xenon
Uchiha Madara
Nem elérhető
 Szökött Shinobi
Csiga_@_/"
|
 |
« Válasz #225 Dátum: 08 nov 15, 11:13:04 » |
|
tulajdon képpen én egyiket se akarommegcáfolni vagy bizonyítani  nekem aztán tök mind1 mivel én most élek Max 100 évet ha szerencsém van leélem leheztőleg boldogan meghalok és kész ha a halál utén nincs semmi (én ezt tartom valószínűnek aztán majd meglátjuk...x"D) és ennyi
|
|
|
Naplózva
|
I know that we have never really met before But, tell me, does this rag smell like chloroform? You know that I'm the reason people lock their doors But, I got nothing but time, so, I'ma wait on the porch You got nowhere to run too, so, don't try hiding 'Cause I'm known to be like Jack Nicholson from The Shining Yeah, I'm breaking your door down, so, don't try fighting Yeah, you gotta keep 'em fed, or the dead keep biting
|
|
|
Mystyk
Chuunin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #226 Dátum: 08 nov 15, 12:18:37 » |
|
hát azt én sem hiszem hogy ezt be tudta volna bárki is bizonyítani....nah mind1  (ha ezek természettudományi krédések akkor milyen fajta kérdések számítanak flozófiainak?  ) mi van halál után? hmmm, vki szerint újjászületünk, vki szerint semmi, vki szerint megyünk a mennybe vagy pokolba, de ezt úgysem tudja senki sem megmondani.....szerintem.....
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
 |
« Válasz #227 Dátum: 08 nov 15, 12:46:24 » |
|
Filozófiai vagy legalábbis filozófiai jellegű kerdéseket az emberi gondolkodás gyakorlatilag minden területén fel lehet tenni, és sok a határeset is.
A világ léte vagy nemléte (a "dobozba záros"elmélet) viszont tisztán filozófiai kérdés. A kanti cáfolattal szemben vannak természetesen ellenérvek, azonban a bizonyítás meggyőzőnek tűnik. Érdemes ezzel kapcsolatban elolvasni még Hillary Putnam: Agyak a tartályban című tanulmányát is. (A Magyar Filozófiai Szemle 2001/1-2 számában megtalálható).
Azt, hogy mi van a halál után, elsősorban a vallások tudják megmondani, ha hiszel valamelyikben. Természetesen vannak filozófiai válaszok is, Platón pl. hitt a lélek halhatatlanságában és újászületésében, és ezt több filozófiai érvel is bizonyította. (Phaidón-dialógus), ellenben Arisztotelész, bár a lélek létezésében hitt, azonban úgy gondolta, hogy a lélek a testel együtt meghal.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
atka94
Kezdő Jounin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #228 Dátum: 08 nov 15, 23:00:16 » |
|
szerintem ezek a filozófiai érvek, nem sokat érnek  már csak azért is gondolom így, mert a filozófia maga, csak találgatás. akkor tippekkel hogy lehet érvelni?  ha nekem valamit be akarnak bizonyítani, akkor azt lássam is 
|
|
|
Naplózva
|
"Pein legyőzhetetlen -.-" " 
|
|
|
Haruhy
Akadémiai tanuló
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #229 Dátum: 08 nov 15, 23:11:56 » |
|
minek éljek ha meghalok úgy sem járom be az egész világot!  Bár ha van elég pénzed és időd az már más tészta  De mit tom én 1 hónap alatt úgy sem járom be egész francia országot... Vagy mégis 
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
 |
« Válasz #230 Dátum: 08 nov 15, 23:29:48 » |
|
Találgatás? Ez azért távol áll az igazságtól.  A filozófiában egy érv akkor tekinthető elfogadottnak, ha maga az érv megfelel a logika szabályainak, és szintén a logika szabályai szerint, minden lehetséges ellenérvet meg lehet cáfolni. Ha valaminek nincs köze a találgatáshoz, akkor az a filozófia, meg fogsz lepődni, de a természettudományokban sokkal több a találgatás. (Bár ott hipotézisnek hívják, mert az szebben hangzik, mint a tippelés XP)
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Shiro
|
 |
« Válasz #231 Dátum: 08 nov 16, 00:26:35 » |
|
hmm Franciaországot bejárni Úthálózat hossza: 893.300 km gyalog: (5km/h) 7444,2 nap, vagyis több min 20 év (ha az alvást is hozzá besszük, akkro kb 30-35 év) bicóval: (20km/h) 1861,04 nap autóval: (60km/h) 620 nap
viszont ha egy hónap alatt akarod bejárni, akkor 1240 km/h-s sebességgel kell szágúldoznod.
Mondjuk a tipp is meghatározás, csak éppen nem érted a logikai összetételét, mivel egy olyan egyszerű gondolat meneten alapul, amiben nem tudunk beazonosítani egy egységnyi értéket, és így a logikai magyarázata "szinte lehetetlen", mivel annak részelemeit sem tudod nagyon meghatározni.
pl vegyúk azt, hogy valaki 6x dob, te mind a hat esetben eltalálod a dobás eredményét. ugye minden dobásnál 1 a hathoz az esélyed, viszont az összest nézve már nagyon kicsi. több változó is behatárolja a döntésedet: ismered/nem ismeres a dobó embert. láttad/nem láttad a kockát dobtál már/nem dobtál még vele. ha ekkora a dobó keze és így fogja a kockát és ilyen magasrol elyto olyan lendülettel...akkor s egy szúnyog rászáll a dobó orrára s a dobó unja az egészet s izzad akeze s még anyi féle változó van, amik között elvileg nincs logikus összefüggés, de a tudatalattid valahogy tudja ezekből az eredményt.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
 |
« Válasz #232 Dátum: 08 nov 16, 00:47:36 » |
|
Teljesen jó amit mondasz  , valóban egy ilyen egyszerűnek tűnő esetben is, a végére annyira bonyolultá válik a következtetés, hogy szinte lehetetlenség jó választ adni. (Vagy legalábbis jó nagy szerencse kell hozzá). A logika ezért használ modelleket. Ebben az esetben annyit kell tenni, hogy meg kell keresni azokat a befolyásoló tényezőket, amelyeknek a megtörténte valószínű, és amelyek valóban jelentősen befolyásolhatják egy adott esemény kimenetelét, a többit pedig el kell vetni. A te példáid közűl pár: - szúnyog: ennek nagyon kicsi az esélye (kivéve persze, ha este tóparton megy a játék  ) - ismered/nem ismered: ennek önmagában nincs jelentősége, legfeljebb ha tudod az illetőről, hogy csalós kockákkal játszik stb. Szóval marad az egy a hathoz esély. Az összeset nézve pedig: ez csak akkor számít, ha nem dobásonként nézzük a találati esélyt, hanem direkt az összes a célunk. Ez viszont így egy teljesen másik feladat már...szóval ezt már a vizsgálat elején el kell dönteni, és tételesen le kell fektetni. Áááá, hülye vagyok a logikához...nem igazán az én területem. Főleg a matematikai logika. Inkább csak az a része érdekel, ami az érvelés szabályait illeti, hogy hogyan kell egy filozófiai értekezést megfelelően összeállítani.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Gabesz
Naruto-Kun Csoport
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #233 Dátum: 08 nov 16, 16:12:26 » |
|
(Bár ott hipotézisnek hívják, mert az szebben hangzik, mint a tippelés XP)
Tézis= elmélet Hipotézis= megdőlt elmélet... Javítsatok ki ha tévednék... 
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
atka94
Kezdő Jounin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #234 Dátum: 08 nov 16, 23:15:02 » |
|
jó, talán (biztos) rosszul fogalmaztam, de én nem konkrétan tippre gondoltam, hanem ööö késő van már és nemtudom h mire gondoltam, mikor azt a hsz-t írtam, de nem tippre <- hmm ennek most mi értelme volt? íme egy kérdés: mi értelme van egy értelmetlen hsz-nek? miért létezik? lehet hogy mégis van értelme? jobb lenne a világ ha nemlétezne? xD elnézést kérek 
|
|
|
Naplózva
|
"Pein legyőzhetetlen -.-" " 
|
|
|
Aes Sedai
|
 |
« Válasz #235 Dátum: 08 nov 17, 11:49:17 » |
|
Tézis= elmélet Hipotézis= megdőlt elmélet... Javítsatok ki ha tévednék... Én úgy tudom, hogy a tézis az tételt, a hipotézis pedig feltételezést jelent. atka94! Szerintem inkább pihend ki magad. 
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ritka
S-Osztályú gyilkoló ninja
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #236 Dátum: 08 nov 18, 19:42:12 » |
|
engem hatalmas kérdések gyötörnek...hogy példát is mutassak: A moderátorok bannt jelző hsz-ei mennyire minősülnek hozzászólásvadász hsz-eknek, hisz a bannolt személy általában nem az üzenetből, hanem a tényből, hogy nem tud belépni, értesül a kitiltásáról... xD
|
|
« Utoljára szerkesztve: 08 nov 18, 19:42:48 írta Ritka »
|
Naplózva
|
Gondolkodj, Micimackó, GONDOLKODJ!
|
|
|
Gabesz
Naruto-Kun Csoport
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #237 Dátum: 08 nov 18, 20:26:27 » |
|
Na de mi azokból a HSZ-ekből értesülünk a kitiltásról...
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Ritka
S-Osztályú gyilkoló ninja
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #238 Dátum: 08 nov 18, 21:53:42 » |
|
Ez látod igaz...ezek szerint a moderátorok ezáltal is bizonyítják, hogy a népért élnek, azt szolgálják, szórakoztatják 
|
|
|
Naplózva
|
Gondolkodj, Micimackó, GONDOLKODJ!
|
|
|
Morita
Rikodu Sennin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #239 Dátum: 08 nov 18, 22:09:02 » |
|
Hát amit néha a bannolt szövegek mögé írnak azok tényleg srakoztatóak...az ember napját feldobják...bár én nem örülnék neki ha kibannolnának... Találgatás? Ez azért távol áll az igazságtól.  A filozófiában egy érv akkor tekinthető elfogadottnak, ha maga az érv megfelel a logika szabályainak, és szintén a logika szabályai szerint, minden lehetséges ellenérvet meg lehet cáfolni. Ha valaminek nincs köze a találgatáshoz, akkor az a filozófia, meg fogsz lepődni, de a természettudományokban sokkal több a találgatás. (Bár ott hipotézisnek hívják, mert az szebben hangzik, mint a tippelés XP) azért a természettudomány és a filozófia messze áll egymástól...nem olyan könnyű összehasnlítani őket...a gondolkozás tudományában is rengeteg a hipotézis még akkor is ha puszta logikára épül...vegyük példának okáért az arról szőtt elméletet miszerint a mi világunk nem is létezik csak egy program...ennek az alapjai már a 17. sz.-ben megvoltak....van benne logika...de az alaptézist bizonyítani nem sikerült... a természettudomány ennél sokkal reálisabb, obejktívebb, kézzelfoghatóbb, és szinte minden része leírható matematikai úton, ezért szerintem kevesebb is benne a hipotézis
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|