elérhető
|
|
« Válasz #4 Dátum: 14 aug 15, 12:11:47 » |
|
Én listáztam a mangakákat és Top listába írtam őket 500-ig visszamenőleg.
De persze csak a Top 10-et mutatom be:
10 = Naoko Takeuchi
9 = Inoue Kazurou
8 = Ken Akamatsu
7 = Yoshihiro Togashi
6 = Takahashi Rumiko
5 = Hirumo Arakawa
4 = Yudetamago
3 = Youn In-Wan & Yang Kyung-Il
2 = Osamu Tezuka
1 = Naoki Urasawa
"Említésre méltóak"
14 = Oda Eiichiro 20 = Tite Kubo 65 = Masashi Kishimoto
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Shiro
|
|
« Válasz #5 Dátum: 14 aug 15, 17:03:59 » |
|
Ha a karatekölyökben szereplő bölcs bácsi kéri, akkor természetesen átnevezem.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Minagi
Naruto-Kun Fórum Hippije
Nem elérhető
Rejtett Homok Falu
Mini-chan ◕.◕ (Mini Mignon)
|
|
« Válasz #6 Dátum: 14 aug 15, 19:35:15 » |
|
Ön uram túl kedves. Megtisztel. Akkor majd, később megint írok ide. Lehet feléled majd a topic.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jama-Dharma
Akadémiai tanár
Nem elérhető
|
|
« Válasz #7 Dátum: 14 aug 16, 10:21:27 » |
|
Ha már listákról van szó, akkor nézzük hogyan is gondolkodnak a japánok: http://www.oricon.co.jp/news/78202/full/Azt hiszem egyetértek velük, kivéve Oda helyezésével. Top 10-be bekerül 9-10. helyre oké. De hogy 4.?
|
|
|
Naplózva
|
White Album Gently Weeps + Space Ripper Stingy Eyes
|
|
|
sergei55
ANBU újonc
Nem elérhető
|
|
« Válasz #8 Dátum: 14 aug 17, 09:03:16 » |
|
Ha már listákról van szó, akkor nézzük hogyan is gondolkodnak a japánok: http://www.oricon.co.jp/news/78202/full/Azt hiszem egyetértek velük, kivéve Oda helyezésével. Top 10-be bekerül 9-10. helyre oké. De hogy 4.? Japánokat hagyjuk már, mert az ízlésük évről évre egyre rosszabb! Ma már ami nem moe vagy nem tartalmaz shipping-fan fanservice-t vagy Tsundere Girl - Slave Boy kapcsolatot halálra van ítélve. A listán meg konkrétan felröhögtem. Eiichiro, Akimoto és Akatsuka közel nem érdemelnék meg a Top 10 helyezést, de még Toriyama sem, főleg hogy többségük vagy csak 1 mangából él meg a mai napig, vagy meg alig van olyan munkája, ami értékelhető.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jama-Dharma
Akadémiai tanár
Nem elérhető
|
|
« Válasz #9 Dátum: 14 aug 17, 09:14:45 » |
|
Sajnos nem csak a japánok ízlése romlik, amit leírtál máshol is legalább ugyanannyira igaz. Viszont a lista azokat vette számba, akik valamilyen nagy változást hoztak a mangákba, és lehet szeretni vagy nem szeretni a műveit, de ebből a szempontból Toriyama mindenképp megérdemli.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
sergei55
ANBU újonc
Nem elérhető
|
|
« Válasz #10 Dátum: 14 aug 17, 13:47:46 » |
|
Sajnos nem csak a japánok ízlése romlik, amit leírtál máshol is legalább ugyanannyira igaz. Viszont a lista azokat vette számba, akik valamilyen nagy változást hoztak a mangákba, és lehet szeretni vagy nem szeretni a műveit, de ebből a szempontból Toriyama mindenképp megérdemli.
Toriyama? Olvastad a Kinnikuman és Hokuto No Ken mangákat? Minden, ami a Dragon Ball-ban van a sárkány labdákon kívül bennük jelent meg először (erőszint mérő, destined riválisok, rossz fiúk megtérülése és fordítva, feltámasztosdi, hímsovinizmus , power up-ok stb), s csak azért lett a Dragon Ball a leghíresebb, mert a másik kettővel ellentétben kitudott jutni a szigetországból. Szóval mondjuk úgy, hogy a Dragon Ball inkább csak fogta a Kinnikuman és Hokuto No Ken által lerakott köveket, belevitt néhány dolgott az amúgy később elkukázott Journies Of The West regényből majd (kihasználva a másik kettővel való előnyét) learatta a babérokat, ami nem baj, mert megérdemelte a Dragon Ball a hírnevet, hiszen jó manga volt, de koránt sem hozott akkora változást a mangákba, mint ahogyan wiki-lovagok írják.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jama-Dharma
Akadémiai tanár
Nem elérhető
|
|
« Válasz #11 Dátum: 14 aug 17, 22:35:35 » |
|
Igen, olvastam Hokuto no Ken mangát, valamint a Kinnikuman létezésével is tisztában vagyok. Érvelésem viszont arra összpontosult, hogy Toriyama megérdemli a helyet, nem arra, hogy pl Tetsuo Hara-nak és a többieknek is ott kellene lenniük Toriyama mellett a listán.
Nem tartozik a témához teljesen, de azért ne hagyjuk ki a Dr. Slumpot se, ha Toriyamáról beszélünk. Mellékesen a Nyugati utazásból Szun Wu-Kong Son Gokuvá tett karakterén kívül nem sokat vett át Toriyama (most a botra emlékszem még konkrétan).
De akkor már ha felhoztad a témát térjünk ki rá: A Hokuto no Ken pedig igenis kijutott Japánból. Annak ellenére, hogy kevébé lett híres a Dragon Ballnál, elég közismertnek számít. Ha pedig a Kinnukumant és HnK-t a shounen mangák megalapítóinak fogadjuk el, akkor A Dragon Ballt mondhatjuk a modern shounen úttörőjének. Az pedig más kérdés, hogy a HnK-t az eredeti shounen besorolás ellenére ma már inkább seinennek sorolják be, tehát a shounen fogalom eme (azért nem olyan gyorsan bekövetkező) módosulásában is a Dragon Ball hatását lehet felfedezni (na jó Saint Seyát is emlegetik azért).
Ha megnézzük a ma is híresebb shounen mangákat, a Dragon Ball-ban látott karaktertípusok tűnnek fel, Goku-ra hasonlító karakterek szaladgálnak igen sok helyen, nem pedig Kenshiro sztoikus karakterére hajazó szereplők. Ezt megint nem értékítéletként mondom, de a mai helyzet ezt a képet mutatja.
Tehát a shounen műfaj alakításában volt szerepe a DB-nek, annak ellenére, hogy nem a műfaj kialakítója. Tehát anélkül, hogy letagadnánk a Kinnikuman és HnK befolyását el lehet ismerni a DB-ét is.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
sergei55
ANBU újonc
Nem elérhető
|
|
« Válasz #12 Dátum: 14 aug 18, 14:15:16 » |
|
Igen, olvastam Hokuto no Ken mangát, valamint a Kinnikuman létezésével is tisztában vagyok. Érvelésem viszont arra összpontosult, hogy Toriyama megérdemli a helyet, nem arra, hogy pl Tetsuo Hara-nak és a többieknek is ott kellene lenniük Toriyama mellett a listán.
Nem tartozik a témához teljesen, de azért ne hagyjuk ki a Dr. Slumpot se, ha Toriyamáról beszélünk. Mellékesen a Nyugati utazásból Szun Wu-Kong Son Gokuvá tett karakterén kívül nem sokat vett át Toriyama (most a botra emlékszem még konkrétan).
De akkor már ha felhoztad a témát térjünk ki rá: A Hokuto no Ken pedig igenis kijutott Japánból. Annak ellenére, hogy kevébé lett híres a Dragon Ballnál, elég közismertnek számít. Ha pedig a Kinnukumant és HnK-t a shounen mangák megalapítóinak fogadjuk el, akkor A Dragon Ballt mondhatjuk a modern shounen úttörőjének. Az pedig más kérdés, hogy a HnK-t az eredeti shounen besorolás ellenére ma már inkább seinennek sorolják be, tehát a shounen fogalom eme (azért nem olyan gyorsan bekövetkező) módosulásában is a Dragon Ball hatását lehet felfedezni (na jó Saint Seyát is emlegetik azért).
Ha megnézzük a ma is híresebb shounen mangákat, a Dragon Ball-ban látott karaktertípusok tűnnek fel, Goku-ra hasonlító karakterek szaladgálnak igen sok helyen, nem pedig Kenshiro sztoikus karakterére hajazó szereplők. Ezt megint nem értékítéletként mondom, de a mai helyzet ezt a képet mutatja.
Tehát a shounen műfaj alakításában volt szerepe a DB-nek, annak ellenére, hogy nem a műfaj kialakítója. Tehát anélkül, hogy letagadnánk a Kinnikuman és HnK befolyását el lehet ismerni a DB-ét is.
Félek, félreértettük egymást. Nem azt mondtam, hogy a Dragon Ball semmi vagy hogy Toriyama-nak nincs helye a Top 10-ben, mert igenis van helye. Én azt mondtam, hogy a Dragon Ball érdemi újítást Goku karakterén és C18-on + Chi Chi-n - mint az első igazi női harcosok - kívül nem sokat hozott, s habár a műfaja etalonja, semmiképpen sem műfaj alapító, főleg, hogy sajnos átvette a Kinnikuman és Hokuto No Ken hibáit is (amit persze a maiak 20-szorosan átvettek), pl sok szereplő egy idő után értelmetlenné válik (Rikishiman, Yamcha stb), ass-pull power up-ok és történet szállak, legendás eredetileg karakter original skill-ek szétszórása a random emberkék közt is stb. Én szerintem is király a Dragon Ball, sőt, néhány részt leszámítva etalon, csak nem műfaj teremtő, mert lehet, hogy "ma már" seinen-ként lennének számon tartva a HNK és a Kinnikuman, de eredetileg és utókor számára shonen-ek maradtak. "Ha megnézzük a ma is híresebb shounen mangákat, a Dragon Ball-ban látott karaktertípusok tűnnek fel, Goku-ra hasonlító karakterek szaladgálnak igen sok helyen," Remélem ezt csak és kizárólag Luffy-ra értetted, mert pl Ichigo majdnem ellentétje Goku-nak, Uzumaki Naruto-t meg 99%-ban a Kinnikuman főhőséről, Suguru-ról mintázta Kishimoto (mindketten legendás emberek gyermekei akik árvaként nőttek fel egy olyan helyen ahol gyűlölték őket, mind a ketten japán szemetet falnak - egyikük Gyudon-t, másikuk Ramen-t -, mind a ketten isszonyatosan retardáltak és sokszor idegesítőek tudnak lenni, szeretik megtéríteni a nekik szimpatikus ellenfeleket, mindkettőjüket megfosztják az erejüktől, amit persze később visszaszereznek, szerelmüket "-chan"-nak szólítják stb, csak Suguru-nak vannak izmai és 1-nél több barátnője volt, míg Naruto egy stick-man szintjén van és még véletlenül sem próbálkozik más lányoknál).
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jama-Dharma
Akadémiai tanár
Nem elérhető
|
|
« Válasz #13 Dátum: 14 aug 18, 21:55:50 » |
|
Na tök jó, akkor úgy nézem kialakul valamilyen konszenzus köztünk. Megegyezhetünk akkor abban, hogy a DB megérdemli, és a HnK is érdemelne helyet a 10-es listán. Azaz a mangakáik, hogy pontosak legyünk.
Illetve részben visszatérve az eredti témára, csak én vagyok olyan, hogy a mangák készítőire figyelek, hogy ki mit is csinált, animéknél viszont általában nem érdekel? Szégyellem is kicsit ezt a részrehajlást.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
sergei55
ANBU újonc
Nem elérhető
|
|
« Válasz #14 Dátum: 14 aug 19, 06:28:05 » |
|
Na tök jó, akkor úgy nézem kialakul valamilyen konszenzus köztünk. Megegyezhetünk akkor abban, hogy a DB megérdemli, és a HnK is érdemelne helyet a 10-es listán. Azaz a mangakáik, hogy pontosak legyünk.
Illetve részben visszatérve az eredti témára, csak én vagyok olyan, hogy a mangák készítőire figyelek, hogy ki mit is csinált, animéknél viszont általában nem érdekel? Szégyellem is kicsit ezt a részrehajlást.
Én is örülök. Én bevallom mind a mangakákat, mind az anime stúdiókat figyelem, mertígy 90%-ban tudom, mire számítsak. Nem véletlenül hoztam létre egy szavazást az anime stúdiókról, s gondolkodtam mangakák terén is, csak hát ugye 6000 mangakát elég nehéz lenne szavazásra bocsátani. Még én is csak egy top 500 listát tudtam összehozni vért izzadva. Anime stúdióknál egyértelműen a Madhouse-Ghibli-Sunrise stúdiók a legjobbak minden téren. Igen, ők is kiadtak néha egy pár szemetet, de a legjelentősebb művek, amik nem divatsorozatok (lásd neverending shonen-ek, amik kb a Marvel-DC japánizált változatai, csak ugye nincsenek alternatív univerzumaik) mind ők készítették. Valamint itt vannak a legjelentősebb rendezők és filmek is (Madhouse Satoshi Kon, Ghibli Hayao Miyazaki ect). Amely stúdiókat rühellem, az a Pierrot-ARMS páros, mert gyakorlatilag ők a nagyipari sz*rgyárosok. Volt ugyan a Pierrot-nak nagyon, nagyon régen pár jó animéjük, amik ráadásul voltak olyan jó adaptációk, mint a Madhouse-Sunrise párossé, de a Yu Yu Hakusho után mintha elfelejtettek volna adaptálni (eredeti történet átírása, a világba bele nem illő elemek és átlagon aluli fillerek), s hosszú idő után az egyetlen értelmes anime, amit kb 10 éve dobott ki a Pierrot az a Toyko Ghoul, de ez mégis kevés!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|