24 nov 12, 17:50:48 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 357 358 [359] 360 361 ... 1001
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Duma 10  (Megtekintve 1223076 alkalommal)
0 Felhasználó és 14 vendég van a témában
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten
Nem elérhető Nem elérhető

« Válasz #5370 Dátum: 13 aug 23, 01:03:39 »

Amikor mellé álltak?
Ha jól emlékszem, előtte volt egy kis szabadságharc, amiben kiderült, hogy senkit sem tudunk meghívni a magyar trónra, pedig az interregnumot is kimondták. Bajorok nem jöttek, poroszoknak más dolguk volt, törököknek meg nyilván nem örült volna senki. Mit tehettünk volna? Szabad királyválasztás? Nem lett volna jó, ha abban a kellemetlen helyzetben király nélkül marad az ország, és mindenki elkezd marakodni egymással a trónért. Nemrég szabadították fel Budát, egyik oldalról még ott lestek a törökök, másik oldalon meg ment a spanyol, majd osztrák örökösödési háború és a hét éves háború.

Én nem vagyok oda a Habsburgokért, de egyesek már annyira démonizálják őket, hogy átesnek a ló másik oldalára.

Idézet
Mint politikusok, ők, tehát a nemesség döntöttek a társadalom helyett. (Habár őket senki sem választotta meg, maximum ők egymást.) Éppen ezért a döntésekkel járó felelősség is őket terheli.

Értem, szóval te összemosod például a szabadságharc idejéből Bercsényit meg az udvarhű turóci követeket vagy Pálffy Jánost. Mindegyik nemes volt, gyökeresen más elképzelésekkel.

Idézet
A parasztok a nemesség irányítása alá tartoztak, tehát az érved eléggé önellentmondásos. Elvégre a paraszt is csak azt tehette meg, amit megengedtek neki.

Mi önellentmondásos szerinted ebben? Szerinted a nemesek megparancsolták a parasztoknak, hogy legyen gyerekük, vagymi? Ugye, te nem tartozol abba a kategóriába, aki a jobbágyság és rabszolgaság rendszerét összemossa? Ahhoz túl értelmesnek ismertelek meg, szóval kétlem, akkor viszont nem értem a szöveget.

Idézet
Mohács után, 1526-tól volt egy laza 14 év, amíg a török ténylegesen visszatért. Közben folyamatos belviszályok és harcok, polgárháborús helyzet voltak. Mindez ráadásul Mátyás halálától kezdődött. Mintha a nemesség is többfelé szakadt volna...

Mert többfelé is szakadt, ahogy ma is vannak jobbosok és balosok. Meg mert már a nyakunkban lihegtek a Habsburgok, de közben Szapolyainak is kellett az a trón. Meg már nem volt olyan "mindenki által utált királyunk, aki a jobbágyok pénzén felesleges seregeket pénzelt", és aki elég erőskezű volt ahhoz, hogy egy ilyen helyzetben visszafogja a széthúzást.

Idézet
Egyébként pedig, ha ettől el is tekintek, ne feledkezzünk meg arról, hogy a három részre szakadás után, mintha a külföldre menekült nemesség visszajárt volna adót szedni, a török mellet is...

Ezt meg köszönd meg nekik, mert ezzel fenntartották a magyar joghatóságokat gyakorlatilag. A nemesek még azt is elvárták a jobbágyaiktól, hogy a törökök helyett hozzájuk forduljanak panaszos ügyeikben, így a Hódoltság területén élőknek megmaradt az erős kötődése a Magyar királysághoz. Részben ez okozta, hogy az országot könnyen helyre tudták állítani a török távozását követően, szemben sok más országgal, illetve emiatt nem történtek olyan esetek, mint a Balkánon, hogy a jobbágyság tömegesen megtért az iszlám hitre az adómentesség reményében, vagy hogy egész falvak harcoltak saját hazájuk ellen török zsoldosként.

Én úgy emlékszem, a magyar nemesek majd 800 évig viszonylag jól elirányították ezt az országot, csupán az idegen polgárság, majd a mindenféle őrült eszmékben hívő tudatlan munkáscsürhe volt az, aki majdnem a pusztulásba vezetett mindenkit pár évtized alatt. Vagy nem így volt?
« Utoljára szerkesztve: 13 aug 23, 01:07:36 írta Saphira » Naplózva

heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #5371 Dátum: 13 aug 23, 01:54:36 »

Nyilván nem lehetett volna megint egy kormányzó, mint Hunyadi János, vagy nem találtak még egy zabigyerek gyerekét, mint Mátyást, ugyan.

(Nem akarok én rosszat a Habsburgokkal, de itt másodszor szabadítottuk magunkra őket.)

Nem tudom itt konkrétan mire gondolsz. Ugyanakkor látjuk, hogy mi mindenre volt elég bármely korban is a szándék és az elképzelés.
Egyébként igen, összemosom őket. Nemesek attól lettek, hogy a mindenkori király azzá tette őket, méghozzá a szolgálataik miatt, vagy vérrel kivívott érdemmel. A problémám az, hogy mindez öröklődött, de az ezzel járó felelősségről megannyi helyzetben lemondtak volna. Igen, kollektíven a nemesség és nem néhány jó szándékú tagja. (Ellenpélda mindig van.)

Lehet, hogy egybemosom, de az életen át tartó munka mellett is bármikor elvehették mindened, nem beszélve a kötelező ingyen munkáról. Hol itt a baj az egykézéssel?

Kérlek, az hogy kik milyen nézeteket vallanak, nem egyezik meg azzal, hogy egy fizikai határ választja el őket. Ugye nem akarod összemosni őket? Nyelvesít
S vajon miért nem volt ilyen királyunk? Ugye nem a nemesség küldte a fekete sereg egyik felét a másik ellen? Értem én, hogy nem volt előnyös számukra fizetni a zsoldosokat, ha megtarthatták az adókat ők is, de mintha ez nem lenne felelős és nemes gondolkodás.

Ezekről nem tudok eleget, hogy hitelt érdemlően írjak róla, bár az iszlám nem ígér adómentességet, ebben biztos vagyok. A panaszos ügyek kérdésében nem vagyok biztos ugyan, de szerintem az a nem is oly apró távolság nem tette ezt igazán jól működően lehetővé. A helyreállítást illetően, nos, úgy emlékszem, hogy pont amiatt telepítettek be mindenféle embert ide.

Pont az egyik ilyen őrült eszme miatt lett egyáltalán olyan, hogy Magyarország, valami kereszténység volt a neve, azt hiszem.
Biztos így volt, de mintha az aktuális uralom alattiságban, az éppen rajtunk élősködők segítsége nélkül nem nagyon fejlődhettünk volna, vagy ez csak valami kommunista trükk?
(Bár az a munkáscsürhe nem lehetett annyira őrült, ha tudták, hogy a kitaláló által is elismerten nem működő eszmével ők bizony nagyon jól járnának. Nem úgy, mint mi.)
Egyébiránt bizonyára nagyon jól elirányították a nemesek az országot, viszont akkor nem értem, hogy hogyan fajulhattak idáig a dolgok, ha ők irányítottak és ráadásul jól is.
Naplózva

<Feleségem: Mini-chan Ámor> <Gyermekeim: Sabaku, M. Bogi, Rikan> <Anyósom, tiszteletbeli fogadott anyám: Ritli-sama>
<Az én pici szarvasom: Flexee> <Tanítványaim: Zizi100, drszabi, shidori93>
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #5372 Dátum: 13 aug 23, 02:54:26 »

Idézet
Nyilván nem lehetett volna megint egy kormányzó, mint Hunyadi János, vagy nem találtak még egy zabigyerek gyerekét, mint Mátyást, ugyan.

Ez azért nem így megy, Hunyadi János hosszú karriert futott be, mire kormányzóvá választották. Mátyás meg nem volt zabigyerek, szemben II. Lajos fiával, akit senki sem fogadott volna el uralkodónak.
Emellett akkoriban az egyetlen valóban erős főúr, aki nagy sereget tudott maga mögé állítani, az Szapolyai volt, aki mindezt meg is tette, és királlyá is koronázták, tehát nyilván sokan támogatták. Üröm az örömben, hogy a törökkel szövetkezett ezért, amit a törökellenesek meg nem tudtak lenyelni, illetve a Habsburgok oszd meg és uralkodj módszerrel véghezvitt terjeszkedésével nem nagyon tudtak mit kezdeni.

Idézet
Nemesek attól lettek, hogy a mindenkori király azzá tette őket, méghozzá a szolgálataik miatt, vagy vérrel kivívott érdemmel. A problémám az, hogy mindez öröklődött, de az ezzel járó felelősségről megannyi helyzetben lemondtak volna. Igen, kollektíven a nemesség és nem néhány jó szándékú tagja. (Ellenpélda mindig van.)

Ja, szóval az öröklődés a gond. Hát, te bajod, erről nem fogok vitát nyitni, mindenki azt gondol, amit akar. Bár, mondhatnál példát, mikor mondott le a nemesség kollektíven a felelősségről.

Idézet
Lehet, hogy egybemosom, de az életen át tartó munka mellett is bármikor elvehették mindened, nem beszélve a kötelező ingyen munkáról. Hol itt a baj az egykézéssel?

A jobbágyokat törvények védték, amelyek a földesúr kezét is ugyanúgy megkötötték. Például nem zavarhatta el a jobbágyokat (miért is tette volna, inkább szerették volna magukhoz csalogatni őket, nem elzavarni), értékeiket nem vehette el, személyét nem sérthette, kivétel ez alól az úri-bíráskodás és pallosjog, ezt viszont a király ellenőrizhette. A földesúrnak nem volt jó, ha a jobbágyai megszöktek vagy hasonló, mivel mindketten függtek egymástól. Ugyanígy, a jobbágy használhatta a földesúri erdőket és tavakat saját hasznára is.
Magyarországon egyetlen földesurak ellen indított parasztfelkelés volt, ami nem is így indult, hanem keresztes hadjáratnak, és az egyébként is felkorbácsolt kedélyek lettek úrrá a felfegyverzett népen, akinek egyébként ironikusan a vezére egy nemes volt, Dózsa. Ráadásul már rég tudják, hogy ezekben az időkben az egyház szította a hangulatot, és a parasztfelkelések és elégedetlenségek az eretnekmozgalmakra vezethetők vissza.

Ja, és az itteni kis falvakban mindenki szeretettel emlékezik vissza az utolsó földbirtokosra, akit a börtönben vertek agyon a vörösök, és aki nélkül talán már nem is léteznének ezek a falvak, mert ő volt az, aki iskolát és óvodát alapított, és saját pénzén legalább 150 családnak építtetett házat. De ugyanúgy több dokumentumfilmet vagy riportot tudok belinkelni, ahol falvak történelmével kapcsolatban elmondják, mit is adott az ott élő földesúr a vidéknek, mert bizony már kinőttünk az átkos korából, ahol a nemességről csak negatívat lehetett szólni. És bizony ebben a korban a legtöbb iskolát és óvodát ők vagy az egyház alapították, és rengeteget foglalkoztak saját pénzükből vidékfejlesztéssel még a jobbágyfelszabadítás után is.

Mindemellett abban az időben a földtulajdon egyenlő volt a haza védelmével. A földeket katonai érdemekért osztogatták, és fontos megjegyezni, hogy akkoriban gyakorlatilag a teljes vagyont képezték. Azaz a külső támadások elleni védelem a nemesek számára kitüntetetten fontos volt, mivel egyrészt a hazájukról, másrészt saját vagyonukról volt szó. Tehát egy nemes szinte már a létfenntartásért harcolt, ha védeni kellett a hazát, szóval az az érvelésed, hogy kibújtak a felelősség alól, ez esetben nem igaz. Muszáj volt nekik katonai vagy pénzbeli segítséget nyújtani a harcban, máskülönben mindenüket elveszítették volna. Ma viszont? A vezetőség kimenthetné a pénzét olyan egyszerűen, ahogy akarná, és kész. Ma már senkinek sem lenne olyan életbevágóan fontos ügy a haza védelme, mint az akkor élőknek.
Nem beszélve arról, hogy - mint mondtam - ezek a nemesek a saját földjeikből éltek, így törvényszerűen fejlesztették is azokat (említettem is az iskolákat, óvodákat), és valami arisztokrata gőgből általában próbálták a szociális helyzetet javítani saját falvaikban. Már az 1800-as évekből vannak gúnyos szatírák meg megjegyzések, hogy az akkori ipari mágnások ezeknek szöges ellentétei voltak. Igen, ma ők uralják a világot.

És ne aggódj, ez a "rang" is öröklődik, csak őket már nem kell méltóságosnak hívnod, meg törvényileg egyenlők vagytok. De ugyanúgy továbbadják a gyáraknál, cégeknél, bankoknál összeszedett pénzt, amit az örökös továbbvisz, ugyanúgy befolyásolják a politikát (a pénz segítségével), és ugyanúgy az ő gyáraikban robotol az emberek 90%-a. Csak valahogy ők kevésbé mutatnak érzékenységet saját embereik iránt, na meg nincs a hátuk mögött évszázadok tapasztalata.

A kötelező ingyenmunka meg megtévesztő lehet, ez egyben annak a fizetségnek volt a része, hogy a földesúri földeken  és földekből éltek.

Idézet
Kérlek, az hogy kik milyen nézeteket vallanak, nem egyezik meg azzal, hogy egy fizikai határ választja el őket. Ugye nem akarod összemosni őket?

Nem tudom, ezt mire írtad.

Idézet
S vajon miért nem volt ilyen királyunk? Ugye nem a nemesség küldte a fekete sereg egyik felét a másik ellen? Értem én, hogy nem volt előnyös számukra fizetni a zsoldosokat, ha megtarthatták az adókat ők is, de mintha ez nem lenne felelős és nemes gondolkodás.

Nem tudom, hogy most csak trollkodsz vagy nem.
Nem volt ilyen királyunk, mert - mint ahogy azt már elmondtam - a kevésbé fenyegetett helyzetben az ország vezetői is úgy gondolkoztak, mint Ishida, azaz hogy a fekete sereg felesleges. Egyébként még Dobzse alatt is próbálták fenntartani, de nem tudták fizetni a zsoldjukat, így szétszéledtek vagy fosztogatni kezdtek.
És nem, rosszul emlékszel, nem a nemesség küldte őket egymás ellen, ez meg sem történt.

Idézet
A panaszos ügyek kérdésében nem vagyok biztos ugyan, de szerintem az a nem is oly apró távolság nem tette ezt igazán jól működően lehetővé.

De lehetővé tette, mivel pont emiatt Magyarországon ekkoriban gyakorlatilag nem is létezett határ, vagy az legalábbis nagyon elmosódott volt. Persze voltak vidékek, például Szerémség, a Délvidék egyes elzártabb részei stb., ahová a magyarok keze már nem nyúlt el, de gyakorlatilag átjárható volt az egész.

Idézet
A helyreállítást illetően, nos, úgy emlékszem, hogy pont amiatt telepítettek be mindenféle embert ide.

Mi miatt? A kettős adóztatás miatt, vagy mi?

Idézet
Pont az egyik ilyen őrült eszme miatt lett egyáltalán olyan, hogy Magyarország, valami kereszténység volt a neve, azt hiszem.

Nem, mert Magyarország már létezett a kereszténység előtt is, az ugyanis hibás elképzelés, hogy az ország 1013 éves. A keresztény királyság akkor alapult, de ezt butaság lenne kezdő időpontnak tekinteni, mert azóta már több államforma váltás is történt.
Egyébként meg a kereszténységet nem "munkáscsürhe" alapította, olvass már a sorok között, és találd ki, kikre gondoltam. De ha olyan sok jót látsz Kun Béláék tetteiben, akkor nyugodtan sorolhatod, szívesen elolvasom.

Idézet
Biztos így volt, de mintha az aktuális uralom alattiságban, az éppen rajtunk élősködők segítsége nélkül nem nagyon fejlődhettünk volna, vagy ez csak valami kommunista trükk?

Mi van?

Idézet
Egyébiránt bizonyára nagyon jól elirányították a nemesek az országot, viszont akkor nem értem, hogy hogyan fajulhattak idáig a dolgok, ha ők irányítottak és ráadásul jól is.

Idáig? Pont azt írtam, hogy az utóbbi pár évtizedben sikerült olyan mélypontra jutni, mint talán még soha. Az utóbbi pár évtizedben, de már biztos nem a nemesek által.

Ja, én azt hiszem végeztem, mert vagy én álmosodom, vagy a te mondataid egyre értelmetlenebbek.  Nyelvesít
« Utoljára szerkesztve: 13 aug 23, 02:57:44 írta Saphira » Naplózva

Nikuccia
S-Osztályú gyilkoló ninja
*

Rejtett Csillag Falu Rejtett Csillag Falu

« Válasz #5373 Dátum: 13 aug 23, 06:23:01 »

Foroghat is. Az a baj Mátyással, hogy az utolsó magyar király lévén sok mese van és sok tény. Mese az , hogy járkált a közemberek közöt álruhában segítve a lakosokat, a tény az, hogy itáliai ficsúrokra és a seregre szórta két kézzel azt a pénzt, amit a jobbágy keresett meg neki, addig sose látott adómennyiségben. Na most jöjjenek a történészek és mondják meg, hogy ez nem így volt, Mátyás sose sanyargatta a népet magas adóival és szent volt Mátyás!
Ez így volt, de az is úgy volt-e, hogy amíg Mátyás uralkodott, áttört-e a török és bekebelezett-e minket, vagy sem. Én úgy tudom, nem. Az meg, hogy egy köznemesi rangból felemelkedett ifjú szereti szórni a pénzt mindenfélére, közben van bőr a képén kultúrát, művészetet és mindenféle undorító dolgot behozni az országba, hát fúj, micsoda dolog már az? :O
És Mátyás néha tényleg öltött álruhát, Bécsújhely ostromakor biztosan. Plusz valahogy be kellett osonnia ahhoz a bécsi polgárleányhoz, akitől megszületett az egyetlen ismert gyermeke, aztán meg ki tudja, milyen virgonc legény volt Mátyás király. Nevet A mesék meg hasonló dolgok nyilván eltúlozzák az ő igazságosságát, az uralkodását, a Beatrixát, meg úgy mindent vele kapcsolatban, de amíg ő volt a király ebben az országban, addig nem voltak se mecsetek, se portyázó janicsárok, akiktől félni kell, és félteni mindened, és ha én választhattam volna akkoriban, a dupláját vagy a tripláját is megadóztam volna. Nem tudom, milyen lehet a háború, a félelem érzetét viszont mindenki ismerheti, az igazi, felemésztő, dermesztő, folyamatos félelem pedig elég kemény és szar dolog. Mátyás meg az apja nagyon jól csinálták, amit csináltak, Hunyadi János szerintem jobban is. Ő aztán megérdemelne egy Borgia vagy Tudorok stílusú sorozatot, 300-ak jellegű filmet, bármit. Nagyon durva hős volt akkoriban, és lehetne most is, simán. Szerintem a török gyerekeket még ma is azzal ijesztgetik, hogyha nem eszik meg a spenótot, jön Hunyadi, aztán majd ad ő neki spenótot. Nevet

Ja, és totál igazad van, Micsudi. Milyen klassz lenne már egy ilyen dinasztia az országban.Nevet Meg milyen sztárok lennének vajon, mint szegény Katalin és Vilmos Angliában. Fhu.

Amúgy nem nézi valaki ezt a bazira felkapott sorozatot, a Szulejmánt, ott van említés magyarokról? Engem annyira szokott bántani, mikor az ilyen történelmi filmekből vagy sorozatból kihagyják Magyarországot, pedig nem kellene, mert Szulejmán esetében is melyik történész vagy forgatókönyvíró lenne képes kihagyni pont ezt az országot? No, mindegy. Mosolyog
« Utoljára szerkesztve: 13 aug 23, 06:26:01 írta Nikuccia » Naplózva
gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #5374 Dátum: 13 aug 23, 06:32:46 »

Benne van Magyarország. Mondom ezt úgy, hogy csak reklámokból ismerem e cuccot.
Naplózva
Ishida
Rikodu Sennin
*

« Válasz #5375 Dátum: 13 aug 23, 06:51:12 »

van bőr a képén kultúrát, művészetet és mindenféle undorító dolgot behozni az országba, hát fúj, micsoda dolog már az? :O
Gondolom te sem örülnél, ha állampénzből hozna Viki Király művészeket és saját ismereteit szélesíteni milliárdokból. Nevet

Reklámból azt láttam az elején, hogy velemi testet szakállas fickó alakítja a Magyar Királyt, a nemességet meg lusta iszákos bagázsnak írják le.
Naplózva
Syzygy
Naruto-Kun Fórum Isten

Rejtett Eső Falu Rejtett Eső Falu

hipsztersznobművész

« Válasz #5376 Dátum: 13 aug 23, 08:27:06 »

Ezért a hajnali történelemóráért Saphinak:

Naplózva
Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #5377 Dátum: 13 aug 23, 08:35:53 »

Látom azért itt egyes hozzászólásokból, hogy azért a marxista szemlélet még mindig kísért ebben az országban.

Saphi, amiket írtál azokkal egyet értek javarészt, egy mondatodba kötök csak bele:

Idézet
majd a mindenféle őrült eszmékben hívő tudatlan munkáscsürhe volt az, aki majdnem a pusztulásba vezetett mindenkit pár évtized alatt.

Először is pontatlan, nem mindenféle "őrült eszme" volt, hanem csak egy, és a munkásosztályon belül (ehh marxista kifejezés xd), az se volt közel se annyira elterjedt, mint gondolnád.
Másodszor, a munkásság nagy része egyáltalán nem indult be annyira a Kun Bélák meg Rákosi Mátyások szövegeire.  Persze voltak köztük megvezetettek, de jóval kevesebben. Az egész un. "illegális kommunista mozgalom" a '30-as években pár tucat tagot számlált, és azokból se sok volt munkás. Persze amikor ezek hatalomra kerültek, akkor szereztek maguknak csürhét is hozzá, hogy legyen kivel lesöpörtetni a padlást, de ezek se nagyon hittek semmiféle eszmében, csak a hatalmaskodásban, meg a kivagyiskodásban. A "kommunizmus" (ugyanúgy, mint az elődei, a francia felségáruló felkelésig visszamenőleg) egy szűk csoport újabb köntöse volt, amivel álcázhatták a diktatúrájukat, és amit felhasználtak arra, hogy sok várakozás után végre hatalomra jussanak. De ehhez kellett nekik a Szovjetunió "testvéri segítsége" mert enélkül konkrétan nulla százalék volt az esélye annak, hogy itt valaha is a hatalom közelébe kerülhessenek. A Tanácsköztársaság száz-egynéhány napja bőségesen elég volt mindenkinek ezekből a népségekből, soha nem hozták volna vissza őket maguktól.
Naplózva
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #5378 Dátum: 13 aug 23, 12:23:55 »

Idézet
Amúgy nem nézi valaki ezt a bazira felkapott sorozatot, a Szulejmánt, ott van említés magyarokról? Engem annyira szokott bántani, mikor az ilyen történelmi filmekből vagy sorozatból kihagyják Magyarországot, pedig nem kellene, mert Szulejmán esetében is melyik történész vagy forgatókönyvíró lenne képes kihagyni pont ezt az országot? No, mindegy.

Egyszer említettem itt ezt a Szulejmánt. Körülbelül fél órára néztem bele, de már akkor felháborított, nem bírom, ha a történelmet ennyire ferdén mutatják be, főleg a magyarok hátrányára, azt meg még inkább nem bírom, hogy az RTL klub (TV2?) ilyeneket ad le.
Annyira emlékszem belőle, hogy II. Lajos egy kövér, vén, kb. 40 éves faszi volt, aki nem akart mást, csak hatalmaskodni, és a franciáknak meg Nyugat-Európának bemutatni, hogy ő milyen menő, ezért lépten-nyomon sürgette a háborút a törökkel, és provokálta őket, meg olyanokat csinált, hogy az ártatlan török követeket lefejeztette.

Ezenkívül Szulejmánt egy nyálgépnek mutatják be, Ibrahimot szintén, mert hát ezek kellenek a nyáladzó tinilányoknak. Kíváncsi vagyok, hogy az ő misztifikált rózsaszín karakterükbe beletesznek-e majd olyanokat, hogy Mohácsnál Ibrahim csak úgy lefejeztetett 4000 embert (persze a mai kis tinik biztosan azért is ujjonganának, hogy Ibrahim milyen menő!), vagy hogy Szulejmán kivégeztette szeretett fogadott testvérét, Ibrahimot, mert a nője azt mondta neki, ő meg papucs volt.
Nyilván nem fog több évtizedet átölelni a történet, de megnéztem volna a nagy rajongók arcát például, amikor Szulejmán Szigetvárnál meghal a gonosz, szánalmas magyarok ellen, és az alattvalói nem merik ezt elmondani a seregnek, ezért még napokig rohad a teste a sátorban.

Na mindegy, végül is szórakozásnak jó, csak nehogy valaki történelmet tanuljon belőle. Bár, még ebből is többet lehetne tanulni, mint például egy román vagy francia filmből. Nevet

De kíváncsi vagyok, az rtl klub milyen szappanoperát fog ezek után adni: Csacska angyallal kezdték, Szulajmánnal folytatták, szerintem a Fenséges Edward Benes következik. Mosolyog

Idézet
Ezért a hajnali történelemóráért Saphinak

És milyen szálon kapcsolódik ez a hajnali történelemórához?
Naplózva

gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #5379 Dátum: 13 aug 23, 13:48:58 »

Épp egy román chat-en magyarázom angolul a népnek, hogy Erdély a miénk. Ennyire unatkozom.
Naplózva
Minagi
Naruto-Kun Fórum Hippije
*

Rejtett Homok Falu Rejtett Homok Falu

Mini-chan ◕.◕ (Mini Mignon)

« Válasz #5380 Dátum: 13 aug 23, 16:02:51 »

Új helyesírási szabályokat hoztak létre, ha érdekel valakit.

(Itt van amit elsőnek linkeltem)
« Utoljára szerkesztve: 13 aug 23, 16:24:54 írta Minagi » Naplózva

MrSaiyan Coelho
Naruto-Kun Fórum Isten

Szupercsillagparaszt

« Válasz #5381 Dátum: 13 aug 23, 16:22:56 »

"Sokak számára bizonyára a legmegdöbbentőbb változás lesz, hogy a -szerű elemet ezentúl nem úgy kell írni, mint a képzőket, hanem úgy, mint az összetételi utótagokat: azaz az ésszerűt felváltja az észszerű."

Naplózva

gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #5382 Dátum: 13 aug 23, 16:29:31 »

Mibe, hogy hamarosan attól lesz hangos a sajtó, hogy e szabályok alkotói itt, meg ott belebakiznak a saját újításaikba?
Naplózva
Syzygy
Naruto-Kun Fórum Isten

Rejtett Eső Falu Rejtett Eső Falu

hipsztersznobművész

« Válasz #5383 Dátum: 13 aug 23, 16:46:18 »

És milyen szálon kapcsolódik ez a hajnali történelemórához?

Az csak egy alibi jogcím, bocs már hogy van egy Gyűrűk Urás poén és meg mertem neked mutatni.
Naplózva
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #5384 Dátum: 13 aug 23, 16:49:09 »

Amúgy tetszett nagyon, csak nem szeretem, ha Valinort Amerikával mossák össze.  Nyelvesít
Naplózva

Oldalak: 1 ... 357 358 [359] 360 361 ... 1001
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins