24 nov 23, 09:34:15 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 682 683 [684] 685 686 ... 1000
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Duma topic 12  (Megtekintve 2380044 alkalommal)
0 Felhasználó és 263 vendég van a témában
heo
Shinobi no Kami
*
Nem elérhető Nem elérhető

Fényhozó

« Válasz #10245 Dátum: 14 nov 23, 17:48:41 »

Ez így nem igaz gman.

Az input forrását nem ismerjük, ez tény. Output pedig egyszerűen nincsen, mert nincs hová, ráadásul nincs mit, sajnos a rendelkezésre álló anyag és a benne lévő energia is véges. Így egyébként a vég is ismert. Szépen lassan minden csillag kialszik, ami által az élet is mindenütt megszűnik. Mindeközben minden olyan ütemben távolodik egymástól ahogyan az univerzumnak nevezett buborék tágul, hogy esély sincs rá, hogy bejárjuk és tanulmányozzuk.
Egyelőre nem tudjuk, hogy mi is volt a nagy bumm, hogyan és miből jött létre, illetve, hogy a sötét anyag, ami miatt tágul az univerzumunk pontosan mi és honnan van. Ezekre még sejtés sem nagyon van.

A kezdet nem ismert, de a vég már igen. Ilyen téren az univerzum ugyanolyan, mint bármelyik ember. Csak a vég az, ami biztos. De a kezdet épp olyan alkotói homályba vész, mint az, hogy miért pont aznap fogantattál meg amikor. Nevet

Szerk.: heo és 8 rejtett a témában... S még én vagyok a lurker...
« Utoljára szerkesztve: 14 nov 23, 17:49:47 írta heo » Naplózva

<Feleségem: Mini-chan Ámor> <Gyermekeim: Sabaku, M. Bogi, Rikan> <Anyósom, tiszteletbeli fogadott anyám: Ritli-sama>
<Az én pici szarvasom: Flexee> <Tanítványaim: Zizi100, drszabi, shidori93>
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10246 Dátum: 14 nov 23, 18:00:19 »

heo, én is írni akartam, hogy a világegyetem entrópiája fokozatosan nő, ami előrevetíti a világegyetem végét, így nem lehet örökké létező végtelen kaotikus rendszer. Ráadásul a káosz sem teljesen megfelelő, inkább azt használnám rá, hogy egymást váltja benne a rendezetlenség és a rend, és e kettő egymáshoz való viszonya határozta/határozza meg, hogy milyen irányban halad.

És mit gondolsz arról, hogy az eleje ugyanaz volt/lesz, mint a vége? Hogy valóban ciklikus és végtelen, és gyakorlatilag örökké önmagába alakul át? Persze ekkor felvetődik a kérdés, hogy mi van a világegyetemen kívül, de ugyanakkor, ha véglegesen elpusztulna, szintén megkérdezhetnénk, hogy mi lesz utána.

heoval is beszélgetnék néha szívesen, de ő sem ír soha. Szomorú
Naplózva

Micsudi
Naruto-Kun Fórum Isten

Egyesített Shinobi Haderő Egyesített Shinobi Haderő

« Válasz #10247 Dátum: 14 nov 23, 18:03:44 »

Szerintem is a ciklikusság játszik itt szerepet, de ha a végén minden energia eltűnik a rendszerből, minden szétesik. Akkor mi indítja újra a rendszert? mi rúgja be a motort? Egy centivel nem vagyunk közelebb ehhez igaz nem olyan rég kutatjuk. Remélem még az én életem folyamán kapunk valami választ.
Naplózva

Some men just want to watch the world burn.
gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10248 Dátum: 14 nov 23, 18:04:54 »

heo, elvetted a csajomat, pedig neked már van egy szőkéd. Te telhetetlen szemét!
Naplózva
Gdat88
Az NKW Fórum nyertese
*

Rejtett Csillag Falu Rejtett Csillag Falu

A legrégebbi Fórum Isten.

« Válasz #10249 Dátum: 14 nov 23, 18:24:31 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=6ForX_dVqLU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=6ForX_dVqLU</a>
Tessék gman. Hangulathoz illő zene.
Naplózva
gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10250 Dátum: 14 nov 23, 18:27:49 »

Remélem még az én életem folyamán kapunk valami választ.
Új értelemet nyert a naivitás fogalma.
Naplózva
heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #10251 Dátum: 14 nov 23, 18:39:17 »

Alapvetően nem látom, hogy mi sűrítené vissza az egész szuper nagyra kitágult egyetemet, ha az utolsó csillag is megszűnik. De nyílván a sötét anyag is nyeri valahonnan az energiát, ha nem csak ellensúlyozni, de kenterbe verni is képes a gravitációt. Itt jön be az a probléma, hogy mint ember max. 4 dimenzióban tudok gondolkodni, de ki tudja mennyi van igazából.

Cikklikusságot úgy tudnám elképzelni, ha az univerzumra is jellemző lenne a kettősség. De nincs így. Teszem azt a fekete lyukba beáramló anyag és energia egy fehér lyukba áramlik. Vagy az összes fekete lyukba áramló anyag egyetlen egy fehér lyukba áramlik, ahol, akárcsak a nagy bumm előtt szintén nincs még semminek sem tömege és egy szuper sűrű pont keletkezne, ami, ha szintén átlépi a kritikus küszöböt, akkor robban és tádám, itt van egy újabb nagy bumm. Ez mondjuk feltételezi, hogy a rendszerben van output. Viszont azt a kérdést ia felveti, hogy miért. Illetve hány robbanás volt már, vagy, hogy van-e most is, illetve, hogy egyaltálan azóta volt-e már amit mi feltételezünk. Vagy már akkor is több volt egyszerre és ezek tágulásaik során már találkoztak-e és még sok mást.

Az egyszerűbb az hogy nincs ciklikusság. Itt mondjuk nagyon nagy kérdés, hogy miből lett a valami, ha előtte nem volt semmi. Habár ez a ciklikus modellben is gond, mert minden ciklusnak van kezdete és ha ez nem egy hurok, akkor nem tudja önmagát magyarázni, ekkora energiánál pedig ez eléggé lehetetlen. Szóval amíg nem ismerjük az univerzum kezdetét, addig a nagy bumm is csak egy kreacionista maszlag.

A ciklikusság meg csak azért megnyugtató, mert, ha az univerzum sem hal meg, akkor én sem és ez tényleg megnyugtató, ha valláson, ha tudományon keresztül nézem. Nevet
Naplózva

<Feleségem: Mini-chan Ámor> <Gyermekeim: Sabaku, M. Bogi, Rikan> <Anyósom, tiszteletbeli fogadott anyám: Ritli-sama>
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10252 Dátum: 14 nov 23, 18:59:56 »

Nyilván ez másnak is megfordult a fejében, azért találták ki a Nagy Reccs elméletét, miszerint a kitágult egyetem önmagába fog visszazuhanni, bár ez nem teljesen felel meg a ciklikusságnak.

Nem tudom, mennyire követted a közelmúltban a Higgs-bozonos elméleteket és kutatásokat, én csak nagyon felületesen, és nem is ismerem annyira, hogy ebből állítsak fel elméleteket, de ha jól emlékszem, ott is voltak olyan felvetések, hogy a világegyetem végét végső soron egy Higgs-bozon okozza majd, gyakorlatilag azzal, hogy új "világegyetemet" hoz létre (A higgs-bozon "ad" tömeget a Higgs-mezőben), ami egyszerűen kiszorítja vagy elnyeli a régit.

Természetesen úgy sem tudhatjuk biztosra, de szerintem semmi zárja ki a ciklikusságot, bár nem is bizonyítja.
Naplózva

gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10253 Dátum: 14 nov 23, 19:21:22 »

Most már rohadtul féltékeny vagyok.
Naplózva
Sabaku
Shinobi no Megami
*

U.S.S. Kobayashi Maru

« Válasz #10254 Dátum: 14 nov 23, 20:51:27 »

Engem inkább az érdekelne, hogy ha feltételezzük a reinkarnáció valamilyen formájának létezését, legyen ez a klasszikus vagy a vonzás törvényével kombinált változata is, akkor ez csak a Föld élővilágán belül működik? Az univerzum méretét figyelembe véve ki lehet jelenteni, hogy biztosan vannak más élőlények is rajtunk kívül, ugyanakkor azok közül akik emlékeztek valami előző életükre, az mindig a Földön játszódott.
Naplózva

"The king is dead - that's what they say. - The king is dead. Long live the king."
Ősök: heo, Minagi | Nagyi: Ritli | hanii:hanii
Sensei: Hiei | Kistesók: Rikan, M.Bogi | personal szőrcsomó: Kallen
gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10255 Dátum: 14 nov 23, 21:01:03 »

Lehet, hogy csak a Föld élőlényeinek van lelkük.
Naplózva
Luidzsy
Osztag Vezető
*

Szökött Shinobi Szökött Shinobi

« Válasz #10256 Dátum: 14 nov 23, 21:08:26 »

Sabaku, ez tudtommal azért van, hogy a léleknek hol van feladata, ismerős lelkekkel itt a Földön, vagy csak egyszerűen karma terén. Hit kérdése de én is úgy vallom, hogy idegenek teremtettek minket, tudtommal több idegen faj is teremtőként volt jelen a Földön, sőt állítólag egyes leszármazottaik még most is itt élnek, de ne kanyarodjak el ennyire, Nevet tehát szerintem van reinkarnáció, és esetlegesen a fejletlenségünknek köszönhetően nem léptünk még kapcsolatba idegenekkel, vagy születtünk le egy másik lakott bolygóra.

Gman, volt már ezelőtt is értelmes hozzászólásod, de akkor le is szögezted, hogy nem fogsz ilyeneket írni, mert az nem illik bele a rólad alkotott képbe. Nevet

Szerintem a világmindenségre is a ciklikusság jellemző, nem tudom meg magyarázni hogyan, vagy miért így érzem, és kész, esetleg jól esik ebben hinni. Nevet Bár ez aztán annyira volt tudományos, hogy nagyon! :/

Hát ha elhisszük a teremtős fajosat, akkor szerintem nem csak nekünk.
Naplózva

gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10257 Dátum: 14 nov 23, 21:12:30 »

Kis lépés egy gnollnak, de nagy bukás Minaginak.
Győztem.
Naplózva
heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #10258 Dátum: 14 nov 23, 21:15:02 »

Az a gondom ezzel, hogy az oké, hogy a Higgs mező létezik. S legyen mindig pont akkora, mint maga az univerzum. De az univerzumban megtalálható anyag konstans, tehát egyre nagyobb lesz az a mező, amiben az anyag ugyanannyi marad csak egyre elszórtabb. Ami itt elképzelhető, hogy a mező roskad össze, hogy ez mivel jár azt nem tudom. De mi lenne, ha az egyre nagyobb távolságok miatt bizonyos helyeken rések keletkeznek a mezőn, ahol az anyagnak nem lenne tömege, gyakorlatilag az egy olyan állapot, mint a bumm első másodperce.
Hm, ez a reccs dolog is érdekes. Több modell is van ezzel kapcsolatban, a legtöbb arra épít, hogy a kezdeti impulzus fokozatosan elfogy, a tágulás lelassul aztán pedig elkezd az egész zsugorodni. A probléma ott van, hogy nem elég, hogy nem lassul a tágulás, de egyre csak gyorsul.
Van azonban egy olyan modell is, ahol mindent elnyel egy szingularitás, azaz egy fekete lyuk. Itt ugye nem nagyon tudunk mit mondani, mert ott van az az arócska gond, hogy oké, hogy mindent elnyelt, de mi lesz utána? Felrobban a fekete lyuk? Ezt elképzelni sem tudjuk, ugyanis a szingularitásban nincs idő és fizika sem. Max. valami párhuzamos univerzumba küldhetne át mindent, de aligha beszélhetünk ciklikusságról, ha ez történik. Szerintem még nem találták meg a megoldásokat és a fizika jelenlegi standard modellje hamisnak fog bizonyulni.
Elméletben végtelen számú dimenzió létrehozható. Kizárt, hogy az egész univerzum csak 4 dimenzióból áll. Szerintem ez később ugyanolyan emberi önhitségnek fog bizonyulni, mint az hogy a Föld a világmindenség közepe és a Nap kering körülöttünk. A gond ott van, hogy ehhez a matematikának ugrásszerűen kellene fejlődnie, mert habár van már húrelméletünk, tehát 21. századi fizikánk, de sajnos csak múlt századi matek van hozzá. Egyelőre tehát maradnak az elméletek és a megközelítések.
Naplózva

Minagi
Naruto-Kun Fórum Hippije
*

Rejtett Homok Falu Rejtett Homok Falu

Mini-chan ◕.◕ (Mini Mignon)

« Válasz #10259 Dátum: 14 nov 23, 21:15:11 »

Ügyibügyi vagy gman! Nevet Megtiszteltetés, hogy elsőnek gratulálhatok neked! Nevet
Naplózva

Oldalak: 1 ... 682 683 [684] 685 686 ... 1000
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins