Úristen eddig azt hittem csak én nem tudok bicajozni
...
Vagyis tudok,de az indexelés nem megy,és az elinduláskor hülyét csinálok magamból,az emberekre életveszélyes vagyok,mert nem tudok minden szögben kanyart venni,az autók meg nagy valószínűséggel 2 perc után elcsapnának
.
Mondjuk,apával szoktam menni,de főként bicikliúton,nekem ennyi a biciklizés.
Pedig nagyon szeretek!:)
Kompetencia mérés után az osztály elment bringatúrára.Hát, csak én nem mentem velük.Az út 15 km volt oda és annyi vissza.Én max.10 km-et megyek és utána végem!Meg tűzött a nap,és pokolian fújt a szél.
Na most nem akartam napszúrást kapni,a szélre meg az enyhe arcüreg gyuszimnak nem volt szüksége...És még most sem múlt el!Ráadásul mellékesen 1 éve zúg a fülem.De állítólag ez az egész allergiától van,de eddig a 3-féle allergia gyógyszer közül egyik se használ...
Na annak is örülök,hogy nem én vagyok az egyetlen aki japánul tanul.Én a felvételik után kezdtem,februárban.
Eddig a hiraganákat tudom 100%-osan,katakanát néha keverem,és az olvasás jobban megy mint az írás
Persze,felismerni könnyebb,mint magadtól tudni...és van még kb. 10 kanji amit ismerek.De azok pofon egyszerűek,de mindig összekeverem
.
Azt hiszem be tudnék mutatkozni.A nevemet tudom,azt is hány éves vagyok,hányadikas vagyok,mit szeretek,mit utálok,
Családról is el tudom mondani kb. ezt.
Meg ismerem az órát,bár néha keverem,nem éppen egyszerű...
Ja és a hónapokat,meg ilyeneket hogy elseje,másodika...meg tegnap,ma, a hét napjai,bár elég furik
A számolás japánban azért nehéz,mert mindent másképp számolnak :C pl: másképp számolják a nagy testű állatokat,
meg a kis testűeket is
.
Azon csodálkoztam,hogy az igeidők milyen pofon egyszerűek.Csak az igék végét kell variálni.(meg persze gondolom lehet másképp is,de egyelőre én még csak itt tartok)
Ehhez képest az angollal mennyit szenvedtem!De mostanra már az is egész jól megy,bár beszélni nem merek,inkább csak írok.
Ja és vagy ezer szó le van írva a füzetembe,ebből kb,400-at használok biztonságosan.
A tanárnőm olyan aranyos japán hölgy,az én drága Mina-senseijem,ráadásul a középső fia a mi giminkbe fog járni.Kár hogy nem leszünk osztálytársak...
De sebaj,örülök annak is,hogy van lehetőségem japánul tanulni.És szurkoljatok azért,hogy a gimiben ne haljak bele az olasz tanulásba. 3 nyelv! huhu...na és az unokatesómék Erdélyben 5 nyelvet tanulnak:magyar,angol,német,román,latin.
Jó a magyar nem is számít idegen nyelvnek,de a nyelvtan akkor is nehéz...hát szegények még románul se tudnak semmit...Én csak szavakat,de azt is az üzletből szedtem össze
.
Egyébként most Erdélybe vagyok nagyimnál,a húgommal.Jó itt,csak kicsit sokat esik az eső!
Lucy te meg örülj hogy nálatok még süt a nap!:)