dtatar, igazad van, de én ezért írtam a gondolkodást. Ahhoz, hogy megérts valamit, nem kell gondolkodni. Nekem sosem kellett. Oké, most ez megint szavakon való lovaglás, mert gondolkodás alatt én nem azt értem, hogy leülsz a genetika elé, és töröd magad, hogy ez miért is van így, míg végül rá nem jössz. Ez a megértés folyamata, azaz megértesz valami olyat, amit más már megmagyarázott, kitalált, megalkotott. A gondolkodás alatt én azt értem, hogy mélyen elmerülsz olyan társadalmi és világegyetemi problémákban, amikre egyszerűen nincs magyarázat, mert annyi eredője és összetevője van, és a saját elmédben és tudatodban kell kialakítanod egy saját választ, ahogy a filozófusok tették.
Szóval igazad van, csak én máshogy használtam a gondolkodás szót, mert ne találtam rá megfelelőt.
a kvantumfizika például mennyiben "lineáris"?
A kvantumfizika teljesen lineáris a természettudományok azon sajátosságaiból kifolyólag, hogy csakis ok-okozat vagy okozat-ok módon tud gondolkodni. Minden, ami nem lineáris a kvantumfizikában, az gyakorlatilag filozófia, azaz feltételezés. Ahogy filozófia volt az ókori görög atomista filozófusok állítása is, mivel természettudományosan nem tudták bizonyítani. Ettől eltekintve végül kiderült, hogy közel jártak a valósághoz.
Az is filozófiai kérdéseket tesz fel, aki nagy természettudományos felfedezésekben részt vesz. Mindenki más csak robotszerűen ismétli azokat, amiket megtanult, azaz amiket mások felfedeztek. Elég pontosan látszik ez a laborokban.
de most csak az egyetemről beszéltek
Te is csak az egyetemről beszéltél, mikor en bloc szidtad a bölcsészetet.