gman, az európai kultúrkörből származó, illetve a magyarokkal a történelemben gyakrabban érintkező uralkodók neveit magyarosítják a hagyomány szerint már évszázadok óta. Így van ez egy-két ismertebb történelmi személyiséggel (Kolumbusz, Luther Márton stb.) illetve 18-29. századi írókkal is.
De mintha erről egyszer már beszéltünk volna.
A lényeg, Saphira, hogy undorítónak és szánalmasnak tartom azt, ahogy te, emberként az emberekre gondolsz magad mellett, mégis arra fogsz felesküdni, hogy az életüket mented
Csak nyugodtan.
és elhagyod a hőn szeretett országod, hogy a munkáddal majd idegen országok embereit mentsd, hogy idegen államnak adózz
Abban a privát üzenetben, ami a jelek szerint elveszett az éterben, leírtam, hogy nem tervezek kimenni külföldre, legfeljebb Norvégiába mennék, de nincs kedvem a nyelv mellett a szaknyelvet is megtanulni. Ráadásul csak azért mennék oda, hogy Kristiansandtól Batsfjordig végigjárjam azt a csodálatos tájat, és csodáljam a természetet. Vagy emellett még talán Új-Zéland jöhetne szóba, de oda meg csak azért mennék, hogy meglessek minden gyűrűk urás-hobbitos forgatási helyszínt.
Emellett jelenleg inkább hajlok a kutatás felé.
Azt meg megjegyezném, hogy a román GDP nagy százaléka a külföldön dolgozó állampolgárok hazaküldött pénzéből származik. Segíteni az országodon sokféleképpen lehet, akár külföldről is.
aki itt a legnagyobb Magyarország-fan lehetne, és ezzel szerintem alap esetben nem is lenne baj, de azért roppant mód érdekes, hogy a te világszemléletedbe belefér egy ilyesmi mégis
Mármint mi fér bele? A külföldi adózás és az idegen emberek gyógyítása? Nem áll fenn e lehetőség jelenleg az esetemben, de mindemellett, úgy gondolom, beleférne. Egyrészt a fent leírt okokból: ha pénzzel akarom támogatni az országot, akkor egyszerűen hazaküldöm vagy később hazahozom az ott megkeresett sok-sok pénzt. Ne adj isten, a kint szerzett vagyonból nyitok itt egy üzletet vagy alapítok valamilyen céget, és ezzel munkát adok embereknek is, nekem is gyarapodik a vagyonom és mindenki jól jár. Már Széchenyi is megmondta, a mai világban sajnos hitel kell: ezt vagy felveszed a banktól, de ez esetben nem te jársz jól, vagy megkeresed te magad. Megkeresni meg olyan helyen lehet, ahol van pénz, és később ezt befektetheted ott, ahol nincs. Ennyire egyszerű, és el sem árultam a hazámat.
Báthory István sem lett hazaáruló, csak mert lengyel királlyá vált, sőt. Természetesen megragadta a lehetőséget, akár el is feledhette volna örökre a hazáját, de nyílt titok, hogy perszonáluniót akart létrehozni Lengyel- és Magyarország között, hogy egy közép-európai nagyhatalomként az országot fenyegető törökökkel és Habsburgokkal is egyszerre leszámoljon.
Nem is emlékszem, hogy valaha is említettem volna olyat, hogy szánalmas az, aki elhagyja az országot. Nem, nekem ezekkel semmi bajom. Azokkal van bajom, akik hurrogva mennek el, hogy "mert ez szar ország", és amint kiérnek, mindenki fölött álló világpolgárnak hiszik magukat, külföldön lehordják a saját nemzetüket és országukat, meg azért vissza-visszaírogatnak a magyaroknak is, hogy "de szar nektek, én bezzeg király vagyok", a gyerekük meg már azt sem fogja tudni, hol van Magyarország. Na, ez a szánalmas.
Mindemellett: Magyarország csak egy földdarab. Természetesen a legkedvesebb földdarab számomra, hiszen a szülőhazám, de akkor is csak föld (természetesen ehhez a gondolatmenethez további járulékos elemek tartoznak, szóval Aes, ne köss bele ebbe a mondatba, a többit hosszú lett volna kifejteni). Ugyanolyan, mint a világ többi részén. Régen, mikor a magyarok még vándoroltak, nem a földhöz ragaszkodtak, hanem a családhoz és nemzetséghez. Ők bárhová mentek, mindig magyarok maradtak. Manapság az emberek abba a hibába esnek, hogy úgy gondolják a föld az, ami meghatározza (és birtokolja) a nemzetet, és nem a nemzet birtokolja a földet. Azt hiszik, mindenki, aki Magyarországon él, az magyar, és mindenki, aki innen kivándorol, az angol/német/amerikai/stb. lesz, pedig ez csak akkor van így, ha ő maga is azzá akar válni, és meg akarja tagadni a nemzetiségét. Egy cseppet sem érzem úgy, hogy kint nem tudnék megmaradni magyarnak, és nem tudnám segíteni az országot sehogy. Mert az, hogy ki vagyok, független a földtől, ahol élek.
Roppant érdekes az is, hogy rólad van most szó, mégis kétségbeesetten védekezel azzal, hogy próbálsz Syzyre és Lámpásra is rossz fényt vetni
Hol, mikor?
pedig hát te nem vagy korcs, mint az kiderült, Mohács óta te vagy az egyetlen tiszta élőlény ebben az amúgy elkorcsosult világban.
Az égvilágon senki nem vette komolyan azt a hülyeséget rajtad kívül. Ha van még valaki más is, az feltartott kezekkel jelentkezzen!
Az arroganciád határtalan
Ez van.
amikor te megsebzed ezzel a szerinted galamblelkű fórumtársaid, az teljesen jogos, ám amikor ugyanez a fagyi visszanyal, és telibe nyalja a te arcod, az már nem tetszik.
Én még soha nem azzal érveltem mások ellen, hogy "hogyan járhatsz így ebbe az iskolába", mikor a két téma egyáltalán nem kapcsolódik egymáshoz. Sosem írtam például Gabesznak, hogy "te hogy mersz vegetáriánus lenni (tudom, hogy nem az), mikor kacsák mészárlásához asszisztálsz nap mint nap?", mert ha esetleg Gabesz ezek után vegetáriánus lenne, az talán azért van, mert látja, milyen körülmények között gyilkolnak meg többvagonnyi állatot, csak hogy mindenki jól teletömhesse a pocakot. Az esetleg nem jutott eszedbe, hogy lehet, azért akarok orvos lenni, hogy segítsek azon a kevés emberen, akik esetleg jobbá tehetik a "korcs társadalmat"? A gyerekeken, akikben ott van a jövő, vagy az okos, művelt, kedves embereken, akikben látok némi reményt?
Egyszerűen arról van szó, hogy ha te valóban elmész dolgozni külföldre, saját magad köpöd arcon. Nyugtathatod a lelkiismereted azzal, hogy majd kamatostul visszafizeted, amit az ország rád áldozott tanulmányaid során, ám te is tudod, hogy ez nem így van.
Erről már leírtam a véleményem. Azért feltenném a kérdést, miért érdekel ennyire, hogy kimegyek-e vagy sem? Komolyan, mintha bármiben is befolyásolná az életedet.
Ha meg kimennék, nyilván visszafizetném, és de, szerintem tényleg így van. Mi is az oka, hogy szerinted nem fizetném vissza?