25 máj 18, 18:18:29 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 138
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Minden ami tudomány  (Megtekintve 351277 alkalommal)
0 Felhasználó és 4 vendég van a témában
Aes Sedai
Moderátor
Nem elérhető Nem elérhető

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #720 Dátum: 09 máj 11, 09:07:53 »

Vash21!
A helyzet az, hogy én ebben azért erősen a kanti álláspontot képviselem. A nyelvi korlátokról írtam már, de talán ezt hagyjuk most. Mosolyog
Helyette inkább vázolom a kanti koncepciót, a lehető leginkább leegyszerűsítve (ami lehet, hogy hibákhoz, pontatlansághoz vezet majd, ezért előre is elnézést kérek bárkitől, aki olvassa.) A lényeg az, hogy az ember rendelkezik egy megismerő-képességgel. Ez tiszta a priori képesség. (A kanti filozófiában a „tiszta a priori” fogalom jelentése az, hogy „tapasztalatot megelőző”, vagyis olyan tudás vagy képesség, ami nem tartalmaz tapasztalatból eredő elemeket, hanem eleve adott az ember számára.)
Ennek a megismerő-képességnek van egy eleve adott struktúrája, ami tulajdonképpen a működési módja. A tiszta ész kritikájának fő célja az, hogy ezt a működést mutassa be.
A lényeg az, hogy a világ, mint magábanvaló dolog élesen elkülönül az értelemtől, ami azt megismeri.
Az érzékelő-képességen keresztül a világ folyamatosan hatással van az értelemre, kanti kifejezéssel élve afficiálja azt. Az értelem pedig a maga struktúrája szerint feldolgozza ezeket a hatásokat, és (egy kissé hülyén fogalmazva) egy belső képet alkot a valóságról. Ez azonban belső kép, és itt jön a lényeg, nem a valóságot ismerjük meg, hanem csak azt, hogy számunkra a megismerőképességünk milyennek mutatja meg.  Szóval, nem az anyagi világot ismerjük meg, az számunkra magábanvalóságában elérhetetlen marad.
Továbbá, ebből értelemszerűen fakad, hogy az anyagi világon túli dolgokat nem ismerhetjük meg, mivel pl. a túlvilág nem afficiál minket, így ebben az esetben a megismerőképesség nem is „indul el”.
És mindez csak a tiszta a priori tudásra vonatkozik. Az a posteriori (tapasztalatból származó, vagyis empirikus tudásra nem, ott a tapasztalati tények összegzése, és az azokból való következetések levonása a módszer, pl. így lehet előre megjósolni a napkitöréseket. Ez azonban nem a világ megismerése, hanem annak természettudományos leírása.)

Bazz…ez nagyon leegyszerüsített lett. xD Szerintem a tanárom, ha ezt olvasná, felnégyelne, és kiszegezné a darabjaimat a várkapura. Nevet Pojén De remélem azért a lényeg átjön. Mosolyog
(És ha vitatkozni akarsz ezzel, akkor Kantot keresd, ne engem. xD Nyelvesít)

Még pár dolog:
Ha neked az érzelmeid csak „kémia az agyban”, akkor fogadd őszinte részvétemet. Mosolyog Nevet Még jó, hogy ez nálam nem így működik. kacsint

Ezek a véletlen számok… hát a szkeptikus gondolkodás igazából nem jellemző rám, de ebben az egy esetben asszem inkább ezt a megközelítést választom. xD
« Utoljára szerkesztve: 09 máj 11, 09:15:45 írta Aes Sedai » Naplózva
vash21
Chuunin
*

« Válasz #721 Dátum: 09 máj 11, 11:37:57 »

Na csak egy rövidet válaszolok:

Igen, ez így értelmes és működőképes is. Viszont Kant így vélte, te is így véled, de lehet, hogy mindketten tévedtek. Azt kéne bizonyítani hozzá, hogy ez a "belső kép" (szerintem jó kifejezés) valóban eltér-e a valóságtól. Viszont ezt maga az állítás teszi lehetetlenné. Én meg azért nem tudom bizonyítani, mert szerintem nekem nem belső képem van, hanem a valódit érzékelem. Azzal van bajom, hogy "a világ élesen elkülönül az értelemtől". Mert a világ is és az agyunk is ugyanabból épül fel.  (Az a baj, hogy Kantnak csak az etikájáról tanultam valamit...)
A túlvilágot hagyjuk, mint mondtam semmi értelme. Megint mondom, hogy pl a dimenziók létezésére van ami utal, a túlvilágéra semmi. Ez abszolút hit kérdése. Nem mondom, hogy nincs, szeretném ha lenne, de pusztán a félelem és a remény szülte a gondolatát...

Nyilván én sem csak így látom, de azért a bizonyított tényeket fogadjuk el. Minden érzelem kémiai reakció. Az már teljesen más kérdés - és itt jön be a lélek/szellem/tudat/akármi - hogy egy adott esemény kiben milyen érzelmet, mekkora intenzitással vált ki. Ugyanis ezt már nem lehet megmérni.

