Csak most volt rá elég időm, de...
Na, akkor egy kis szösszenet úgy, ahogyan én látom.
Mivel szabad akaratodból döntöd el, hogy hiszel-e a Sátán Isten, a jó rossz vagy bármilyen egyéb kettőségben, így, ha elfogadod létezésüket, ami előrevetíti a szabad akarat létének meg nem valósulását, akkor az csak a miatt jöhet létre, mert a kész válasz megléte miatt illetve annak elfogadásának pillanatában lemondtál a szabad akaratról.
Máshonnan nézve viszont saját esetből, történetből bemutatva felmerül a kérdés, hogy önmagad vagy-e vagy csak a tested fogja?
Két egyszerű példa a bemutatás kedvéért:
1, Ugyebár van a szerelem, egy kézzel nem fogható érzés, ami lehet mennyei vagy pokoli (Ironikus, hogy pont ezek a szavak jöttek be.
) helyzettől függően.
Tételezzük fel, hogy minden klappol. Ebben az esetben szerelmes vagy és ez jó neked, de felvetődik a kérdés mi is a szerelem?
Vajon ez a szó milyen jelentést hordoz önmagában?
Netán ez a rajongás, a nemi vágy, a vonzódás és különböző szélsőséges érzelmek egyvelege ami a lelked mélyéről jön?
Esetleg csak elektromos impulzusok és váladék termelődések párhuzamosan futó sorozatos ismétlődése?
Vajon mik az érzelmek, hogyan jönnek létre, hol jönnek létre, ezek csak válaszingerek a minket ért behatásokra, talán belénk programozott ösztönszerűségek, ha igen milyen célból?
Sorolhatnám a kérdéseket még sokáig, a legtöbbre úgy véljük, van válaszunk, ezek közül némelyeket tudományosnak másokat kevésbé tudományosnak megint másokat pedig elrugaszkodottnak hiszünk.
Itt újra beköszön a hit, hogy miben hiszel, azt te döntöd el, de, ha abban hiszel, amit mások mondtak neked (Legyen az Biblia, Talmud, Korán, Tudomány vagy bármi egyéb.), akkor vajon bennük hiszel vagy nekik?
Amint kiválasztod, az egyik utat lemondasz a szabadságról, hogy kvázi objektív (Itt szintén feltevődik a kérdés, hogy létezik-e objektivitás egy olyan világban ahol a szubjektivitás meglétére keresünk bizonyítékot, mert, ha létezik szubjektivitás, akkor az objektív megfigyelés valamilyen szempontból mindig szubjektív lesz.) módon megismerhesd a többit, hiszen már befolyásolva vagy.
Így tehát a kérdés az, hogy a lemondás előtt volt-e szabad akaratod?
Itt jön képbe a 2, példa miszerint:
Vegyünk egy 100 egyénből álló olyan csoportot, amelynek tagjai különböző nyelven beszélő, más népcsoportból származó, eltérő helyzetből (Anyagi, életkori, nemi, satöbbi.) érkező embert jelentenek, akik ezt a csoportot alkotják (Persze lesz köztük olyan aki egy másikról azt gondolja, hogy nem is ember, ironikus, na mindegy.).
A példa egy kísérletet tartalmaz, vegyünk egy vascsövet és forrósítsuk fel 900 Celsius fokig, majd kérjünk meg rá minden embert, hogy fogja meg (Persze a szemük be van kötve és vannak ápolók a helyszínen, szóval nem lesz gond, ez nem a fűrész egy újabb része, úgyhogy kezdődhet a játék.
), 100-ból 100 szinte azonnal, bár eltérő válaszidővel, erővel, de eldobja, mielőtt tudatosulna az agyában, hogy a tenyeréről szublimációs folyamat során elpárolgott a bőr, ezt hívjuk gerincvelői reflexnek ebben az esetben a tested helyetted döntött ezzel minimalizálva a saját esetleges kárait is.
