Tudom, hogy a milla előtt is ezt csinálta. Én még a napiszaron vagy a puruttyán láttam először több éve. Attól még el kellett kezdenie valahol. Valószínűleg addig semmi tudatosság nem volt benne, amíg valaki először le nem filmezte. Egyszerűen egy bolond alkoholista volt. Az, hogy ezt képes volt tovább fejleszteni tudatos bolond alkoholistává, attól nem fog nőni a szememben.
Az, hogy ő ilyen életkörülmények között is boldog, arra van egy nagyon egyszerű magyarázat: hogy bolond. A bolondokházában lévők közül is nagyon sokan boldogok, folyamatosan vigyorognak, táncolnak, élvezik az életet. Csak a mániákus depressziósok nem azok, a többiek tök jól elvannak. E köré is lehet felállítani valami konzumfilozófiát, hogy fú milyen elismerésre méltó, hogy még a sárgaházban is élvezik az életet, miközben mások meg a saját lakásukban sem, csak tök fölösleges. Ahogy a szociopata embereket sem mérjük össze a normális emberekkel, úgy Bartost is felesleges. Más a mérce.
Annyira csinálja tudatosan, amit csinál, amennyire Csapó Csabi. Ő is vigyorog folyton, és tudja, hogy a barátainak örömet okoz. Egyszerűen csak azzal nincs tisztában, hogy nem vele, hanem rajta röhögnek. Bartos sincs tisztában a környezetével (hisz bolond), maximum megpróbálja úgy előadni magát. Nem azért nem próbál kitörni, mert ő neki ez a filozófiája, hanem azért, amiért az őrültek sem törnek ki az intézményből - nem ismernek mást, az az ő életterük, ott érzik jól magukat: a nagy világ megrémiszti őket.
Szóval nincs semmiféle filozófia amögött, hogy egy hajléktalan alkoholista (aki emellett vicces tud lenni). Ha lenne, akkor kihasználta volna.
Ezt nem én látom bele, hanem ő mondta. Készült egyszer egy interjú vele amiben kivételesen józan.
És? Attól még nem lesz igaz.
Az őrült emberek teljes bizonyossággal állítják azt, amit gondolnak. Mert hisznek benne, sőt tudják, hogy úgy van. Kérdezz meg bárkit a bolondok házában, és látni fogod. Ők elhiszik, hogy a Föld körül forog a Nap. De ettől még nem lesz igaz.
Más rendszerben gondolkodsz mint ő. Úgy nőtt fel, hogy meg sem tapasztalta azt ami jobb élet és ezért nem hiányzik neki. Olyan ez mintha egy kutyára akarnánk ruhát adni vagy 5 csillagos étteremből etetni.
Nem. Azért nem hiányzik neki, amit föntebb leírtam. Mert a kis élethelyzetébe érzi jól magát, mert őrült. Azért nem ismer más életet, mert nem létezik az ő kis világában más élet. Rögeszmés.