A véletlen számokról annyit, hogy semmivel sem lehetetlenebb, mint amit pl Kant gondol. Kant is logika útján jutott el oda ahova. Erre a számos dologra meg tán valahogy véletlenül bukkantak, és ha úgy van ahogy mondják, akkor biztos jelent is valamit. Talán majd utánanézek kicsit...

Nemtom az eddigi vita alapján biztos nagyon racionális, számembernek tűnök, de nem vagyok az amúgy.^^ Csak amit kiszámolnak és megmérnek a mérnökök és matematikusok, az - ha csak közelítőleg is - de úgy van. Meg ha valamit nem lehet bizonyítani, akkor nem jelentem ki, hogy így, vagy úgy van, senki állítását nem kezelem tényként. Simán lehet túlvilág, isten, lehet, hogy Kantnak van igaza, lehet, hogy téved...

« Utoljára szerkesztve: 09 máj 11, 11:41:50 írta vash21 » Naplózva

Geeez...
Miroku
VIP

Rejtett Hang Falu Rejtett Hang Falu

It's like you. Here I am. It's been since 1988.

« Válasz #722 Dátum: 09 máj 11, 20:01:28 »

Szerintetek létezik olyan hogy megátkozzák az embert?
Mert én már kezdek félni... 2 hét alatt 2 szer töröm össze a kocsit... Neeem
Peddig 4 éve vezetek, és eddig semmi balesetes gondom nem volt...  Szomorú
Szerintem csak véletlen..Egyszer mindenkinek eljönnek a "rossz napok", és te most pont ilyenek közt vagy. Mint valami dombvidék, ahol te most lent vagy..Szóval csak annyit lehet tanácsolni, h ne sokat ülj kocsiba.. kacsint
Pedig nem is vagyok asztrológus. Hümm-hümm Őőő..Az a személy, aki a horoszkópot írja..Ugye az?Mosolyog x'D
« Utoljára szerkesztve: 09 máj 11, 20:02:55 írta Miroku. » Naplózva

Let's do our rock, scissors, and paper
make your hands, don't blink your eyes...
アイコ なら 振り出しで 負けたら それ まで の ゲーム

今日 も 君 信じる こと
忘れず に 見覚められて いますか。
atka94
Kezdő Jounin
*

« Válasz #723 Dátum: 09 máj 14, 23:00:59 »

nem-nem Nevet a  horoszkópokat, egy beszívot alkoholista írja unalmában, az asztrológus az csak az, aki a nevét adja ehez a hülyeséghez ikszdé
Naplózva

"Pein legyőzhetetlen -.-" " Nevet
kronosz7
ANBU Kapitány
*

Szökött Shinobi Szökött Shinobi

« Válasz #724 Dátum: 09 máj 14, 23:03:08 »

Szerintetek mi lenne, ha a fű legális lenne, lenne olyan ember aki nem szívná? Nevet
Naplózva

Daryl ” One wrong move, and you get an arrow in the ass. Just so you know,”

Daryl ” Had enough in ‘im to take out these two son of a bitches……………one handed.”

Daryl ” I still think it’s a mistake, not burning these bodies. That’s what we’d said we’d do, right? Burn ‘em all. Weren’t that the idea?”
atka94
Kezdő Jounin
*

« Válasz #725 Dátum: 09 máj 14, 23:04:00 »

hát én konkrétan nem vágyom rá, de biztos sokan szívnák...  kacsint
Naplózva

kronosz7
ANBU Kapitány
*

« Válasz #726 Dátum: 09 máj 14, 23:05:19 »

Nem vágysz rá de gondolj bele cigit kirpobaltad már? Mert ha azt ki akkor ez lenne kb cigi helyett szal akkor ezt is kirpobaltad volna, és elhiheted vágynál rá ^^.
Naplózva

Daryl ” Had enough in ‘im to take out these two son of a bitches……………one handed.”

Daryl ” I still think it’s a mistake, not burning these bodies. That’s what we’d said we’d do, right? Burn ‘em all. Weren’t that the idea?”
vash21
Chuunin
*

« Válasz #727 Dátum: 09 máj 15, 00:21:14 »

Nemtom itthon mi lenne, ha legalizálnák. Viszont más országokban eddig bevált, mert onnantól, hogy nem tilos, sokmindenki számára elvesztette a varázsát. Ráadásul a kemény drogosok száma is csökkent, mert inkább a legális cuccok felé (fű meg hasis) fordultak. Szóval szerintem egy rövid ideig megugrana a fogyasztók száma, de aztán visszaesne.
Hogy én örülnék-e neki, ha legalizálnák....nem nyilvánítok véleményt... Nevet Nevet Nevet
Naplózva

Geeez...
Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #728 Dátum: 09 máj 15, 08:18:35 »

