Úgy látom, hogy sikeresen félrecsúszott az egész téma. Aes nem vagyok túl optimista. Nem írtam sehol, hogy amerikai álom, meg rózsaszín szirup, mindenki lehet milliárdos, mindenkinek lehet jó élete. Mert ez nem igaz. Azért írtam Gabesznek, mert úgy gondoltam, hogy ő képes változtatni, van rá lehetősége.
Hisz él valahol, valahonnan van havonta netre pénze is, és viszonylag sok időt töltött el a netezéssel. Ehelyett mondjuk elmehetett volna megtanulni angolul, vagy beiratkozhatott volna egy OKJ képzésre és kitanulhatott volna még egy (?) szakmát.
De ő nem ezt választotta. Félreértés ne essék, a kényelmes itt nem azt jelenti, hogy Gabesz hátradől és dől a lé, vagy nem dolgozik és nyavalyog. Valószínűleg nagyon sokat dolgozik, kitartóan. A kényelmes itt azt jelenti, hogy ő úgy döntött, hogy inkább dolgozik rohadt sokat, majd hazamegy alszik-gépezik, meg néha leírja, hogy milyen szar neki (ami igaz is lehet azokból kiindulva, amit ír néha), ahelyett, hogy mondjuk dolgozna x órát, hazamenne aludni, aztán mondjuk szocializálódna, kiépítené a kapcsolatait (Szia XY te a barátom vagy, hallom itt dolgozol az Y-ban, nem tudnál esetleg nekem munkát szerezni?), vagy továbbképezné magát. Nem fizikailag kényelmesedett el, hanem mentálisan. Ugyanazt csinálja ugyanúgy és azt várja, hogy egyszer majd megváltozik minden.
Az utolsó kijelentésed elnyerte érdeklődésem. Miért nem igazságos?
Őőő miért, az? Valaki elefánt-kórral születik egy szegény családba. Azon túl, hogy kevesebb ideig is él, mint az átlagember, még valószínűleg soha az életben nem fogja megtapasztalni, hogy milyen az, ha valaki szereti őt szerelemmel, nem fog a barátaival játszani a parkban, nem tanulja majd azt, amit ő szeretne.
Valaki egy észak-koreai fogolytáborban születik, azért mert a dédapjának anno volt egy barátja, aki éppen az ellenállásnak dolgozott. És mondjuk annyira leépül lelkileg is, hogy a saját anyját kell feldobnia, ahhoz hogy ne haljon éhen.
És valaki meg jóképű/csinos gazdag embernek születik egy fejlett országban, azt szerethet, akit akar, azt tanulhat, amit akar.
Igazságos? Nem.
Az állás meg... Nem, nem fogadom el. Se Magyarországon, se máshol nincs munkanélküliség, maximum lusta, motiválatlan ember. Ha valaki dolgozni akar, pénzt akar, lakást akar, kocsit, luxust, az meg fogja szerezni, és nem kifogásokat gyárt, hogy ezért, meg azért nem sikerül.
Őööö. Ugye megvan, hogy elvileg a Kádár-rendszer alatt is mindenkinek volt munkája? Ez volt a nagy propaganda-szöveg, a szocializmus mindenkinek biztosít munkát. Közben meg tízezrek éheztek, haltak meg.
Nem a munka nem léte a probléma. De ha van a Pali bácsi, akinek mondjuk van egy általános iskola 2. osztályos végzettsége, meg nem tud írni-olvasni (most teljesen mindegy, hogy önhibájából vagy önhibáján kívül), azzal mi van? Munka lesz, mert mindig vannak olyanok, mint Józsi, aki azt mondja Palinak, hogy:
na öreg itt van ez a hektáros szőlős, 1 Ft/fürtért dolgozhatsz nálam, jó lesz?És Pali bácsi örül, mert van munkája, el tudja tartani a feleségét és a két gyermekét. Ja mégsem. Mert van munkája, de ugyan abból az összeszedett 3000 forintból nem fogja őket eltartani, az is biztos.
Ugyanis a munkanélküliség nem ott kezdődik, hogy nincs munka, valamilyen meló mindig van. Ott kezdődik, hogy kinek milyen képzettsége van, meg a munka, amit képes ellátni hogyan fizet.