Az elkövetkező sorokban a Titánok harca (Clash of the Titans) című filmet fogom ócsárolni, úgyhogy ha valaki szeretné jó szájízzel megnézni a filmet, annak nem ajánlom az olvasását. A történetbe is bele fogok menni, így aki végig szeretné izgulni a cselekményt annak ellenére, hogy már általános iskolában a fejébe verték, az inkább igyon egy csésze meleg teát. Talán ő nyugodtabban fog aludni...Órási hype lengte körül a filmet már az első előzetesek óta. Azt kell mondjam, nem is alaptalanul: a rövid trailer valóban pofásra sikeredett, látványos, dinamikus, telis tele olyan dolgokkal, amire egy tisztességes férfi ember pupillája rohamos ütemben tágul (és nem a meztelen nőre gondolok - Kőhalmi Zoltán): vér, kard, szörny, vér, vér, ugrás, szúrás, vér.
Az előzetest még moziban láttam, csorgattam is a nyálam, hogy 'na ezt meg kell nézni'. Bár ne tettem volna, jobban jártam volna, ha lelkesedésem itt abba is marad.
Ma sikerült találnom egy meglepően jó minőségű Cam-os verziót. Alapvetően nincsenek nagy igényeim a technikai minőséget illetőleg, így meg aztán, hogy tűkön ülve vártam a filmet, nem is volt kérdés, hogy leszedem.
A sztori Perszeusz történetét meséli el, ahogy egyszerű halászfiúból félistenné válik. A görögök ez idő tájt lázadoznak isteneik ellen, úgy gondolják képesek megállni saját lábukon. ezt persze az istenek sem tűrik szó nélkül, bűntetnek. Perszeusz családját megöli Hádész, és innentől adott a sztori: a kölköt a bosszú vezérli.
Alapvetően a görög mítológia valami fantasztikus, maguk az alaptörténetek is álmélkodással töltik el az embert (legalábbis engem), művészet összehozni egy szar forgatókönyvet belőle, nos itt sikerült.
Kezdjük rögtön a címmel: A Titánok harca. Vagy nekem tanították rosszul, vagy a tisztelt forgatókönyvíró úrnak, de valamelyikünk téved, az biztos. Tudomásom szerint a Titánok harcának azt az időszakot nevezzük, mikor Zeusz apjával, Kronosszal harcolt a hatalom megszerzéséért, amit végülis sikeresen abszolvált. Ez a sztori Zeusz hatalomra kerülését mutatja be, azonban a történetnek köze nincs ehhez: Zeusz uralkodó, az emberek (akik elméletben itt még nem is léteztek) utálják az isteneket, Hádész, az alvilág ura (akit itt még Zeusz nem száműzött az alvilágba) természetesen testvére ellen áskálódik, ésatöbbi, ésatöbbi.
Oké, ez nem az a sztori, közelítsük meg máshonnan. vegyük Perszeusz alakját...
Perszeusz volt emlékezetem szerint az a srác, aki megölte a Gorgók egyikét, Medúzát. Ez itt meg is van a filmben annak rendje és módja szerint. A görög eredeti szerint Hermész és Athéné segíti őt ebben, de ők már nem fértek bele a forgatókönyvbe.
A fasza pajzsot kalandorok adják, szárnyas cipő helyett van Pegazus, Hádész sisakja mint a láthatatlanság erejét hordozó tárgy pedig még csak említésre se kerül. Megértem én, hogy gazdasági válság van, és hogy egy sisak sokba kerül, de nem ezen kellett volna spórolni. Ha a film első két percében látott katona sisakját átcsapják Perszeusz fejére (akin mellesleg nemhogy itt, de a film egészében nincs semmilyen sisak), nos, talán valamicskét javított volna az összképen.
Szóval, ahogy néztem, a film oda és vissza megerőszakolja a görög mítológiát, és van pofája ezzel a címmel futni. de tegyük túl magunkat ezen, lássuk, mégis milyen valójában.
Említettem, hogy a trailer fasza volt. Kicsit izgultam is, nehogy az legyen, hogy elszórják az összes akciódús részt itt. Hát ez lett. Gyakorlatilag minden látványosabb részt kiszedtek a trailerbe, mondhatni jobban sikerült, mint maga a film.
Rendkívül zavart az, hogy semmi, de tényleg semmi nem volt megmagyarázva a filmben, néhol pedig olyan logikai önmeghazudtolás érhető tetten, amit Józsi bácsi hazajövén a kocsmából sem követ el. Azok után, hogy Hádész Zeusztól szabad kezet kapva rájuk ijesztett Argoszban, elsődleges céllá válik a Kraken (Hádész által teremtett hááát... leginkább trollra hasonlított) megölése. Argoszból elindulnak kisebb csapattal 'a boszorkányokhoz' , akikről azt se tudni, kicsodák, micsodák, csak mennek hozzájuk. Találkoznak a furcsa sivatagi lényekkel, akik mágiát használnak, de nem, ők nem a boszorkányok legnagyobb meglepetésünkre, viszont sokkal többet róluk sem tudunk meg. Nagy nehezen elérünk a randa boszorkányokhoz is, akik semmiféle mágiát nem használnak, helyette ellátják tanáccsal Perszeuszt a Kraken megölésével kapcsolatban és nyíltan a pofájába mondják, hogy meg fog halni. Dehát a mi Jancsi legényünk kemény fából lett ám faragva, elvégre mégiscsk Zeusz fia, nem hátrál meg a feladat elől. Megszerzi Medúza fejét, kővé változtatja a Krakent, visszaküldi Hádészt az alvilágba.
A csapat egyes tagjainak motiváltságát sem értettem. Perszeuszt nyilván a Hádész iránti bosszú hajtotta, de az argosziak egyértelműen az istenek iránti gyűlöletből mentek vele mondván, legalább egy hatalmassággal kevesebb.
Útjuk során Perszeusz több égi jelet, ajándékot is kap apjától. Ööööö...MIVAN?! Menjünk csak vissza a film kezdetére! Zeusz bedurcult az emberekre, szabad kezet ad Hádésznak, hogy akár el is törölheti őket a föld színéről, de közben segít Perszeusznak megölni testvérét? Hogy is van ez? Rendben, ha nagyon meg szeretnénk magyarázni a dolgot, mondhatjuk, hogy Zeusz szíve megesett az embereken, de ezt ő maga nem nagyon mutatja.
Az üldözéses jelenetek fétise itt is jelen van, csak sportkocsi helyett Pegazuson ülve kergeti az ellent. A végén természetesen nem marad Argoszban, hanem továbbál, magányos híróként a naplementében szárnyaló lova hátán
Biztos dob a filmen az, hogy 3D-ben nézzük meg, vagy éppen beleremegek abba, ahogy a Kraken elbődül. Én azuonban azt mondom, lehet akármilyen látványos egy film, ha effektíve baromságról szól. Egy konkrét mítológiai történetet feldolgozni úgy, hogy se a címnek, se a cselekménynek semmi köze ahhoz, elég rizikós vállalkozás. De még ezt is meg lehetne nagy nehézségek árán valósítani, ha ellensúlyoznák ezt a jellemábrázolással és a logikus cselekményfelépítéssel. Ezeknek itt nyoma sem volt, így összességében számomra hihetetlen nagy csalódás volt