Végeztem a Leviatán ébredésével.
Most jönnek a záró gondolataim, ez természetesen tömény spoiler lesz, szóval rondár, meg bárki aki esetleg kedvet kapott a könyvhöz, inkább lapozzon.
Összességében a véleményem nem sokat változott az előzetes várakozásokhoz képest. Tényleg pontosan azt kaptam amikre számítottam. Abban ugyan tévedtem, hogy az ufók már ebben a részben elő fognak kerülni, egyelőre csak a technikájukkal találkoztunk. Gondolom későbbiekben maguk a csáposok is felbukkannak majd.
A befejezés nekem tetszett, bár kiszámítható volt. Már korábban is sejtettem, hogy Julie még életben lehet valamilyen fél-ufó formában, és lőn!
Mondjuk nem volt nehéz rájönni. De amikor már egyértelműen kiderült, hogy még él, akkor azt is előre kitaláltam, hogy milyen formában és körülmények között fog Miller rátalálni. És ez is bejött, mondjuk az a vezérlőterem meg az egész leírás akkora sablon cucc volt, hogy nem volt nehéz rájönni. Nagyjából valahol félúton az Alien 2 keltetője és a BSG Cylon hibridek steril fürdőkádba drótozott lényének átmenete lett a dologból, várható volt, hogy vagy az egyiket koppintják le, vagy a másikat, vagy mixelik a kettőt. Az egész Eros Állomás (az átalakulása után) erősen idézte az alien hangulatot. De ettől még tetszett a vége, jó volt a félbolond Miller kóválygása az ufótelepen. Ez sorozatban igen jó rész lesz azt hiszem.
Maga ez az ufótrutyi, ami közben szép technoblabla nevet is kapott (protomolekula) nem túl eredeti, de tetszett ahogy a működését bemutatták. Kíváncsi leszek mi fog most történni a Vénuszon, úgy, hogy ez a szmötyi elterjedt ott. Mondjuk ha én lennék ebben a világban valami fővezér, lehet elgondolkodnék párezer nukleáris bomba ledobásán, de hiába, az emberek ebben a világban is túl kíváncsiak a normális megoldásokhoz. xD Meg így legalább lesz folytatás.
Remélem a történet során látjuk még a folyamatot, ahogy az emberek nekiindulnak meghódítani a Galaxist. A protomolekula segítségével csak találnak valami megoldást az FTL utazásra. Csillagközi hajójuk meg már van is, igaz az egy lassú generációs hajó, de majd felturbózzák. Mindenesetre örülök neki, hogy az a rocsó megmenekült a pusztulástól, kár lett volna érte.
Ami viszont meglep, hogy a két POV kari közül az egyiket már most kinyírták. Illetve Miller gondolom nem halt igazából meg, biztos Jule-éhez hasonló állapotba kerül, vagy valami, de rendes főhős már biztos nem lesz belőle. Pedig ő volt az érdekesebb szereplő, Holden nem sokat mutatott fel, kb egy Han Solo mixelve egy szenteskedő Jedi-lovaggal, aki az egyik percben még harcol, utána meg egyetlen ember lelövését is kikéri magának. Ez az emberölés téma volt amúgy a könyv egyetlen igazi gyenge pontja, sajnos mindkét POV karinál hangsúlyosan meg is jelent. Valamiért nagyon erőltették ezt a "gyilkosság mint morális kérdés" dolgot, ami egy ilyen könyvben, ami elsősorban akcióregény, és csak másodsorban sci-fi, űropera vagy akármi más, nagyon nem odaillőnek tűnt nekem. Sajnálatos módon nekem az a rossz érzésem van, hogy ez az egész cucc csak azért került bele, mert a szerzők akartak valami "mélyebb mondanivalót" is, hogy ne csak egy sima keresztüllövöldözzük magunkat a naprendszeren kalandregény legyen. Felesleges volt. A háborúnak meg van az a valóban ocsmány tulajdonsága, hogy emberek halnak meg benne, és ha részese vagy az egésznek, akkor egy pár a te kezed (puskád, késed, atomrakétád, stb.) által. Ez nyilván komoly morális kérdés, csak nem egy ilyen könyvben.
Ennek a dolognak az egyetlen előnye, hogy Miller félbolond állapotának kialakulásában szerepe volt, és ennek az állapotnak a kialakulása jól volt bemutatva. Arra kíváncsi leszek, hogy a sorozatba ezt a gyilkosságon való filózást hogyan építik be. Csak remélni tudom, hogy nem unalmas dialógusokból/monológokból álló, semmitmondó
teljes epizódokat szánnak erre. Ettől tartok egy kicsit.
Ez a könyv összességében azt bizonyította számomra, hogy lehet jó könyvet írni úgy is, ha a szerző csak összerakosgatja a sablonokat. Nem lesz persze remekmű, csak egy jó könyv. Nyilván így nem születhet egy Trónok Harca, de talán pont emiatt a technika miatt nem is kell 7 évet várni egy új részre, mint Martinnál.
A következő részt várom nagyon. Remélem sietnek a fordítással is. Na meg jöhet a sorozat is mielőbb. Az alapanyag kiváló, már csak a megvalósítás a kérdés. Amúgy a korábbi Firefly párhuzamok miatt elgondolkodtam azon, hogy Summer Glau egész jó lenne Julie-nak. Mondjuk nem tudom mostanában hogy néz ki, de a Firefly-beli megjelenése megtenné itt is.
----
Kézfeltartással jelezze, aki ezt a hszt képes volt végig olvasni, hogy megdicsérhessem.