24 nov 26, 14:23:27 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 123 124 [125] 126 127 ... 138
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Minden ami tudomány  (Megtekintve 309161 alkalommal)
0 Felhasználó és 26 vendég van a témában
MrSaiyan Coelho
Naruto-Kun Fórum Isten
Nem elérhető Nem elérhető

Szupercsillagparaszt

« Válasz #1860 Dátum: 14 márc 08, 16:59:36 »

A középkorban sem erőltették a "Föld lapos" dolgot, mivel az egyház is tisztában volt vele, hogy nem az. Kolumbuszt sem emiatt nem támogatták sokáig, a tévhittel ellentétben.

http://www.urbanlegends.hu/2013/12/a-lapos-fold-legendaja/
Naplózva

Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #1861 Dátum: 14 márc 08, 17:14:22 »

Pithagorasz állapította meg először, hogy a föld nem lapos, szóval addig azt hitték az ókorban. Sőt utána is, mert Pithagorasz elmélete nem kapott nagy nyilvánosságot.

Az egyház tudományellenessége pedig felvilágosodás korabeli propaganda volt. Valójában a vallási személyek voltak a középkor tudósai, akik számos módon hozzájárultak a tudomány fejlődéséhez, és a szerzetesek nélkül ma nem lennénk ott, ahol vagyunk. Kezdhetnénk például Szent Alberttel, ha már a Föld alakjáról van szó, ugyanis a középkorban ő volt az első, aki kijelentette a gömbalakot az 1200-as években Baconnal együtt. Kolumbusz olvasott ember volt, tudott róluk, ezért mert útnak indulni.
Cusanus írta le először, hogy nem a Föld a világ közepe, pedig ő is bíboros volt. Kopernikusz szintén kanonok volt, Gergely pápa a csillagászat híve, Riccioli és Hell Miksa jezsuita papok voltak, de például egy püspök volt az is, aki 1100-as években (!) először leírta az ősrobbanás-elméletet, az atomelmélet (újra)felfedezése és a táguló univerzum elmélete is papokhoz és jezsuita szerzetesekhez köthető, Mendel, a genetika alapjainak megteremtője szintén szerzetes volt. De még sorolhatnám, mennyi mindennel járultak hozzá a papok és a szerzetesek a tudomány fejlődéséhez, gyakorlatilag ők teremtették meg vagy mentették tovább az ókorból minden ma ismert tudás alapját. Szóval ennyit arról, hogy "gátolta a fejlődést".

És Bra, egyébként én végig a vallásokról írtam, nem magáról egy adott vallásról. Szóval remélem nem az én hozzászólásom miatt hajtogatod ennyire a kereszténységet, mert nem is értem, mire írtad például ezt: Értem hogy sok keresztény segìteni akar, de ha nem kell akkor is erőlretik.ez a baj.

Már megint nem olvastad el a hozzászólásom, mi, Coelho?  Nyelvesít
Naplózva

viktor6665
Osztag Vezető
*

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #1862 Dátum: 14 márc 08, 17:23:15 »

Egyébként egy kis érdekesség, a vallásokról:

Vallásosságról statisztika 2005-ben:
http://www.adherents.com/Religions_By_Adherents.html

És 2012-ből:
http://www.pewforum.org/2012/12/18/global-religious-landscape-exec/

7 milliárd emberből 6 milliárd vallásos vagy legalábbis valamelyik egyház tagjának tartja magát. Ebből  majdnem 5 milliárd a 3 legnagyobb közé tartozik.
« Utoljára szerkesztve: 14 márc 08, 17:25:23 írta viktor6665 » Naplózva

Minagi
Naruto-Kun Fórum Hippije
*

Rejtett Homok Falu Rejtett Homok Falu

Mini-chan ◕.◕ (Mini Mignon)

« Válasz #1863 Dátum: 14 márc 08, 17:27:33 »