A kísérlet második felében a vascső csak 500 Celsius fokra van felforrósítva, a 100 ember adott, a módszer ugyanaz ezúttal a másik kezükkel kell megfogniuk a reakciók is azonosak, de!
Itt felmerül a probléma, hogy nem tudják eldobni, mert nem volt elég forró, így ebben az esetben a vascsőre szinte rá valamint azzal kissé egybe is olvad a tenyér és a kézfej.
Nincs, menekvés a test számára, az impulzusok eljutnak az agyba, ami feldolgozza azokat és válaszként óriási fájdalom generálódik ezzel is késztetve a gyors megoldásra (Furcsa mód a nagy fájdalmak közepette mégis lassabb vagy, ez is ironikus.
), két megoldás lehetséges az egyik az, hogy saját magad téped ki kockáztatva a kézfejed-karod elvesztését, elvérzést és egyéb nyalánkságokat.
A másik, hogy megpróbálod elviselni és segítségre várva kontroll alá próbálod vonni a tested (Lássuk be nem tisztázott, hogy a tested a tied-e vagy fordítva, esetleg egészen másképpen van, de ez most nem akadály.).
Tegyük fel, hogy megkapod a segítséget és csakhogy végre kikerül a kezedből az a fránya cső, persze itt is lehet súlyosabb szövődmény, amivel nem számoltál és esetleg itt is elveszted a karod vagy valami hasonlóan kellemetlen következik be, de kétség sem fér hozzá, hogy te választottál a két lehetőség közül.
Itt beléphet még sok egyéb tudományág, ami esetleg kimondja, hogy mérlegelés alapján döntöttél, így ami a meglévő tudásodra esetleg a személyiség típusodra alapszik, így tehát mégsem te döntöttél, hanem a tested, de legalábbis nagyobb mértékben ő.
Ez furcsán hangozhat, hiszen a testem is én vagyok (Vagy mégsem?), de, ha már animes közösségben vagyok, akkor elég jó példa a Ghost in the Shell, ahol feszegetik, hogy mi is a szellem illetve mennyivel tekinthető inkább gépnek egy póttest, mint az emberi test.
Elvégre mindkettő működése leírható fizikai és kémiai jelenségekkel valamint az azokban definiált mennyiségekkel, a tudomány fejlettségi szintjétől függően pedig bármelyik része lecserélhető, kivéve az agyat, ám, ha az agyban található információtartalom másolható, akkor ez is megoldható, ebben az esetben viszont mi csak adatmennyiség vagyunk és nem több.
S habár ezzel nem adtam választ arra, hogy létezik-e szabad akarat vagy sem, de úgy gondolom, hogy jól láthatóan kiderült, hogy a kettő nem zárja ki egymást, hogy vannak döntések, és hogy vannak, következményeik azt már biztosan tudjuk.
Elvégre a legjobb példa erre a világegyetem, létezik e felől semmi kétség, valamikor megszületett ez már nem olyan biztos, de egyelőre elfogadjuk, hogy elpusztul-e az nem máson, mint az előző feltevésen alapul, mindenesetre, ha ez a helyzet, akkor minden akciót egy reakció követ a kettő között eltelt idő pedig relatív, tehát a döntéseinknek vannak következményei.
Az, hogy ezeket szabad akaratunkból hoztuk-e meg vagy előre meg volt-e írva még nem tudjuk, de szerintem mindkettő, ráadásul egyszerre, mert én úgy gondolom, hogy az előre elrendeltetett döntések elleni válaszreakció a szabad akaratból hozott döntések maguk.
Mondjuk, itt felmerül a kérdés, hogy ez a fajta rendszer szabadon választott, avagy nem befolyásolható, de ezt meghagyom egy másik alkalomra.
Köszönöm szépen a figyelmet!
Ha van benne valami hiba (Elgépelés, fogalmazásbeli, ragozási vagy valami megszokott, legalább is egy fórumon.) az csak a véletlen műve lehet.