Szerintem van ebben fantázia. Akár új ipari forradalom is lehet belőle.
A Holdra szállás kapcsán: a Holdutazást a 60as években csinálták, akkori technikával. Meg tudták oldani. Mára pedig rengeteget fejlődtünk azóta, főleg a robotizálás területén. Lehet egy kicsit nagyképűen hangzik, de ma már egy Holdutazást simán meg lehetne oldani. Egyszerűen túl nagyok a költségek, és nem éri meg, hiszen pénzt nem igazán hoz. (Bár én úgy gondolom, hogy hosszútávon megérné, hiszen az emberiség jövője a világűrben van, de ezt magyarázd el egy 4 évre választott politikusnak...) A lényeg az, hogy az űrbéli bányászat viszont pénzt hoz. A költségek itt megtérülhetnének, sőt nyereséget lehetne termelni ezzel.
Heonak ez a gondolata nekem is azonnal eszembe jutott:
Ezek a nyersanyagok attól értékesek, hogy kevés van belőlük, tehát, ha ők elárasztják vele a piacot, akkor nem fogják visszakapni a befektetett pénzüket, mert nem tudják majd annyiért eladni, mit szeretnék
Ez nagyon jogos, én is ezen agyaltam. Eszembe jutott viszont az is, hogy sok olyan nyersanyag van, aminek az értékét a ritkasága adja, de ugyanakkor vannak olyan nyersanyagok, amit sokfelé lehetne hasznosítani, csak egyszerűen nem áll rendelkezésre belőle elég, viszont nagy mennyiségben még sokfelé lehetne használni. A platina egyes vegyületeit pl. a gyógyászatban is használják. Szóval, ha ez az egész működne, akkor lehet sok ma használt nyersanyagot le lehetne cserélni olyan alapanyagokra, amik eddig a ritkaságuk miatt nem terjedtek el, pedig jobbak a tulajdonságaik, mint a ma használtaknak. Az értékük ugyan lecsökkenne a ritkaság megszűnésével, viszont nagy mennyiségben még mindig rengeteg pénzt hozhatnának. Gyorsan hozzáteszem, a parttalan viták elhárítása céljából, hogy nem igazán vagyok járatos a kémiában, sem az ipari nyersanyag-feldolgozásban, tehát a véleményem nem szakszerű, lehet, hogy simán marhaság az egész. Ettől függetlenül, azért szerintem van ebben az egészben valami.
Ami magukat a munkálatokat illeti, szerintem is a robotokkal történő bányászat a legcélravezetőbb. Ettől függetlenül, ahogy heo is mondta, emberekre is szüksége lesz, mérnök űrhajósokra, azonban, ha ez dolog működik, és hozza a pénzt, akkor bőven tudnak annyit fizetni, hogy a jelentkezőkkel ne legyen baj.
Ami a dolog közgazdasági részéhez tartozik még, ha ez a cég ezt tényleg meg tudja csinálni, és sok pénzt keres vele, akkor fennáll a veszélye, hogy monopolhelyzetbe kerül, és olyan árakat szab meg amilyeneket akar (hiszen azonnal hazavágja az egész földi nyersanyag piacot), viszont ha mások is időben be tudnak csatlakozni, akkor továbbra is fennmarad a verseny. Ennek viszont már politikai következményei lesznek, hiszen az újabb és újabb "jobb" aszteroidák feltárásáért adott esetben komoly konfliktusok jöhetnek létre. Mindez azonban (s veszélyei mellett) a technikának is újabb lendületet adna, hiszen az űr végtelen (számunkra legalábbis biztosan az), és minél messzebbre akarnának eljutni a cégek, ha újabb bányákat akarnak nyitni. Ki tudja, lehet ez vinne el minket a végén a többi bolygóra is. Na, nem fantáziálok tovább, meglátjuk mi lesz belőle.