Vash21!
A helyzet az, hogy én ebben azért erősen a kanti álláspontot képviselem. A nyelvi korlátokról írtam már, de talán ezt hagyjuk most.

Helyette inkább vázolom a kanti koncepciót, a lehető leginkább leegyszerűsítve (ami lehet, hogy hibákhoz, pontatlansághoz vezet majd, ezért előre is elnézést kérek bárkitől, aki olvassa.) A lényeg az, hogy az ember rendelkezik egy megismerő-képességgel. Ez tiszta
a priori képesség. (A kanti filozófiában a „tiszta
a priori” fogalom jelentése az, hogy „tapasztalatot megelőző”, vagyis olyan tudás vagy képesség, ami nem tartalmaz tapasztalatból eredő elemeket, hanem eleve adott az ember számára.)
Ennek a megismerő-képességnek van egy eleve adott struktúrája, ami tulajdonképpen a működési módja. A tiszta ész kritikájának fő célja az, hogy ezt a működést mutassa be.
A lényeg az, hogy a világ, mint magábanvaló dolog élesen elkülönül az értelemtől, ami azt megismeri.
Az érzékelő-képességen keresztül a világ folyamatosan hatással van az értelemre, kanti kifejezéssel élve
afficiálja azt. Az értelem pedig a maga struktúrája szerint feldolgozza ezeket a hatásokat, és (egy kissé hülyén fogalmazva) egy belső képet alkot a valóságról. Ez azonban belső kép, és itt jön a lényeg, nem a valóságot ismerjük meg, hanem csak azt, hogy számunkra a megismerőképességünk milyennek mutatja meg. Szóval, nem az anyagi világot ismerjük meg, az számunkra magábanvalóságában elérhetetlen marad.
Továbbá, ebből értelemszerűen fakad, hogy az anyagi világon túli dolgokat nem ismerhetjük meg, mivel pl. a túlvilág nem afficiál minket, így ebben az esetben a megismerőképesség nem is „indul el”.
És mindez csak a tiszta
a priori tudásra vonatkozik. Az
a posteriori (tapasztalatból származó, vagyis empirikus tudásra nem, ott a tapasztalati tények összegzése, és az azokból való következetések levonása a módszer, pl. így lehet előre megjósolni a napkitöréseket. Ez azonban nem a világ
megismerése, hanem annak természettudományos
leírása.)
Bazz…ez nagyon leegyszerüsített lett. xD Szerintem a tanárom, ha ezt olvasná, felnégyelne, és kiszegezné a darabjaimat a várkapura.

De remélem azért a lényeg átjön.
(És ha vitatkozni akarsz ezzel, akkor Kantot keresd, ne engem. xD

)
Még pár dolog:
Ha neked az érzelmeid csak „kémia az agyban”, akkor fogadd őszinte részvétemet.

Még jó, hogy ez nálam nem így működik.

Ezek a véletlen számok… hát a szkeptikus gondolkodás igazából nem jellemző rám, de ebben az egy esetben asszem inkább ezt a megközelítést választom. xD