Bra, a legtöbb vallás hívőket toboroz, mert kellenek az emberek, vagy a pénz... kinek mi. Azért akarnak (talán pont csak keresztények találtak meg) téged és sok egyéb ember magukhoz vonzani.
Ez nem is szabály, de ha be tudnak vonzani a gyülekezetbe, vagy bizonyos helyekre (vallástól függ) embereket, akkor az úgy mond egy plusz pont annak az embernek, ami meg később egyre jobb és jobb lesz számára. Egy piramisként építik fel az egészet és nagyon egyszerű.
Idézet
kevered a vallást és az egyházat.
Ezt engedelmeddel kijavítanám. "Kevered a hitet és az egyházat."
Naplózva

MrSaiyan Coelho
Naruto-Kun Fórum Isten

Szupercsillagparaszt

« Válasz #1864 Dátum: 14 márc 08, 17:29:22 »

Már megint nem olvastad el a hozzászólásom, mi, Coelho?  Nyelvesít

Nem szokásom. Nevet

Mellesleg a nagy, korszerű egyetemeket is az egyház alapította a középkorban, ennyit a tudományellenességről.
Naplózva

Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #1865 Dátum: 14 márc 08, 17:32:10 »

Akaratosan írtam vallást, és nem hitet. Mi a problémád ezzel a megfogalmazással?

Bár csak még különlegesebbnek fogom érezni magam, ha kiderül, hogy az emberek nem tudnak különbséget tenni a vallás, az egyház és a hit között. Szomorú
Naplózva

Minagi
Naruto-Kun Fórum Hippije
*

Rejtett Homok Falu Rejtett Homok Falu

Mini-chan ◕.◕ (Mini Mignon)

« Válasz #1866 Dátum: 14 márc 08, 17:43:24 »

Mivel nagyon sok ember nem képes a vallás, az egyház és a hit között különbséget tenni, ezért egy másodpercre azt hittem annál a mondatnál, hogy te se tudod, mikor sajátosan kijavítottalak, hogy úgy is igaz. Nevet Viszont nem kötözködni szerettem volna.
Amúgy az ég világon semmi bajom vele.
Naplózva

Bra
Gennin
*

Szökött Shinobi Szökött Shinobi

« Válasz #1867 Dátum: 14 márc 08, 18:43:55 »

A középkorra nem hiába mondják hogy sötét.
Az embereket direkt "elbutították" hogy könyebb legyen manipulálni őket. Szoktam azon is gondolkodni hogy hol tartanánk ma ha ez nem jön közbe, mert pl gőzzel működő gèpek már az ókorban is akadtak, amikről az Alexandriai könyvtárban maradtak fent leírások.
Lehet már rég a Star Trek világában játnánk teknikailag. *.*

Minagi
Ebben is lehet valami.
Nekem a hitgyülivel van némi ismeretségem rokoni szálon.

Naplózva
viktor6665
Osztag Vezető
*

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #1868 Dátum: 14 márc 08, 18:48:22 »

Az semmi. Nekem az egyik nagyanyám katolikus, a másik hit gyülis, a nagyapám mormon, az egyik nagybátyám és családja meg jehova. Utóbbiak fanatikusok, kitagadás és haláleset is történt már emiatt.
Naplózva

Bra
Gennin
*

Szökött Shinobi Szökött Shinobi

« Válasz #1869 Dátum: 14 márc 08, 19:22:44 »

Éppen az ilyen ellentétek miatt adok hálát anyukámnak hogy csak névadom volt. Mosolyog
Nálunk csak sértődés volt, de azt is a vallásosok kezdték mert nem akarták elfogadni hogy nem akar az egész család hozzájuk igazodni.

Naplózva
MrSaiyan Coelho
Naruto-Kun Fórum Isten

Szupercsillagparaszt

« Válasz #1870 Dátum: 14 márc 08, 20:14:10 »

A középkorra nem hiába mondják hogy sötét.
Az embereket direkt "elbutították" hogy könyebb legyen manipulálni őket. Szoktam azon is gondolkodni hogy hol tartanánk ma ha ez nem jön közbe, mert pl gőzzel működő gèpek már az ókorban is akadtak, amikről az Alexandriai könyvtárban maradtak fent leírások.
Lehet már rég a Star Trek világában játnánk teknikailag. *.*

Minagi
Ebben is lehet valami.
Nekem a hitgyülivel van némi ismeretségem rokoni szálon.