Nem hiszem, hogy ezt legalizálni kéne. Én ahhoz túl ártalmasnak tartom, és számomra nem bizonyított az, hogy a fű és a hasis nem vezethet el a kemény drogokhoz. Ha mégis legalizálnák, akkor viszont szigorú ellenőrzés kéne. Mondjuk az jó érv a legalizálás mellett, hogy ezzel sok pénztől lehetne megfosztani a szervezett bűnözést... de nem hiszem, hogy megérné.  Gondolkozik Van épp elég baja ennek az országnak enélkül is.  Szomorú
Bár szerintem az ezt népszerűsítő szervezetek sokkal károsabbak, mint maga a cucc. Azoktól tényleg hányom kell  Lehánylak mert ocsmány "rendezvényeket" tartanak... de ez már politika.
(Azt viszont marhaságnak tartom, hogy a fogyasztókat is büntetik. Szerintem csak a dealer-eket kéne. Meg az is ide tartozik, hogy én egyáltalán nem vagyok érintett a dologban, szóval nálam csak elvekről van szó.)
« Utoljára szerkesztve: 09 máj 15, 08:19:16 írta Aes Sedai » Naplózva
kronosz7
ANBU Kapitány
*

« Válasz #729 Dátum: 09 máj 15, 08:30:45 »

Figy a fű az nem 1 vészes dolog most tegyük fel h ismerek oat aki mondjuk 10 éve ugy mint a cigit, és 1szer enm nyult keményebb cucchoz, tehat nem kell erre fogni ha valaki drogossá válik mert semmi köze hozzá.
Naplózva

Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #730 Dátum: 09 máj 15, 08:48:26 »

Hát nem tudom, nyílván nem minden esetben... De azért van rá épp elég példa, és nem hiszem, hogy egy országos "emberkísérlet" jó ötlet lenne. (Vagyis, hogy "legalizáljuk, aztán majd lesz valami!" megközelítés.)
Naplózva
kronosz7
ANBU Kapitány
*

« Válasz #731 Dátum: 09 máj 15, 11:01:49 »

Hmm szerintem csak annyi h aki hajlamos rá az rsázokik vagy az drogos lesz, aki nem az meg nem.. Ez oan mint a rák, rákos is csak akkor leszel ha hajlamos vagy rá, génhibások elönyben^^. Ez egy egyszerü kiválasztódás Mosolyog.
Am is azt vallom h mindenkinek a maga döntése, saját maga felöl mindenki maga döntsön és ne szabjon gátat ien dolgoknál a törvény ^^.
« Utoljára szerkesztve: 09 máj 15, 11:02:47 írta kronosz7 » Naplózva

Unreal
Újonc
*

« Válasz #732 Dátum: 09 máj 15, 14:57:42 »

Na csak egy rövidet válaszolok:

A túlvilágot hagyjuk, mint mondtam semmi értelme. Megint mondom, hogy pl a dimenziók létezésére van ami utal, a túlvilágéra semmi. Ez abszolút hit kérdése. Nem mondom, hogy nincs, szeretném ha lenne, de pusztán a félelem és a remény szülte a gondolatát...

Ezt nagyon szépen fogalmaztad. Ezt csak a magukat "JÓ" embernek nevezők találták ki hogy azzal áltassák magukat hogy a "ROSSZ" emberek egy rossz helyre kerülnek nem mint ők.

És olyan sincs hogy valaki halál közeli élménynél látja a poklod vagy a mennyet vagy esetleg az alagút végét ez mind feltűnési viszketegségben szenvedő kitalációja. (Ezt sajnos tapasztalatból mondom  Szomorú én nem láttam semmit)

De az M-berek ( Gondolkozik) szeretnek valakihez fohászkodni. Énis természetesen de ez nem jelent semmit önmagában .
Naplózva
kronosz7
ANBU Kapitány
*

« Válasz #733 Dátum: 09 máj 15, 15:11:05 »

Dee a hit az 1 jó dolog nem izgat h van e valami van nicns e a dolog mögött, de sok embernek ad reményt és engem ez érdekel csak.. a világ szar teli van gennyes váladékkal, és minden oan dolog ami elviselhetöbbé teszi jó dolog.. ennyi..
Naplózva

atka94
Kezdő Jounin
*

« Válasz #734 Dátum: 09 máj 15, 19:22:03 »

ott a pont Nevet
viszont unrealnak is igaza van, mert én szeretnék hinni a túlvilágban, viszont tudom jól, hogy csak azért, mert valamien szinten félek a halálól, hogy egyszercsak mindennek vége, és utána semmi
mégiscsak jobb arra gondolni, hogy meghalok, és folytatom 1 jobb helyen  Mosolyog
« Utoljára szerkesztve: 09 máj 15, 19:22:51 írta atka94 » Naplózva

Oldalak: 1 ... 47 48 [49] 50 51 ... 138
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins