Azért pár dolgot vegyünk figyelembe mielőtt elássuk Narutót:
Ő mindig olyan shinobikkal kerül szembe, akik nagyon jók valamiből vagy mindenből.
Pl.:
- Naruto taijutsuja nem rossz, de ne Leeével, Gaiéval, Nejiével vagy Kakashiéval hasonlítsuk már össze. Az első három eleve taijutsu beállítottságú, a 4. meg univerzális emberke.
- Ninjutsuban sincs szégyenkezni valója, hisz' ott a Kage Bunshin no Jutsu. Ha még megtanulni nem is olyan nehéz, de élni vele és használni már nem annyira (oké, ehhez testi adottság is kell [chakra]). Egy hónap alatt megtanulta a Rasengant.
A Szél elem - Rasen Shurikent meg már nem is említem, ez még a Negyediknek sem sikerült. És a vízen járás is szinte azonnal ment volna, ha Orochimaru nem babrálja meg a pecsétjét. Vagyis nem rossz a chakra-kontrollja sem (és a ninjutsuhoz ez kell). De itt se olyanokhoz hasonlítsuk mint Sakura, Tsunade, Kurenai vagy Shizine, akik eleve genjutsu beállítottságúak, tökéletes chakra-kontrollal.
- Genjutsu: hát ez nem megy, de ennek okát lásd az előző pont utolsó soraiban, ill. a genjutsu-beállítottság eleve nem tűnik túl sűrű tulajdonságnak. Kivédeni ki tudja, de persze itt is van egy határ. Ha egy olyannal akad össze mint Itachi (lásd manga, anime), akkor nem sok esélye van. De Itachi még Kurenaival is kibabrált, úgyhogy itt sincs szégyenkezni valója Narutónak.
Szerintem Naruto legnagyobb baja, hogy keveset használja a fejét (nem, nem a lefejelésekre gondoltam
). Ha egy kicsit jobban gyúrna agyra harc közben, akkor nem kapna ennyit az arcába.
De persze itt se várjunk olyan szintű taktikát mint Shikamarutól vagy Kakashitól, hiszen ők agyilag elég pengék és még a saját kategóriájukból is kitűnnek ezzel.