De sima házimacska aranyosabb szerintem.
Nem! A ragdoll a legbambább, édesebb, dagadtabb, puhább, legjobb macska, ami létezik.
De a szent birman is gyönyörű, meg még a havana tetszik nagyon, mert úgy néz ki, mint egy párduc.
Hasznos a bérházi kutya?
Igen.
Sokan tévedésben élnek, az igazi kutyatartás nem az, hogy kidobják a kutyát az udvarra, és úgy gondolják, hogy az elvan ott egyedül, és soha sem vágyik a gazdája vagy a séta után. Nem is az, amikor vesznek egy zsebkutyát, amit soha az életben nem visznek le sétálni, mert alomba szaratják.
Ott van például a vizsla (és nem elfogultságból hozom fel, hanem mert ezt ismerem a legjobban). Ha kiteszed télen a -20 fokba, elég kellemetlen meglepetés érhet, ha megfagy. A vizsla nem arra való, hogy kidobd az udvarra, mert ez a fajta testileg és lelkileg is belerokkanna ebbe. A vizslákat nagyon megbecsülték a magyar nemesek, fedett házaik voltak, Bethlen Gáborról köztudott, hogy két vizslája vele aludt a szobájában.
Az, hogy a házban tartanak egy kutyát, soha nem hátrány egyik félnek sem, sőt előny, mert sokkal szorosabb és bensőségesebb kapcsolat alakul ki a kutya és gazda között azáltal, hogy mindig együtt vannak. És a kutya hasznosságából sem vesz el semmit. Két év múlva, ha Tisza hat éves lesz, venni akarok egy kölyköt, és vele már nem akarom elszalasztani a lehetőséget, hogy letegyem a vadász munkavizsgát. Persze vadászni nem fogok járni (én magam nem is tehetném), már csak elvi okokból sem, de mivel szeretném, hogy munkakutyaként dolgozzon, így valószínűleg szarvasgombász-képzésre is elmegyünk, és ha minden jól megy, évekig bújhatjuk majd az erdőket szarvasgomba után vele és Tiszával. Ezenkívül - már csak az egyetem miatt is - a segítőkutyásokkal el akarok majd járni a gyermekonkológiára. Mindebben egyáltalán nem fog gátolni az, hogy a kutya a házban él. Sőt csak segít. Valójában aki azt hiszi, a kutyának csak az udvaron van haszna, az annyit ismer a kutyás társadalomból, amit lát az átlag falusi helyeken, ahol kiteszik a kutyát az udvarra és felé sem néznek.
És hogy mit értettem az alatt, hogy a macska passzív állat? Ha abból a szempontból nézzük, hogy nagyon jó megsimogatni, kényeztetni egy macskát, és jó érzés, hogy velünk van és szeret, nyilván hasznos. Csakhogy a macska nem késztet változásra. Nem tanít, és nem ad az életedhez ezernyi tapasztalatot. Veszel egy macskát, mert magányos vagy és szeretetre vágysz, és ugyan ő ott lesz melletted, de te egyáltalán nem tettél ezzel egy lépést sem a magány legyőzésére. Ugyanolyan passzív személy maradtál, aki munka után hazamegy, ad enni a macskának és leül a gép elé punnyadni. Ezzel szemben a kutya mindig mozgásra, ismerkedésre késztet, mert elvárja, hogy lemenjetek sétálni, elvárja, hogy hatalmas túrákat tegyetek az erdőben és felfedezd az országot, vagy hogy sportolj.
Pont ezért akartam neked javasolni, amikor olvastam a depressziós-magányos-öngyilkos hajlamos blogodat, hogy vegyél egy kutyát. Mert egy kutyával ismerkedni is sokkal egyszerűbb. Lemész a parkba, a kutyák rögtön játszani fognak egymással, nem fognak szégyenlősködni, a gazdák meg ilyenkor mégis csak elbeszélgetnek egymással. Emellett számos kutyás program van, túrák stb., ahol emberekkel is megismerkedsz, többségében jó és rendes emberekkel. És még csak nem is beszéltem arról, hogy a kutyaiskolákban/óvodákban is lehet ismerkedni, vagy ha munkakutyád van, az újabb kalandokat nyújt az életben.
Nem egy emberrel találkoztam már, akinek megváltoztatta az életét egy kutya, mert a családja szóban mindig bántotta, ignorálta, lenézte, neki pedig nem volt ereje változtatni ezen, és egyszerűen belefáradt abba, hogy vagy a munkában vagy otthon szólták le, és nem volt senki, aki igazán hazavárja. Aztán lett valaki, aki a legnagyobb szeretettel várta, meg a fent leírt módon új ismerősei, barátai is.
De miután elolvastam, hogy szerinted azért jobb macskát tartani, mert a kutyát le kell vinni sétálni, inkább azt javaslom, ne vegyél kutyát. ha nem örömmel csinálod, és nem ismered fel, hogy erre nemcsak a kutyának, hanem neked is szükséged van, mert bizony egy kis sport nem árt, akkor inkább maradj passzív. Egyébként a mai kutyatartók 80%-ának nem engedném meg, hogy legyen kutyája.
A fent leírt dolgok például a lovakra is igazak, a lótartás szintén nagyon közösségépítő, egészséges és jellemfejlesztő. Mind a két állatfaj ugye elég rigid hierachiában él, és szerintem aki megtanulja megérteni ezeket az állatokat, az az emberekkel is könnyebben elboldogul.
Egy csivava vagy egy mopsz mitől hasznosabb egy macskánál?
Semmivel.
Tessék, még itt egy nyálas videó is hozzá.
Bár én nem vagyok olyan helyzetben, mint a filmben szereplők, de vajon te sem, Ayumi?
A blogod alapján. Olvasni is rossz, bár anatómia tanulás közben nekem rosszabbak is jártak a fejemben.