24 dec 02, 21:14:55 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 138
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Minden ami tudomány  (Megtekintve 311217 alkalommal)
0 Felhasználó és 12 vendég van a témában
Slane
Osztag Vezető
*
Nem elérhető Nem elérhető

So long suckers! :)

« Válasz #1110 Dátum: 10 ápr 02, 16:22:51 »

Ja nyilván csak tök random ráböktél egy emberre, akinek véletlenül pont Kazinczyhoz hasonló neve van.  Nevet De igazad van, megadom, hogy nem tudhatom kit vagy mit akartál írni, és példának is jó. Én viszont továbbra is kételkedhetek abban, hogy biztosan őt akartad írni.  Nevet

Én pedig továbbmentem, mert szinte biztos voltam benne, hogy az abc után ez következne. Mégis mi értelme lenne megtanulni az abc-t, de a nyelvet nem? Miért nem tanuljuk meg akkor a kínai abc-t? Jah, mert arra a turbomagyarok nem élvezkednének mint ahogy már említettem.
Aláírom, hogy simán benn lehetne az általános tankkönyvekben, és a tanárnéni is beszélhet róluk. De megbecsülni, felnézni a régi kultúrára=/=meg kell tanulni. 

Én elfogadom, de attól még az nem kerül be a szótárba. Valószínűleg mindenki ezeket használja, de attól még nem kerül bele a szótárba. És ez a probléma lényege: az MTA szarik nagyban az egészre, de közben nyavalyog is az angol kifejezések miatt.
Naplózva
STM
Shinobi no Megami
*

Egyesített Shinobi Haderő Egyesített Shinobi Haderő

Alkalmilag felbukkanó kísértet

« Válasz #1111 Dátum: 10 ápr 02, 16:56:22 »

Az utolsó megállapításodban van némi igazság. Mosolyog

Azt kifejtenéd, miféle nyelvről beszélsz, amit meg kellene tanulni a magyar nyelv leírására használt, helyenként még két-háromszáz évvel ezelőtt is alkalmazott írásmód kapcsán?
A hun/székely abc hangjai, mint már mondtam, körülbelül semmiben nem különböznek a latin betűs abc-nktől, amit tudatosan ehelyett kértek a pápától még egy ezer évvel ezelőtt, azt leszámítva, hogy néhány tipikusan idegen karakter, mint amilyen például az "X", hiányzik belőle.
Talán kicsit túlzásnak tűnhet, hogy azt kérném, ismerjük ezt az írásmódot, de a rövidítési szabályok mellett is, legfeljebb annyi időt vehet igénybe a megtanulása, mint a latin betüs abc-nké. Egy pár hónapot.
Mivel haszontalanabb ez, mint az, hogy japánhonban használják az általad emlegetett kanjikat, a hiragana, a katakana, és a latin betűs írás mellett, amik mind jelen vannak a mindennapjaikban, vagy az olyan tantárgyaknál mint a középiskolai "magánélettan" óra, , vagy ének, amit mondjuk informatika, vagy mérnöki szakon is erőltetnek, az általános iskolai anyag ismétlésével (kisebb bővítésekkel) éveken át?
Tudod mit, belátom, hogy már az is előrelépés lenne, ha egyáltalán valamennyiit beszélne az ilyesmiről a tanító néni.. de sajnos még ez sem jellemző.

A turbo/ultra/szuper/mega/akármimagyarozást kérlek fejezd be. Kissé túlságosan provokatívan, személyeskedőn hat (vagy csak én vagyok túlérzékeny)  egy ilyen kérdés megvitatásában, ahol nyilvánvalóan az általad támadott csoportok nézeteinek egy részét vallom, és egy a jelen helyzetben gyakorlatilag értelmetlen vitában abszolút nincs is értelme használnod ezeket a szavakat.

Az első bekezdésre nem reagálok.  Mosolyog
Bár azért kicsit mulattat, hogy szerinted kérdéses lehet, hogy valaki ezt a  két személyt összetévesztette-e, csak a nevük hasonlósága alapján, vagy tényleg arra akart hivatkozni, akit megnevezett... azért nem olyan személyekről van szó, akiknek az ismerete kivételes műveltséget igényel.
Mondjuk, belátom, az nekem is gyanús lenne, hogy nem sokkal előtte használtam a nyelvújítás kifejezést:D
Így belegondolva, alán pont a nevek hasonlósága miatt Karinthy ugrott be, amikor egy XX. század eleji személyiségre akartam hivatkozni.
« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 02, 17:00:59 írta STM » Naplózva
Slane
Osztag Vezető
*

« Válasz #1112 Dátum: 10 ápr 02, 17:19:38 »

Mivel haszontalanabb? Miért kéne két fajta írásban kifejtenünk a véleményünket, mikor egyesek még egyben sem tudják normálisan? Miért kéne megtanulnia mindenkinek, és miért nem csak azoknak akiket érdekel? Az általad említett kanjikat, mindig is használták, pár száz évvel ezelőtt tértek át félig latin betűsre, de attól még használják őket is.
Mi, minthogy írtad is már régóta a latin betűs írásmódot használjuk, és így egyáltalán nincs beleivódva a köztudatba. Meggyőződésem ha visszahoznánk, tehát kötelező lenne a megtanulásuk, akkor sem használná senki, csak a....  Mosolyog

A turbomagyar kifejezést azokra használom akik olyan fő problémák mint: az ország sok területén az emberek éheznek, egyre több magyar analfabéta, olyan dolgokat helyeznek előtérbe, mint: Árpád sávos zászló használata, székely írás tanulásának kötelezővé tétele. Nincs ezekkel a dolgokkal sem bajom, de azért tudjuk már a dolgok prioritását. Aztán majd Te eldöntöd magadban, hogy ide tartozol-e.

Ha nem reagáltál volna, akkor nem írtad volna le mégis a véleményed.  Nevet Szal azért a fingfűrészelést hagyjuk már. Reagálj vagy ne reagálj, döntsd el.
« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 02, 17:20:13 írta Slane » Naplózva
STM
Shinobi no Megami
*

« Válasz #1113 Dátum: 10 ápr 02, 17:29:50 »

Az nem reakció volt, inkább csak lejegyeztem, milyen gondolatokat is ébresztett bennem.  Kúl
Na jó, igazából ez jogos volt. Mosolyog
Ha szabad magyaráznom a bizonyítványom, eredetileg tényleg nem akartam reagálni, aztán ott maradt...

Azt még mindig nem sejtem, mi az a titokzatos másik magyar nyelv, amire korábban utaltál.

A dolgok prioritáséról annyit, de ebbe az irányba nem nagyon kéne elmenni, mert könnyen ránk fogják, hogy politikáról beszélünk, hogy szerintem ezek közt a problémák közt nem feltétlenül kell fontossági sorrendet felállítani.
Miért ne foglalkozhatna valaki, akinek mondjuk fontosak a gazdasági problémák, vagy az analfabetizmus növekedése, emellett, ezektől függetlenül az olyan dolgokkal is, mint a székely abc..
..az tényleg egy másik dolog, amikor bizonyos magukat például hungaristáknak tituláló alakok addig jutnak el, hogy az általad második csoportban említettekhez hasonló dolgokkal foglalkozzanak, leginkább olyan szinten, hogy beszélnek róla, és bizonyos problémákról tudomást sem vesznek.
« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 02, 17:47:26 írta STM » Naplózva
Slane
Osztag Vezető
*

« Válasz #1114 Dátum: 10 ápr 02, 17:41:05 »

Áhh, ott csak a saját tudatlanságomnak estem áldozatul. És lustaságomnak, hogy utána sem néztem, hogy a nyelv ugyanaz, csak az írás más. De így legalább tanultam valamit és ez jó dolog.  Nevet

Igen, én is éreztem, hogy feszítettem a határt ezzel, de hátha még nem minősül szabálysértésnek (még meggyőződésem, hogy nem). A dolgoknak vannak sajnos prioritásaik. Persze megpróbálhatják egymás mellett végezni ezeket a dolgokat, de mint minden ezek pénzbe és időbe kerülnek. Az, hogy a két feladatot egymással párhuzamosan végzik el, könnyedén magában hordhatja azt a hibát, hogy emiatt valamelyik nem lesz annyira kimerítő mint ahogy várjuk. Ez a székely írás megtanulásánál nem is probléma inkább az általam említett kettőnél az.
Naplózva
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #1115 Dátum: 10 ápr 02, 23:32:12 »

Én megtanultam a régi magyar rovást. Mosolyog Egy nap kellett, hogy az összes jelet fejből tudjam, és pár nap, hogy begyakoroljam. Biztosan segített az is, hogy már ismertem a latin betűket, azonban én a siker nagy részét annak tekintem, hogy ezek a jelek magyar származásúak.
Na most emiatt Slane elkezdheti monológját a turbómagyarságomról, pedig ez igenis fontos volt, és szerintem az én módszeremmel könnyen meg lehet tanítani bárkit a magyar rovásra.
Elvégre, ha azt mondom, hogy c, akkor mihez hasoníthatjuk ezt a betűt? Cirmos cica bajuszához? Ugyanígy vagyunk a k, az f és még nagyon sok betűvel.

De ha azt mondom, hogy , akkor mindenki tudni fogja, hogy az a cél. Ha azt mondom, hogy , akkor ő is megjegyezhető, hiszen ő a Föld. De ha csak a kört említem, akkor máris mindenki tudja mi a jele:

Mellesleg szerintem ez az írás gyönyörű. Mosolyog Örök kedvenc. Csodás lenne, ha lehetne használni gépen is, de sajnos... Vagyis lehet, csak éppen sehol máshol nem jeleníti meg...
Ha tehetném, én biztosan kötelezővé tenném tanítását.
Slane felhozta itt azt a példát, hogy mikor egyesek éheznek, csakis ilyenekkel fognak foglalkozni. Nos igen, szerintem ilyenekkel kéne. Mert ez a világnak egy újabb megismerési formája, és az ember minél többet ismer, annál nyitottabb és annál terhelhetőbb lesz. Vannak akik éheznek, igen. És hogy lehetne ezt megoldani? Szerintem az egyik dolog az lenne, hogy nagyobb hangsúlyt kéne fektetni az oktatásra és a gazdaság "kvaterner" szektorára. A KFI-t pedig csupán az oktatáson keresztül lehet fejleszteni, magyarán igen, foglalkozzunk ilyenekkel, amikor éheznek az országban, tanítsuk ezeket, mert egyszer hasznosak lesznek.

Azt meg nem értem miért nem lehet elhinni, hogy Karinthyt akart írni...?
Naplózva

Shiro
Moderátor

Rejtett Hó Falu Rejtett Hó Falu

may the force be with you

« Válasz #1116 Dátum: 10 ápr 03, 01:50:40 »

Egy nap? Én most így éjjel mi jobb dolgom lenne, mint megtanulni a magyar ábécét xD

S mondjuk úgy hogy egy óra leforgása alatt eljutottam a 17. betűig vagyis kb a fele megvan.
Valaki ezt nehéznek gondolja, röhejesen könnyű megtanulni, minden egyes betű amellett hogy hang jelentés hordozó is.
A körbe zárt kereszt, pedig egy nemzetközileg használt jel ami a Föld jele. 

Meg gyakorlásképpen minden egyes új betű megtanulása után megpróbálok egyszerű szavakat leírni az eddig tanultakból és azt vettem észre, hogy elég szép összefüggések vannak a betűk hangalakja által alkotott szó és a betűk fogalmi jelentés csoportja között.

S akkor már meg is lenne a haszna a használatának. Ha használatban lenne akkor ezáltal a tudósmókusok biztos tudnának alkotni olyan új szavakat amiket használhatnánk és akkor nem lennének olyan gondok, hogy az angol szleng hallatszik ajakinkról.

Meg arra, hogy az angol nyelv lassan nagyobb szókinccsel rendelkezik mint a magyar.
Annak inkább az az oka, hogy egyre kevesebb szót használunk.

Eme mind volott mit elregéltim níktek vala.
Ámbár bátorkodám, bővítém szóim.

ui.. lehet amilyen elvetemült vagyok lehet a magyar abc-t fogom használni a latin helyett xD
« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 03, 02:46:15 írta Shiro » Naplózva

STM
Shinobi no Megami
*

« Válasz #1117 Dátum: 10 ápr 03, 03:56:30 »

Én már vagy háromszor megtanultam, mindig rövid idő alatt, de aztán el is felejtettem rendre egy pár nap elteltével a betűk nagy részét, vagyis csak nagyon keverem némelyiket.. most például írni biztos nem tudnék, és olvasni is csak nehezen Nevet
Szóval azért vasárnap nézd meg, mire emlékszel még Mosolyog
Egyszer már rendesen be kellene gyakorolnom az egészet. Mosolyog
« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 03, 03:57:43 írta STM » Naplózva
Shiro
Moderátor

« Válasz #1118 Dátum: 10 ápr 03, 04:06:44 »

Hát ebben igazad van, hogy néha néha kicsit elfelejted... xD
Elolvastam azt amit korábban írtál és hát azt kell mondanom, hogy mi van?

a billentyűzetről bevitt rovásírás nem ugyanaz, mint aminek lennie kellene.
a billenTWzetrQl bevitt rovasiras nem ugyanaz, mint aminek lenni kellene

mert a betűtípus önmagában nem alkalmas rá, hogy csak úgy random sovásírva gépeljünk

ez saját kútfőből vala a logika
foLo
f föld o oltárának L lyukából (eredő) o oltalom/oltalmazó

"Régen" a forrásokat, mint szent (vagy valamiféle szentséghez köthető) helynek, vélték ami a földböl ered egy lyukon keresztül  s önmaga a folyó pedig mintegy természetes védőhatárt alkot.

« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 03, 04:24:34 írta Shiro » Naplózva

STM
Shinobi no Megami
*

« Válasz #1119 Dátum: 10 ápr 03, 04:19:11 »

Igen? Hát, bevallom, én nem ellenőriztem, de az igazából egy "szabvány-betűkészlet" volt, talán ez okozta a gondot.  smirksweat

Ez már rendben van? Ez a Magyar Adorján-féle betűkészlet, a magam részéről itthon ezt telepítettem, csak multkor nem innen írtam, és gyorsan lekaptam azt, amit tudtam.  smirksweat

Vagy az nem lehet, hogy csak én írtam el a dolgokat?smirksweat

Meg ugye, ez a  tükrözött, balról jobbra írt változat volt, bár ezt nem tudom, miért jegyeztem meg.
« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 03, 04:20:17 írta STM » Naplózva
Shiro
Moderátor

« Válasz #1120 Dátum: 10 ápr 03, 04:35:28 »

öm ez a betűkészlet nekem nincs fent.
nem az a gond, hogy rosszul írtad, hanem, hogy pl a rovásírásban a "ty" "gy" "ny" "ly" egy karakterrel vannak leírva, míg a latin betűsnél kettővel, valamint a rovásírásban a hosszú és rövid magánhangzók ugyanazzal a karakterrel vannak jelölve, és a billentyűzeten a hosszú magánhangzókhoz a csoportjelek vannak rendelve...stb
---
font telepítve, és igen itt is meg vannak ugyanazok a gondok, szal, hogy rendesen így írni nem ártana a betűkészletek mellé egy billentyűzetbeviteli mód sem.
« Utoljára szerkesztve: 10 ápr 03, 04:43:49 írta Shiro » Naplózva

STM
Shinobi no Megami
*

« Válasz #1121 Dátum: 10 ápr 03, 04:44:03 »

Igazad van. Valahogy ebbe én nem gondoltam most bele..  Pirul
Máskor majd jobban figyelek. Hümm-hümm
Naplózva
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #1122 Dátum: 10 ápr 03, 05:08:18 »

Az egy nap csak ilyen közelítő érték volt... Nevet Én mindig fizika órán tanultam ezeket, ésmivel csütörtökön és pénteken 3, illetve 4 fizikám van, így volt rá lehetőségem. Nevet

Egyébként kösz Shiro, hogy megerősítettél a valamihez köthető dologban. xD

Amúgy a rovás betűkészlet (mind a Magyar Adorján, mind a Forrai) egy icipicit bonyolult. (Lehet csak nekem? xD) Ugye a nagy és kis betű különbségek megbonyolítják a dolgot, de ezt még könnyű is volt megjegyezni... Nekem a gondot mindig az jelentette, hogy akkor most milyen betűt is takar a q, a Q, a w, W meg az y, Y... Ezeket mindig kevertem. :'D
Naplózva

Zemori
VIP

Zemochimaru

« Válasz #1123 Dátum: 10 ápr 03, 20:10:14 »

Mivel nincs kisállatok topic, ezért ide rakom ezt a linket. Olyan édesek: http://www.youtube.com/watch?v=C2z_4JeXjkg&playnext_from=TL&videos=MSwMWx9Ov4k&feature=grec
Naplózva

Ezt hallgatom
Ezeket olvastam
Az apró szemű, csendes őszi eső lassan megérkezik, és eszembe jutsz. Olyan, mint mikor idelépsz hozzám, a derekamra teszed a kezed, és magadhoz húzol kicsit. Az arcomat megsimítod, az ujjaid a hajamba futnak, és megcsókolsz.

"Think that this day will never dawn again. Today is our most precious possession." Dante
Slane
Osztag Vezető
*

« Válasz #1124 Dátum: 10 ápr 11, 17:33:27 »

http://index.hu/tudomany/2010/04/08/oxigen_nelkul_el_egy_tobbsejtu/
Ez sok egyéb dolgot felvet így. Én mint elkötelezett híve a földönkívüli életnek baromi érdekesnek találom, hogy léteznek ilyen organizmusok.  Nevet

http://homar.blog.hu/2010/04/06/az_ember_aki_szemetszedes_helyett_moralizalt
Cöhh..

Naplózva
Oldalak: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 138
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins