A GOaT alatt a Trónok Harcát érted, vagy valami kecskét?
A WoT tényleg sokkal fantasysabb, mint a Trónok Harca. Nem annyira fantasys, mint mondjuk egy Dragonlance könyv, ezekhez képest már közelebb van a Trónok Harca szintű epicséghez, de azért ez még igazi fantasy. Persze egy könyv alapján ne ítéld meg még, hogy milyen, később sokat változik ez is. (Sajnos nem mindig előnyére, az elnyújtása komoly hiba volt)
A gémjeles kard majd kiderül a második részben. Jó dolog, de nem akkora nagy szám, inkább a presztízs jellege a fontosabb. És igen, katanaféleség, sajnos. Én az európai kardokat jobban szeretem, WoTban mindig sajnáltam, hogy az író bele van buzulva a túlértékelt japán kardokba. (Ha egy WoT sorozatnak én lennék a készítője, ezt pl. simán átkölteném, és tisztességes pallossal rohangálna mindenki a cigánybicska helyett.
)
Japán hatás egyébként többször is megjelenik benne, ami nem is baj, de emellett még számtalan más kultúra is. RJ imádta a különböző valódi civilizációkat a legabszurdabb módon összemixelni, kezdve pl. a pusztai nomád néppel, akik rühellik a lovasokat.
Meg hasonlók, ezt nagyon jól csinálja.
A Sárkány csakis Aes Sedai lehet, a kettő kötelezően jár együtt. És én nem jöttem rá, amikor először olvastam, 14 évesen, szóval kurva nagy WTF volt.
A végső csata nem tudom mitől volt gagyi, pl. amior Rand az Egyetlen Hatalommal szétbassza a trallok hadsereget, az nagyon menő. És semmi kungfu nem volt benne, szóval ezt se értem. De ez a végső harc csak csetepaté volt.
Sokkal nagyobbak is lesznek még.