Sci-fiAlapítvány sorozat szerintem is remek olvasmány, de talán legjobban úgy éri meg, ha előtte elolvasod a Robot és Birodalom novellákat/regényeket is, úgy viszont már elég szép mennyiség
Pláne, hogy a Robot-sorozat (Acélbarlangok, Mezítelen nap, A Hajnal bolygó robotjai, Robotok és Birodalom) a mai napig remek nyomozós történetek.
Ha Asimovról szó esett ne maradjon ki Arthur C. Clarke se, tőle amit nagyon tudok ajánlani az az Űrodüsszeia-sorozat, Éden szökőkútjai, Gyermekkor vége, és gyakorlatilag minden más tőle xd. (A kései könyvei amik közül sokat Stephen Baxterrel írt sem rosszak).
Ha Clarke, akkor a Világűr sorozattal (A Mars titka, Szigetek az égben, Földfény) érdemes kezdeni, de ott van még a Város és a csillagok, A gyermekkor vége, Mélység, és valóban, a Baxterrel (aki önállóan is remek szerző) közös regényei.
A Dűnét is muszáj vagyok még megemlíteni.
Azt szerintem későbbre érdemes halasztani, ha az ember már túl van a sorozatokon, és valami irodalmibbra vágyik. Túl tömény lenne kezdésnek. Ha pedig folytatni akarja az ember ezt az irányt, a jóval rövidebb Khtonnal tegyen próbát, Piers Anthony tollából.
Az akcióorientáltabb sci-fik közül amit nagyon tudok ajánlani az Az Ender's Game (Végjáték), valamint a sorozat többi része is, valamint amit most olvasok és szintén angyon jó az Dan Simmonstól a Hyperion, valamint folytatásai.
Ha akció orientált, akkor ott van a Vének háborúja is. A Végjátékhoz is kell egy kis érettség, kezdésnek semmiképpen sem ajánlanám senkinek, ahogy a Hyperiont sem. Utóbbi eltúlzottan irodalmi, és megfekteti a kezdők gyomrát.
Különálló művek közül Zelaznytól ajánlanám a Fény Urát, az egyik legjobb amit valaha olvastam, valamint Heinleintől a Time Enough for love-ot (magyarul nem tudom a címét).
Nem emlékszem, hogy megjelent volna magyarul. Ha Robert A. Heinlein, akkor Angyali üdvözlet, Csillagközi invázió és A Hold börtönében. Ha pedig az ember valami igazán egyedi sci-fit akar olvasni, olvassa el Philip K. Dick munkáit, vagy Neal Stephenson regényeit.
Fantasy téren pedig érdemes elolvasni Az utolsó egyszarvút is, amiből azonos címmel forgattak rajzfilmet. Nagyon kedves, megható történet, és mindenkinek csak ajánlani tudom.