Aes Sedai:
Nem vedd sértésnek, de pont te nem vagy objektív velem

Ennek semmi köze sincs az érzelmeimhez. igaz, hogy manapság nehéz Hitlert nem gyűlölni, de súlyos tévedés azt feltételzeni, hogy ha valaki ellenzi Hitler tetteit, akkor az passzióból gyűlöli.
Mér csaka zért sem, mert az elmúlt két évben sok mentális trnéningen vettem részt azért, hogy az érzelmeimet a Tudotomnak rendeljem alá, és ne fordítva.
Nácinak se hívtalak. Nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni.
Bár igaz az ilyen viták rendszerit nácizásba csapnak át, de - lévén hogy többnyire egyenes ember vagyok - amíg nem írom azt, hogy mekkora náci vagy, addig nem tekintelek annak.
De azt azt sokan elfelejtik, hogy Hitler az élettér-elmélet híve volt. Vagyis nem az a volt az igazi célja, hogy helyreállítsa az országa határait (mert azt Münhenben megkapta), hanem az, hogy uralma alá hajtsa Európát, és hogy egy nép uralkodjon mind fölött.
Már pedig, ha egy nép akar uralkodni mind fölött az sosem vezet sikere. A szovjetek is megbuktak vele 1989-ben, az ameriakika napjainkban, és az első gyaratosítók (angol, francia, némert) az egymásal való háborúik miatt.
És Hitler hogy próbálta elérni, hogyez velük ne történejen meg: a szlávok (mint a legnagyobb európai népcsoport) kiirtásával.
És volt egy másik életidegen tulajdonsága: minden háború követel civil áldozatokat. De ő nyíltan irtotta a más népeket könyörület nélkül. Elsősorban Keleten. De Csehországban is kiirtott egy várost Heydrich megölése után. Aztán meg mégis nagyot néztek a német exoduson. Bár az sem a világtörténelem legszebb része volt.
Ennek szerinted köze van az ideológiához? Nem. Ez csak történelem. Az ideológia akkor lenne, ha azt veséznénk ki, hogy Hitlernek a szónoklatok közben miben volt igaza, és miben nem.
Mondjuk ennyi erővel engem is nyugodtan le lehet zsidózni (nem vagyok az), mert általában a zsidók szoktak szót emelni Hitler ellen. Fiatalabb koromban én is úgy gondoltam, hogy Hitler egy meg nem értett zseni volt (nem vicc), de azóta kicsit objektívabb lett a látádmódon. És pont az objetív látásmód miatt ábrándultam ki belőle.
Gdat88: Európa indult el legkorábban az iparosítás és a felfedezés felé. De ennek nagy ára volt. Mindigis csak másokon élősködve tudtak megélni. Lásd a spanyol hódításokat, vagy amikor a pionírok miután túlnépesedtek, és m mindent felzabáltak, akkor hozzákezdtek az indiánok szisztamatikus kiirtásának.
Ugyanaz folyt ezeken a helyeken, mint amit Tito csinált a világháború után. Túlnépesedtek a szerbek, és hogyan akartak maguknak életteret biztosítani: a maagyarok kiirtásával..
Csak arról nem lehet beszélni, mert kivételesen nem a zsidókat irtották akkoriban... Szomorú.
Ez talán helyes. Ez talán jól volt így?
A szlovákok még viszonylag emberségesebbek

voltak. Ők kiutasították a magyarokaóat, bár azért ott is voltak atrocitások bőven. Pl: teljes hajlevágás még nők esetében is+a kényszermunkáról nem is beszélve.
És mit csinált Hitler?
Ugyanezt. Csak ő a lengyelekkel, az oroszokkal, stb.
Félig van csak igazad. Nincs lexikonom, de úgy tudom, hogy az iránytűt a kínaiak találták fel, ami legalább száz évet lendített az óceánok felderítésén. És még számos találmány származik Kínából, amit az első szerzetesek, majd később a gyarmatosítók hoztak be. Emelett nagyon fejlettek voltak a maja és az azték holdnaptárak stb. Még a spanyolok is megjegyeztél (persze csak sokkal később), hogy a meghódított indiánok igen fejlettek voltak. Sajnálataos, hogy a hadiiparuk anniyra fejletlen volt... És az Közel Kelet is számos találmányt adott a korai Európának.
Bár tény, hogy Európa jutott el legkorábban az iparosodás felé, és lett a világháborúkig a legfejlettebb kontinens
A Horthy-rendszer király nélküli királyság volt. Elég érdekes rendszer, de lényegében a Horthy-család kezében volt a hatalom, de az opertív döntéseket áttadták elöbb bizalmasaiknak, majd azoknak, akikre azt hitték, hogy segíthetik a revíziót.
Ezt eleinte megvetettem Horthyban, de manapság az aktuális poltikai helyzet mellett mostanra megértettem, hogy miért tette. Mi van ma? Ma, mikor a paralmenti pártok nem akarnak leülni egymással, és megbeszélnia a gazdasági helyzetet. Csak a hatalom érdekli az ellenzéket, semmi más. Horthy, bár jóllehet, hogy féldiktatúrát épített ki magának, mégis biztosította azt, hogy az állam egységes és központosított legyen. Amire a mai államvezetés képtelen.
És mi volt a duaéizmusban? Az obstrukció. Ergo ugyenaez.
Ezért uralkodott Horthy úgy, ahogy.
A kommunisták elleni fellépés is még talán jogos volt a maga nemében. Tény, hogy nem ők robbantották fel a biatorbágyi viadkutat, de azt se felejtsük el, hogy mindvégig puccsra készütlek, és csak a szovjet csapatokra vártak. Ez pedig legjobb esetben is állam ellenes összesküvés. Rosszesetben hazaárulás.
Viszont büntetlenül hagyta azokat a tetteket, amikor a rendőrök sortüzet nyitottak az éhezés miat tüntetőkre, akár csak Ferenc József tette annak idején. És ezzel sokat ártott a presztizsének.