Szerintem van értelme a dolognak. Elvégre Gait korábban Kakashival azonos erejű szereplőnek állították be. (Legalábbis mielőtt Kakashi felébresztette a saját Mangekyo Sharinganját, addig biztosan.) És valaki írta azt is, hogy Sasori is kikapott Chiyotól és Sakurától, még ha ott érzelmi okok is belejátszottak a vereségbe.
Ami pedig a spoilert illeti, én a következőképpen értelmezem a helyzetet:
1. Gai legyőzi Kisamét. Közben Yamato el van ájulva Gai jutsujától, Naruto pedig értetlenkedik, hogy lehet ilyen hülye nevet adni egy jutsunak, mint "Délutáni Tigris". (Megjegyzés: az a tüzes ököl jutsu, amit Gai öt kapu kinyitása után mutatott be, a "Reggeli Páva" névre hallgatott. Ha kinyitotta volna a 8. kaput, talán láthattuk volna az "Éjjeli Mókust", vagy valami hasonlót.
)
2. Kisame elájul. Aoba (napszemüveges Konohai jonin) megpróbálja kikérdezni őt, és közben hasonló jutsut használ mint Inoichi (Ino apja). Látunk néhány emlékképet Kisaméról: A barátai meg akarják hívni ebédelni, de nem ül le közéjük. Utánna egy küldetésen valahogy belefutnak Ibikibe, és Kisame megöli a társait az akció sikere érdekében. (Egy jelszót kellett volna célba juttatniuk.) Újabb flashback: Kisame találkozik a Yondaime Mizukagéval, és Madarával.
3. Kisame felébred, és annak érdekében, hogy a küldetése ne legyen teljes kudarc, leharapja a saját nyelvét, hogy ne tudjon beszélni és meghal.
(Csak azért fordítottam le
nagyjából mert páran panaszkodtak, hogy nem értik. Remélem nem gond.)