Az hogy szériába belehúz-e 20-30 hát valószínűleg nem, és megint csak kiemelem véleményem szerint, az olyan munka/edzés ahol több ideig van kisebb súllyal terhelve a test többet ér, mint ha felpakolok, és szinte szakadásig edzek
de mondom szerintem!!
Attól, hogy odateszed minden mondatodba háromszor, hogy "szerintem", még ugyanannyira hülyeség lesz.
A "kisebb súly, sok munka" ha a kétkezű munkát tekintjük mondjuk egy átlag, magyar 12 órás munka viszonylatba, az eredmény állóképesség lesz egy csomó izomvesztéssel. Én szoktam számolgatni, hány kalóriát égetek egy nap pincérként, egy átlagos napon 4000 kcal alatt nemigen teljesítek. Pedig ez nem 'nehéz fizikai munka' kategóriába tartozik. A testünk túlélésre lett beprogramozva, ha a szükségesnél nagyobb izomtömeged van, azt fogja először elégetni a szervezet, nem pedig a zsírt, mert az izmot fent tartani nagy energiát igényel és nem elsődleges prioritása a szervezetnek. Te pedig soha nem fogsz enni munkásként 4000 kcalnál többet, főleg normális kajából, hacsak nincs táplálkozási ismereted és célod, hogy hízzál, izmot építs, mert erre nagyon oda kell figyelni. Az izom mérete nem minden esetben, de legtöbbször és szorosan összefügg az erővel.
Egy ilyen tagban erőnlét van, izomállóképesség, nem pedig olyan dolgok, amik mondjuk egy küzdősporthoz szükségesek. Egy gyúrósban sem persze, de a testépítés nem hiába sport, funkcióban sokkal közelebb áll hozzá az ereje miatt, sokkal jobban ismeri a testét, azzal dolgozik, jobb a koordinációja. Én inkább a munkással pofozkodnék.
Ebben is rengeteg általánosítás van, de nem több, mint a tiedben. Egyénfüggőek ezek a dolgok, mint kor, testalkat, pihenés, stb, meg mindenki mást képzel el a szeme előtt, mikor ezekről a dolgokról beszélünk, hogy "gyúrós", "munkás".
Csak agyfaszt tudok kapni, amikor lenézik a testépítőket. Én is tettem, mert nem értettem hozzá lófaszt se. Pedig én a saját testsúlyos edzés oldalhoz tartozom, a két oldal között pedig elég sok vita szokott lenni, bár ott is csak a tapasztalat hiánya miatt.
Plusz még hozzátenném, hogy a munkától soha a büdös életbe nem leszel fitt, a sporttól leszel az.
Megnézném melyik akár nem kokszos gyurmás állna oda a kőműves mellé egy 10 -12 órás műszakra mondjuk alapot ásni.
A koksz jelenti a "felfújt" izmot, amibe sokkal kevesebb befektetett munkától rengeteget fejlődsz. A nem kokszos sokkal tovább bírná.
De ez megint nem összevethető példa, mint ahogy Coelho is írta, másféle a megterhelés. Egy gyurmás, aki kizárólag súlyokkal eddz minden alkalommal, nagyon hamar kikészülne izomzatilag egy ugyanolyan nehézségű saját testsúlyos edzéstől, ami fordítva is igaz. Egy street workoutos, aki folyton kizárólag saját testsúllyal eddz majd lemegy terembe, másféle stimulációt biztosít az izmainak és hamarabb eléri a technikai bukást.
Bár a crossfites dolog megint csak rossz ellenpélda volt, ők teljes mértékben teljesítményre és funkcionalitásra (nem szeretem ezt a szót) edzenek, valószínűleg ők bírnák általánosságban a legjobban a fizikai melót.