Kedves WillOfFire.

A kaukázusi kutyának történetesen két fajtája van. A sztyeppei és a hegyi. Az utóbbi robosztusabb, nagyobb, nehezebb és az egész megjelenése jobban sugározza az erőt, mint az előzőnek. A hegyi kaukázusi kutyát hívták régen medveölő juhásznak, mivel eredetileg szilaj (ezt a szilajt úgy értem, hogy a teheneket, juhokat, lovakat, egész évben a hegyekben tartották) állatok védelmére használták. Ahhoz pedig, hogy egy kutya életben maradjon a hegyekben, nagy erő és kitartás kellett.
A sztyeppei kaukázusi jóval kisebb, azonban valamivel fürgébb kutya. Őt inkább a síkságokon élő állatok védelmére használták így dolguk valamivel könnyebb volt, mint hegyi társaiknak.
A kaukázusi kutyák vérét pedig sokszor frissítették farkassal, éppúgy mint a németjuhászok esetében.
A kaukázusi kutyák leggyakrabban szürkék, vagy őzbarnák, de néha előfordul egy-egy foltos változat is, bár ez igen ritka és nem tartják olyan nagy "értéknek" (mmint a tenyésztők xD Én annak tartanám.

)
A kutya fő jellemzői a sötét, mélybarna kerek szemek. A lelógó, kuvaszos fül, amit gyakran kupíroztak, hogyha esetleg farkassal harcol, az ne tudjon belekapni. Hátsó lábai kicsit "s" alakúak, azonban erőssek és izmosak. Háta egyenes, négyszögletes alakja van. Farka Husky módra felkunkorodik.
Eléggé erős kutya. Nehéz nevelni, azaz nehezen tanítható, de nagyon értelmes. Ismeretlen emberekkel bizonytalan, átalában egyemberes kutya. (azaz egy emberhez kötődik legjobban) Ismeretlen területen bizonytalan, de otthonát elszántan védi.
És íme egy kép az én kutyámról, Leóról, akiben szintén a hegyi kaukázusi kutyát tisztelhessik és aki most 1 éves.
http://kepfeltoltes.hu/view/080317/DSCF3094_www.kepfeltoltes.hu_.jpgÓh és azt nem mondtam, hogy ez a kutya nagyon játékos és tényleg nagyon sok játékra és mozgástérre van szüksége. Négy éves korára fejlődik ki teljesen, akkor elvileg már teljes a hatalmas, puha tapintású bundája, ami nagyon kevés gondozást igényel.