rondár
|
|
« Válasz #1725 Dátum: 13 aug 13, 00:53:10 » |
|
Valaki olvasta M. Botondtól az Isten gépeit vagy a Poszthumán döntést? Mostanában bizonyos okokból hanyagoltam a scifit, de már kezd hiányozni, és kiszúrtam ezt a két művet. Mennyire tudományos/áltudományos vagy sablonos? Megéri elolvasni? A Moly.hu-n lévő kommentárokat böngészd végig, az ad egy egész jó képet arról, mik a regények pozitívumai és negatívumai. Egyébként Botond azon két könyve volt talán az első az új generációs hazai sci-fik közül, melyek egy kortárs zsánerre, a transzhumanista irodalomra reagáltak. Korábban a magyarok közül kevesen érintették ezt a vonalat, Botond munkáit pedig hosszas ismeretszerzés előzi meg. Most dolgozik egy időutazásos sztorin. A Gazdátlanokkal hogy állsz,a mit korábban javasoltam? Ha még nem olvastad, akkor mindenképp tedd meg!
|
|
|
Naplózva
|
"Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnycseppek az esőben."
|
|
|
Aes Sedai
|
|
« Válasz #1726 Dátum: 13 aug 22, 12:03:32 » |
|
Vettem egy könyvet Robert A Heinlein-től. Beismerem, hogy bár nagy sci-fi rajongó vagyok, és főleg a klasszikusokat szeretem, az ő munkássága eddig nagyon kimaradt nekem. Talán egy novellát olvastam tőle összesen. Így most, ezt pótolandó, megvettem A Hold börtönében című könyvet. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. A tartalomjegyzék alapján jónak tűnik. Valaki jártasabb esetleg írhatna pár szigorúan spoiler mentes szót a könyvről, hogy mégis mire számíthatok. Szerk.: elkezdtem közben olvasni, nagyon király. Bírom az ilyen régebben írt könyveknél, hogy pl a Szovjetunió még 2075ben is létezik.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 13 aug 23, 10:17:49 írta Aes Sedai »
|
Naplózva
|
|
|
|
jatek09
Akadémiai tanár
Nem elérhető
Akatsuki
|
|
« Válasz #1727 Dátum: 13 aug 23, 10:51:53 » |
|
Hali! Mostanában A Tűz és jég dala c. sorozatot szoktam olvasni, annak is az első részét. Magát a filmsorozatot láttam először, és mivel most szünet van, valahogy enyhítenem kell a Trónok harca utáni vágyamat. Kb. a felénél járok, pdf-ben olvasom, tableten, de ha a végére érek akkor a második könyvet valószínűleg megfogom venni, mert tényleg jók a tapasztalataim eddig. Amúgy csak velem szokott az lenni, hogy mondjuk egyszerre több könyvbe is belekezdek? Belekezdtem a Rambo c. könyvbe (nem valami hosszú, majdnem a végéig értem, kb. 70-75%-nál tarthatok), a Tom Sawyer kalandjaiba, és Allan Pease Testbeszéd c. művébe is. Nem kérdés, eddig George R.R. Martin könyve fogott meg a legjobban, de a többit is remélhetőleg folytatni fogom. Fórumon még sokan ajánlottátok az Alapítvány c. könyvet, tervezem annak is az elolvasását.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
MrSaiyan Coelho
|
|
« Válasz #1728 Dátum: 13 aug 23, 22:38:55 » |
|
Próbálom visszaadni Jaqen sajátos beszédstílusát... "A lánynak meg kell neveznie egy könyvet, amelyet el akar olvasni. Kérek egy nevet, a férfi majd elintézi a többit" "A tél szelei!!!" "A lány... most gúnyolódik"
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
rondár
|
|
« Válasz #1729 Dátum: 13 aug 24, 15:13:14 » |
|
Vettem egy könyvet Robert A Heinlein-től. Beismerem, hogy bár nagy sci-fi rajongó vagyok, és főleg a klasszikusokat szeretem, az ő munkássága eddig nagyon kimaradt nekem. Talán egy novellát olvastam tőle összesen. Így most, ezt pótolandó, megvettem A Hold börtönében című könyvet. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz. A tartalomjegyzék alapján jónak tűnik. Valaki jártasabb esetleg írhatna pár szigorúan spoiler mentes szót a könyvről, hogy mégis mire számíthatok. Szerk.: elkezdtem közben olvasni, nagyon király. Bírom az ilyen régebben írt könyveknél, hogy pl a Szovjetunió még 2075ben is létezik. Heinlein volt az egyetlen olyan SF szerző a nagy hármasból, aki írásból gazdagodott meg. A művei mindig kiverték a biztosítékot. Merész csávó volt, annyi szent. A Hold börtönében pedig nem sokkal a Holdra szállás előtt íródott. Elképesztő, hogy a korabeli szerzőknek mekkora fantáziájuk volta jövő továbbgondolásában. Ilyet manapság nagyon keveset találni a sci-fi szerzők között. A mai SF írók annyira ragaszkodnak a szilárd tudományos alapokhoz, hogy saját fantáziájukat ritkán használják. Ezért is szeretem jobban a klasszikusokat jómagam is. Ha tetszett A Hold börtönében, akkor majd az Örök háborúval is tegyél egy próbát.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jama-Dharma
Akadémiai tanár
Nem elérhető
|
|
« Válasz #1730 Dátum: 13 aug 25, 11:11:25 » |
|
Annyit tudok, hogy Heinlein mindig is szabadon kezelte a szexualitást és a szabad szex híve volt, ez elég nyilvánvaló volt számomra a Time Enough for Love című könyvéből, és ez szerintem a Hold Börtönében sem változik meg. A Hold Börtönébent még nem olvastam, de az egyik leghíresebb Heinlein könyv, és gondolom nem is méltatlanul. Ja és ha valakinek ez mond valamit a "nincs ingyen ebéd" (there ain't no such thing as a free lunch, vagy röviden TANSTAAFL) kifejezés is előfordul párszor a könyvben, szóval már csak zért is el fogom olvasni
|
|
|
Naplózva
|
White Album Gently Weeps + Space Ripper Stingy Eyes
|
|
|
rondár
|
|
« Válasz #1731 Dátum: 13 aug 25, 14:58:06 » |
|
Nem csak a szexualitást kezelte szabadon (bár ez a Stranger in a Strange Land/Angyali üdvözlet című regényében is felbukkan), de minden írásában benne volt a saját véleménye, melyet nem győzött hangoztatni is. Politikai céljai is voltak régebben, melyeket nem ért el. Ekkor fordult az SF felé. A ''nincs ingyen ebéd" konkrétan ennek a könyvnek köszönhetően terjedt el. Ez is kiemelt regénnyé teszi a Heinlein életműben. De a leghíresebb Heinlein-könyv a Starship Troopers a mai napig, köszönhetően a kismillió adaptációnak, és annak, hogy ez a military sci-fik ősatyja.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Jama-Dharma
Akadémiai tanár
Nem elérhető
|
|
« Válasz #1732 Dátum: 13 aug 25, 16:22:40 » |
|
Igen, a Starship Trooperst sajnálom is hogy nem olvastam, meg Stranger in a Strange landet is, de eljutok valamikor ezekhez is. Hallottam valami olyasmit én is, hogy politikai nézetei miatt voltak problémái (mintha össze is veszett volna Clarke-al vagy Asimovval, de eléggé a sötétben vagyok a témát illetően).
Amúgy Heinleint néha szabadosság tekintetében félre is értik, a Time Enough for Love-ról (nem tudom van-e magyar fordítása) is sokszor azt hiszik, hogy a főszereplő visszautazik az időben és a saját maga apja lesz miután lefekszik az anyjával. Ami nem is teljesen igaz, habár simán kitelne tőle ennek a megírása is.
Ja múltkor volt szó az Isten Gépeiről amit el is olvastam. Összességében nem volt egy rossz könyv, tetszett is. Talán csak a szereplők nem voltak túl szimpatikusak, viszont a cselekmény, meg a könyv alapötlete szerintem kifejezetten jó volt. A könyv témája mondjuk egyes részeiben hasonlít Robert Charles Wilson Pörgéséhez, vagy akár Clarke-Baxter Időodisszeia könyveihez, szóval gondolom ezek ismerete nélkül méginkább lenyűgözőnek találtam volna, viszoont még ezek után így is meglehetősen tetszett.
Szintén tetszett hogy a bekövetkező társadalmi-politikai változások bemutatására is sor került, az ilyen részeket mindig is szerettem a sci-fikben. Mindenesetre el fogom olvasni a Poszthumán döntést is.
|
|
|
Naplózva
|
White Album Gently Weeps + Space Ripper Stingy Eyes
|
|
|
shiranai
Osztag Vezető
Nem elérhető
Egyesített Shinobi Haderő
|
|
« Válasz #1733 Dátum: 13 aug 26, 18:58:41 » |
|
Ami pedig legutóbb filmben tetszett, az A menekülő ember volt. Nem mai film, de nagyon aktuális, főleg ma. Címadója egy valóságshow-szerű vetélkedő, ahol elítélteket beküldenek egy arénaként szolgáló pályára, és rájuk küldenek veszedelmes pszichopatákat, akiket hősökként mutatnak be a publikumnak. A cél persze a túlélés. Aki teheti, nézze meg. Engem sokkal jobban meggyőzött, mint Az éhezők viadala, vagy a Battle Royale.
Azért ide írom, mert a filmek topicba nem illene. Szóval ajánlom neked a Menekülő ember könyvet, mert sokkal jobb, mint a film, és jobban ki is hozza a mondani valót. Számomra a film inkább tűnt a könyv után egy laza kis paródiának. A vége is más, mint a filmnek (ha jól emlékszem).
|
|
|
Naplózva
|
"Ha szemmel mindent el lehetne intézni, akkor csak halottak és terhes nők lennének a világon." "Minden emberi félelem alapja egy korábban becsukott ajtó, félig nyitva."
|
|
|
rondár
|
|
« Válasz #1734 Dátum: 13 aug 26, 20:51:56 » |
|
Tervezve is volt, hogy elolvasom. Kinget még nem olvastam, úgyhogy ezzel talán megéri elkezdeni. Ha a film ennyire le tudott kötni, bele sem gondolok abba, hogy a könyv mire lehet képes.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
|
« Válasz #1735 Dátum: 13 aug 27, 08:58:13 » |
|
Piszok jó ez a Heinlein-regény. A felénél járok kb., lassan haladok kicsit. Mondjuk nekem ez a sok különböző alternatív "házasság" kicsit sok a jóból, de mindegy, nem ez érdekel benne. Bár látom, hogy az írót valóban nagyon érdeklik ezek a szexuális témák, lelke rajta, számomra nem érdekes. Ami viszont nagyon tetszik, hogy tele van egy csomó kifejezetten gyakorlati tanáccsal arra nézve, hogy hogyan kell összeesküvést, puccsot, forradalmat előkészíteni. Na, ez viszont nagyon is érdekel. Azt hiszem, a szerzővel való kalandozásomat folytatni fogom még.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
jatek09
Akadémiai tanár
Nem elérhető
Akatsuki
|
|
« Válasz #1736 Dátum: 13 szep 03, 14:31:35 » |
|
Sziasztok!
Szerintetek érdemes megrendelni a Z Világháború c. könyvet angolul, nyelvtanulás szempontjából?
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
rondár
|
|
« Válasz #1737 Dátum: 13 szep 04, 22:10:05 » |
|
Mivel tömegeknek ajánlható könyv, ezért szerintem nem olyan bonyolult a nyelvezete. Ezért hajrá!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
|
« Válasz #1738 Dátum: 13 szep 19, 12:21:48 » |
|
Vettem magamnak pár új sci-fi könyvet. A többség általam ismert szerzőktől van, de van köztük egy zsákbamacska is. James S. A. Corey: Leviatán ébredése Életembe nem hallottam még róla, de jónak tűnt a tartalom alapján, meg bele is lapozgattam. És jó hosszú. Ez fontos szempont volt. Ismeri valaki esetleg, hogy milyen? A történet jónak tűnik, meg ez is ilyen "űropera", bár ezt az elnevezést ki nem állhatom, de jó történeteket szokott takarni.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 13 szep 19, 12:36:09 írta Aes Sedai »
|
Naplózva
|
|
|
|
rondár
|
|
« Válasz #1739 Dátum: 13 szep 22, 13:58:02 » |
|
A regényt két író írta, csak egy álnév mögé bújtak, és George R. R. Martinnak voltak az asszisztensei. Ez a kapcsolat annyira gyümölcsözőnek bizonyult, hogy Martinnak sikerült beajánlania őket sorozatproducerekhez is, így nem kizárt, hogy hamarosan láthatjuk ezt a regényt is az HBO-n, vagy más csatornán, filmsorozatként. A Leviatán ébredését sokan a valaha volt legakciódúsabb regénynek tartják, mely nagyon befogadható. Én is hamarosan elkezdem olvasni. Plusz korábban ajánlottam neked a Mitágó-erdőt, ha jól emlékszem. Hamarosan megjelenik, szerintem majd csapj le rá. Fantasyrajongóként kötelező olvasmányként is tekinthetsz rá.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 13 szep 22, 13:59:50 írta rondár »
|
Naplózva
|
|
|
|
|