Nos nem igazán vagyok benne biztos (de sejtem ,hogy ezzel a "reklámmal" lekéstem), hogy mikor is van a felsőoktatási felvételi jelentkezési határideje, de hátha. (Maximum a következő évben érettségiző és felvételiző fórumozók kicsit előre kapnak a "jóból").
Szóval a magam lassan 20 évével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem(továbbiakban BME) padjait koptatom, és merem állítani, hogy az ország egyik, ha nem a legjobb egyeteméről beszélek most!
Elsősorban nem is az egész BME-t akarom figyelmetekbe ajánlani, hanem azon belül is a Villamosmérnöki és Informatikai Kar-t (továbbiakban VIK). A VIK-en belül két szak van, villamosmérnöki és mérnökinformatikusi. Mivel ez egy online fórum, gondolom vannak olyanok akiket vonz ez a téma
Szóval, tudtátok,hogy
-a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) megrendezett állásbörzén a legkeresettebb szakmák sorrendben (1) a villamosmérnök, (2) a gépészmérnök és (3) az informatikus voltak?
-a BME kérdőíves felmérései szerint a Karunkon végzettek kezdő fizetése (átlagban) jelentősen meghaladja az egyéb műszaki területek hasonló mutatóit!
-a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán (VIK) megszerzett diploma kifejezetten értékes, a mérnöki tudás elismert tanúsítványa a világ szinte minden országában!
-mindehhez nehéz, embert próbáló tanulmányok tartoznak, de higgye el, megéri! Fontos tapasztalat, hogy nem is a bekerülés jelenti az igazi erőpróbát, hanem a bennmaradás!
-akkor jár el helyesen, ha emelt szintű érettségit tesz mind matematikából, mind fizikából vagy az azt kiváltani tudó tárgyból! Ha nem tudna fizikából érettségizni, akkor vagy informatikát, vagy elektronikai/informatikai alapismereteket válasszon!
-az emelt szintű érettségi választását azért ajánljuk, mert az addig befektetendő többlet-tanulás és többlet-gyakorlás révén rutint szereznek, és így sokkal sikeresebbek lesznek egyetemi tanulmányaik során!
-még azt sem tartjuk helyes stratégiának, hogy emelt szintűre felkészítő foglalkozásokra járnak, de mégsem tesznek emelt szintű vizsgát! A kockázat felelőssé tesz: ha vállalják az emelt szintet, akkor többet fognak készülni, felkészültebben lépik át az Egyetem kapuját!
-a villamosmérnöki és a mérnökinformatikusi tanulmányok már a kezdetekkor is komoly szakmai elhivatottságot és elkötelezettséget feltételeznek! Ha nem kellően motiváltak, és nincsen megfelelő állóképességük, akkor -- sajnos ez a tapasztalatunk - sokkal könnyebben akadnak el a tanulmányaik során.
-Karunkon tanulni sokat kell! Ha esetleg nem lenne kellő tanulási rutinja, akkor fokozott figyelemmel készüljön az érettségi minden tantárgyára: ha megtanult tanulni, akkor a Műegyetem elvégzése nem lehet akadály!
-nagyon szurkolunk, hogy jól döntsön! Ha jól dönt, és a döntése az, hogy hozzánk csatlakozik, akkor higgye el, nem fogja megbánni! Mind a villamosmérnök, mind a mérnökinformatikus nagyon szép szakma!
Nah ez ilyen hivatalos cucc volt, amit én inkább elrettentőnek tartok, mint sem csalogatónak
Az én álláspontom, az az, hogy bekerülni IS nehéz és bennmaradni meg főleg! Szóval aki nem tanult meg tanulni az igyekezzen, tudom, hogy fárasztó, de napi 2 óra tanulásra szokjon rá, ez itt több lesz, de nem fog szenvedni, mint én. Ez az én tanácsom (jah és bejárni minden előadásra!!)
.
Viszont, amit inkább csalogatónak tartok, az a villanykari közélet. Merem állítani, hogy olyan közösségek nem alakulnak ki az egyetemen máshol, mint itt a VIK-en. Akik vidékiek (mint jómagam), mindenféleképpen jelentkezzenek majd a Kollégiumunkba (Schönherz Zoltán). Aki budapesti (vagy környéki), nekik is feltétlenül ajánlom, hogy járjon be a Kollégiumba, mert hihetetlen az élet. A Kollégium rendezvényeiről (hetente legalább 4
) majd hallani fogtok bővebben is, hogyha minket választotok, viszont egy dologról szeretnék bővebben beszélni, az pedig a Schönherz Qpa. Aki budapesti, lehet hallott már. Nos ez az az idő, amikor a züllött egyetemisták felforgatják Budapest utcáit.
Ez egy két hetes rendezvény amit mindig októberben rendezünk meg. Hülyébbnél hülyébb feladatokról van szó ezeket most nem lövöm el, inkább kedvcsinálónak 1-2 videó:
http://www.youtube.com/watch?v=hFqnDjyDI9oEz a kollégium amiből egy óriás kivetítőt csináltunk. Itt egy másik:
http://www.youtube.com/watch?v=kvFYVz8-xmIVagy, ugyanúgy mint QPA feladat, filmet kellett forgatni :
http://www.youtube.com/watch?v=fq9g0S4QVvM&feature=channel.
Nah szóval ilyen hülyeségekkel IS találkozhatsz, ha idejössz, viszont a kollégium nagyfokú szakmai tapasztalatot is ad.
Pl a második video jobb felső sarkában virít a BSS felirat, ami a kollégium saját TV-je. Például ide is lehet csatlakozni, ami később hatalmas gyakorlatot ad, plusz olyan ismerettséget, ami későbbiekben nagy hasznot ad.
Nah hát kb ennyi, ha kérdés van szívesen válaszolok, bár szerintem ez így elsőre is sok(k) volt.
Pá