Tök véletlenül erre jártam, és láttam, miben kéne segíteni. Nos, örömmel közölném, hogy én már több mint egy éve boldog tablet és Sai tulajdonos vagyok, és mindkettőt szépen ki is ismertem.
Hát, az én tabletem egy egyszerű Genius tablet, nem tud olyan sok trükköt
magától, mint például egy Wacom Bamboo tablet.
Nah, a lényege az, hogy minden rendesen fel legyen telepítve a gépre, ami a tablethez kapcsolódik, hogy normálisan működjön a nyomás érzékelője (ha alig nyomod a tollat, akkor vékony a vonal, ha nagyon rányomod, akkor vastagabb lesz).
Van gimpem, de jó ha kétszer használtam összesen, és annyi nekem elég is volt belőle. Szóval térjünk át a Sai hazsnálatára. Na már most, tablet nélkül ha az ember Sait használ ajánlott a linework/vector réteg használata, ugyanis úgy nem lesznek olyan kockásak a vonalak. De ha az embernek van tablete, miiiiiinden megváltozik.
Most nem fogok mindenre kitérni, egyrészt, mert az nagyon hosszú lenne, másrészt, mert ha még lenne valami kérdésetek, azt úgyis felteszitek, nemde?
Szóval, tablettel a körvonal rajzolása lényegesen leegyszerűsödik. Akkor már használhatod a sima réteget, és a sima Pen eszközzel gyönyörűűűséges körvonalakat tudsz alkotni. A toll/ecset satöbbi eszköznek a beállításáról beszélnék most, mert ez jelenti a lényeges változást tablet és egér között.
Mindegyik (vagyis, majdnem mindegyik) eszközre ha rákattintasz kiad alatta egy kis tájékoztatót. Nekünk most a Size, Min size és a Density kell. A Size-zal kiválasztod, hogy mekkora legyen a vonal vastagság maximum mérete, a Min size-zal pedig, hogy mekkora legyen a legkisebb vastagsága. A Density határozza meg, hogy mekkora „ereje” legyen a vonalnak. Legyen teljesen fekete például, vagy legyen egy kicsit átlátszósabb?
Ja, még egy, amíg egérnél a Watercolor eszköz egy irányíthatatlan izé, addig tablettel egy új dimenziót nyit az alkotásnak.
Beleolvad az előző színekbe, satöbbi.
Még annyit, hogy a rétegek fölött van egy sor kis beállítási lehetőség. Ha van már valamilyen firkád az egyik rétegen, és megnyomod az Opacity Lock-ot, akkor ezentúl csak azon fogsz tudni dolgozni, amit már kiszíneztál/megalkottál/stb azon a rétegen. Ja, még a Multipy-os megoldásról beszélnék, ha azt mondod az egyik rétegre, hogy Multipy legyen, akkor úgy fog viselkedni, hogy például van valami az alatta lévő rétegen, és a Multipy-osra kezdesz el dolgozni, akkor az nem kitakarja az alatta levő réteget, hanem a Multipy-on lévő szín alkalmazkodik az alatta lévőhöz, és így annak egy sötétebb árnyalata jelenik meg.
Fűh, hát asszem egyelőre ennyi. Ha még lenne kérdésetek, nyugodtan kérdezzetek.
És hogy ne legyen off topic:
http://tithenannis.deviantart.com/gallery/#/d3bzuni