Egy másik nézőpont a témában

http://mult-kor.hu/20080626_tiz_ok_amiert_a_sotet_kozepkor_nem_is_volt_annyira_sotet

Még egy cikk a "lapos Földről"
http://sotetkozepkor.blog.hu/2010/02/18/lapos_vagy_gombolyu
« Utoljára szerkesztve: 14 márc 08, 20:25:30 írta MrSaiyan Coelho » Naplózva

Syzygy
Naruto-Kun Fórum Isten

Rejtett Eső Falu Rejtett Eső Falu

hipsztersznobművész

« Válasz #1871 Dátum: 14 márc 10, 09:29:14 »

http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmos:_A_Spacetime_Odyssey

Elkezdődött végre. Majd ha lesz felirat hozzá akkor tudok írni is róla, már ha valakit érdekel egyáltalán. xD

1980-ban megjelent, Carl Sagan Cosmos sorozatának a folytatása.
Naplózva
Syzygy
Naruto-Kun Fórum Isten

Rejtett Eső Falu Rejtett Eső Falu

hipsztersznobművész

« Válasz #1872 Dátum: 14 márc 11, 11:05:13 »

http://io9.com/nasa-unveils-a-gorgeous-new-gallery-of-celestial-images-1540312648?utm_campaign=socialflow_io9_facebook&utm_source=io9_facebook&utm_medium=socialflow

Lehet nézelődni, gyönyörű képek.

Neil Tyson pedig méltó volt Carl Sagan emlékéhez, ajánlom mindenkinek hogy kövesse a Cosmos: A Spacetime Odyssey részeit, először féltem, mert utálom az ilyen spektrum, natgeo stb giccses semmitmondó tudományos műsorait, itt is kicsit hasonló a képi világ, de hamar megszoktam és a tartalomra figyeltem ami meg mondom megint csak méltó folytatása a Cosmos-nak.

Bár érdekes hogy van összefüggés az előző témához, mert Giordano Bruno életét is végigkíséri az első rész, és eléggé démonizálva van az egyház, de főleg az inkvizíció. Kicsit félrevezető egy vitatott embert ennyire egyoldalúan (mártírként) bemutatni, viszont a "kozmikus naptár" nagyon jó ötlet volt a részben. Háhá nem mesélem el, tessék megnézni, 40 perc egy rész.

Remélem azért nem csak a számat tépem. xD  (de)
« Utoljára szerkesztve: 14 márc 11, 11:07:25 írta Syzygy » Naplózva
Morita
Rikodu Sennin
*

« Válasz #1873 Dátum: 14 márc 11, 11:26:59 »

Mindig lenyűgöz a tény, hogy ezeken a képeken valójában a múltat látjuk és fogalmunk sincs arról most hogy is néz ki mindez.
Naplózva
Nikuccia
S-Osztályú gyilkoló ninja
*

Rejtett Csillag Falu Rejtett Csillag Falu

« Válasz #1874 Dátum: 14 márc 11, 12:47:24 »

Valószínűleg elég hasonló ahhoz, mint amiket a képeken láthatunk. Mármint oké, változik állandóan a Világegyetem, szupernovák jönnek-mennek, csillagok születnek, majd omolnak önmagukba, de kb ezek vannak terítéken, szóval sok mást egyelőre nem mutatnának amúgy sem ezek a műholdak.

Amúgy az a fekete lyuk mennyire durván elkapta már azt a fénycsóvát, vagy a Mickey egeres folt a Merkúron, tök menő. Nevet Hasonlatos, magyar nyelvű oldalak, ismersz talán? Gondolom használhatnám az indexet, de az kissé már uncsi, és nem is frissítik valami gyakran a cikkeket, vagy írnak újakat.
Naplózva
Oldalak: 1 ... 123 124 [125] 126 127 ... 138
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins