Aes Sedai
|
|
« Válasz #13215 Dátum: 14 jan 17, 09:53:54 » |
|
Pont a születésnapnál van egy kivétel: az angol királynőnek van egy hivatalos születésnapja is, akkor ünneplik, és nem a napján. De gman szerintem nem angol királynő, bér ki tudja. xD
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
gman
|
|
« Válasz #13216 Dátum: 14 jan 17, 09:58:10 » |
|
Ezt értem, de a március második szerdája ugyanúgy igaz, mint a március 15. Nem? Ez is ugyanolyan konkrét. A történelmen sem változtat semmit. Iskolában ugyanúgy meg kell tanulni, hogy 15-én történtek az események, mint azt, hogy ez egy szerdai nap volt.
NEM a ledolgozás a lényeg, értelmezzétek már a szöveget!
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Saphira
|
|
« Válasz #13217 Dátum: 14 jan 17, 09:59:12 » |
|
Mert nem a második szerdán, hanem március 15-én kezdődött a forradalom és szabadságharc, és nem 1083 augusztusának második szerdáján, hanem 1083. augusztus 20-án avatták szentté Szent Istvánt, ami, úgy látszik, hiába a magyar nemzet ünnepe már ezer éve, néhány gyökér még most sem tudja, mit ünnepelünk ilyenkor. Azt meg, hogy mikor kell menni dolgozni, már január elsején megtudhatod. Vagy csak bonyolult utána nézni? Mindenki beelőzött.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
|
« Válasz #13218 Dátum: 14 jan 17, 10:04:54 » |
|
Lassulsz. Egyébként vicces szerintem, hogy a nemzeti ünnepeknél a "felhajtás" sorrendje (és az ismertségi sorrend is) kb. így van: március 15, október 23, augusztus 20. Pedig szerintem a fontossági sorrendnek pont fordítva kéne lennie, és a "felhajtás" (bocsi a szóért) sorrendjének is.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
gman
|
|
« Válasz #13219 Dátum: 14 jan 17, 10:08:02 » |
|
Saphi: A szabadságharc nem ősszel kezdődött véletlenül? Valamint kérlek bizonyísd, hogy 48-ban március 15. az nem a második szerda volt! Nem nehéz, hisz a harmadik volt.
Gondoltam, jövök egy normális témával, hogy ne utáljatok, erre tessék. Semmi sem jó nektek.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 14 jan 17, 10:20:01 írta gman »
|
Naplózva
|
|
|
|
Saphira
|
|
« Válasz #13220 Dátum: 14 jan 17, 10:19:58 » |
|
Október 23? Szerintem senki sem tartja fontosabbnak augusztus 20-nál, én azt sem tudtam, hogy létezik. Na, jó, nyilván tudtam, de valahogy sosem ragadott meg az az ünnep.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
|
« Válasz #13221 Dátum: 14 jan 17, 10:23:09 » |
|
Pedig valahogy én mindig úgy éreztem, hogy október 23. is megelőzi. Mondjuk nálam, szigorúan személyesen nézve, talán pont október 23. a legfontosabb, családi érintettség okán, meg valahogy ezzel az ünneppel tudok a leginkább személyesen is azonosulni. Vagyis, hogy ha akkor éltem volna, akkor én is pontosan azt csináltam volna, amit ezen a napon ünneplünk. Március 15. esetében nem vagyok ebben annyira biztos. xD Augusztus 20. esetében meg csak akkor tudtam volna én is azt csinálni, amit ünneplünk, ha én lettem volna a király akkor, de ennyire meg ne szálljunk el.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Syzygy
|
|
« Válasz #13222 Dátum: 14 jan 17, 10:29:33 » |
|
Annyiból egyszerű a válasz, hogy a politika sokkal többet profitál az október 23-ból mint az augusztus 20-ból. Ezért sokkal felkapottabb a 23-a, és lehet vele aktuálpolitizálni.
Márc 15-e meg azért érdekes megítélés szempontjából, mert ott már lehetett tudni, hogy a birodalom nélkül nem lehet István király "Magyarországá-t" megtartani.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 14 jan 17, 10:31:08 írta Syzygy »
|
Naplózva
|
|
|
|
Saphira
|
|
« Válasz #13223 Dátum: 14 jan 17, 10:32:17 » |
|
Holttesteket akasztottál volna a lámpavasra? Én 1848-cal tudok inkább azonosulni. Október 23-án szinte soha eszembe sem jutott, hogy ünnep van, ami elég szomorú, de húsvéttel és január elsejével is így vagyok. Az a baj, hogy október 23. túlságosan a sulis szenvedős időszakra esik. Syzygy, szerintem nem lehetett tudni, sőt ott még simán meg lehetett volna tartani.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
gman
|
|
« Válasz #13224 Dátum: 14 jan 17, 10:38:18 » |
|
Most komolyan elindíottam valamit, ami nem érdekel? Bah, én állat.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
noemimi-chan
|
|
« Válasz #13225 Dátum: 14 jan 17, 10:42:52 » |
|
Nálam a fontossági sorrend, ha objektív próbálok lenni akkor aug. 20., március 15. és okt. 23. Amúgy meg a március 15. a kedvencem, de lehet csak mert azt ismertem először és azonosult a magyarságommal elsőként (talán azért mert mi külön tartottunk megemlékezést a nagysallói csatáról is április 19-én és a 2-t már oviban is össze tudtam kötni), bár az 1. augusztus 20-ámra is emlékszem, érdekes, hogy akkor pont nem az esztergomi tűzijátékot néztük, régen olyan szép volt Esztergomban a 20-ai ünnepség és ezt nem csak tűzijátékra értem, hanem amint megépült a híd a városba is sokat mentünk be. *-* Az okt. 23. meg szerintem mondanom sem kell, hogy nem tudok hozzá semmilyen érzelmet kötni, azt az előző 2-vel ellentétben már nem érzem sajátomnak, érdekes.
Lesz*rjuk mi érdekel téged gman és mi nem.
|
|
|
Naplózva
|
"Valós képem van erényeimről és gyengeségeimről. Az én fegyverem az elmém. A fivéremnek ott a kardja, Robert királynak ott a harci pörölye, nekem pedig az elmém... az elmének pedig könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét." "Büszkén, mint egy megtérésre hívott rossz angyal, aki inkább választja a kárhozatot, mint büszkesége megtörését."
|
|
|
Aes Sedai
|
|
« Válasz #13226 Dátum: 14 jan 17, 10:43:29 » |
|
Holttesteket akasztottál volna a lámpavasra? Ki tudja. Nem éltem akkor. De nem sajnáltam volna az ávósokat az tuti. Sajnos ez a manapság divatos langyi érzelgősség rám kevéssé jellemző. Volt bőven mit megbosszulnia az akkor élt embereknek, és ha egyes akcióikat, pl ezt a lámpavas dolgot etikailag nem is tudom elfogadni, de ha abban a korban élek, valószínűleg szemet hunytam volna felette. Azzal az ellenséggel, akivel az akkoriak szembenéztek, én is kegyetlen lettem volna. A törvényes magyar király katonáival szemben azonban nem lettek volna ilyen heves érzéseim, ezért vagyok inkább "56os" mint "48as".
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
gman
|
|
« Válasz #13227 Dátum: 14 jan 17, 10:52:22 » |
|
Lesz*rom, hogy mennyit kell tanulnod noe.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
noemimi-chan
|
|
« Válasz #13228 Dátum: 14 jan 17, 10:56:08 » |
|
Az se hat meg, tudom, hogy föciszakosként nem értheted meg, hogy milyen ha valakinek bele kell adni apai anyait a tanulásba.
|
|
|
Naplózva
|
"Valós képem van erényeimről és gyengeségeimről. Az én fegyverem az elmém. A fivéremnek ott a kardja, Robert királynak ott a harci pörölye, nekem pedig az elmém... az elmének pedig könyvekre van szüksége, ahogyan a kardnak fenőkőre, ha meg akarja őrizni élességét." "Büszkén, mint egy megtérésre hívott rossz angyal, aki inkább választja a kárhozatot, mint büszkesége megtörését."
|
|
|
gman
|
|
« Válasz #13229 Dátum: 14 jan 17, 10:59:28 » |
|
Tudom, hogy te, genetikailag halottként nem érted meg, hogy milyen panasz nélkül beledni mindent a tanulásba is, és a család gondozásába is.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|