Aes Sedai
|
 |
« Válasz #240 Dátum: 08 nov 19, 09:42:30 » |
|
Morita! A természettudományok alapja az empirikus (tapasztalati) szemlélet. (Bocsi az idegen szóért). Ennek a lényege az, hogy azt fogadja el a természettudomány tényként, amit a gyakorlati élet, vagy egy megfelelően végrehajtott kísérlet igazol. Minden más elképzelést a természettudományban hipotézisnek kell tekinteni. Természetesen vannak "erős hipotézisek", amelyeket matematikával, logikával kellően alátámasztottak, de egy tudós, ha ad magára, addig nem veszi a szentírásnak a saját elméletét, amíg azt nem sikerűlt kísérletekkel bizonyítani. És még ha sikeresek is a kísérletek, akkor se lehet teljesen nyugodt senki, hiszen a természettudományban minden addig igaz, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik. Ma pl. a gravitációt alapvető törvénynek és ténynek tartják, hiszen eddig a Földön minden leesett, ha eldobtad. Azonban ha akárcsak egyszer is valami nem leesne, hanem mondjuk fel, akkor az egész elmélet megdőlne. (Mondjuk ez egyébként elég hülye elképzelés.  )
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Morita
Rikodu Sennin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #241 Dátum: 08 nov 19, 09:46:52 » |
|
Ezt én elismerem, én cska azt mondom a filozófia az élet minden területére kiterjed és mindenhol 100 féle elméletet hoz létre, de ezek közül egy se kezelhető tényként. Míg a természettudományokban vannak ilyenek.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
 |
« Válasz #242 Dátum: 08 nov 19, 09:53:35 » |
|
Úgy tűnik nem voltam egyértelmű. Arra akartam utalni, hogy a természettudományokban sem igazán beszélhetünk tényekről, hanem tapasztalat által alátámasztott elméletekről.
A természettudományos "tény" így néz ki: "Ha valami az adott és nem változó körűlmények között mindig ugyanúgy történik, akkor feltehetjük, hogy az elméletünk helyes, és valóban megfelel a természet törvényeinek."
A filozófiai "tény" pedig így néz ki: "Ha valamit megfelelően gondoltunk el, és az összes lehetséges ellenérvet megcáfoltuk, akkor feltehetjük, hogy gondolatmenetünk helyes volt, és az eredményünk valós."
Ezek a saját megfogalmazásaim, szóval elég rondák, de azért a lényeg szerintem látszik, vagyis, hogy a filozófia semmivel se homályosabb, mint a természettudományok.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Morita
Rikodu Sennin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #243 Dátum: 08 nov 19, 16:59:42 » |
|
De míg a természettudomány megfigyelésekre épül, a filozófia a gondolatokra és az érzelmekre. Ha gondolatok és érzések alapján állítunk fel egy tézist, melynek nincs reális, kézzelfogható alapja, véleményem szerint nem túl nehéz megcáfolni eköré rendezett gondolatokkal a hasonló más filozófiai téziseket. És végül soha sincs olyan filozófiai tézis mely bizonyítottnak tekinthető, mivel mindig találni olyan gondolatmenetet ami rácáfol.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Aes Sedai
|
 |
« Válasz #244 Dátum: 08 nov 20, 10:03:34 » |
|
Nem lehet azt mondani, hogy a természettudományok megfigyelésekre építenek és nem gondolatokra. Az "empirikus szemlélet" nem csak ezt jelenti. A természettudományok is gondolatokra, és talán érzelmeker is építenek igazából. Konkrétan arra gondolok, hogy amikor egy természettudós megfigyel valamit, és felfedez egy szabályszerűséget, akkor azt gondolja, hogy ez mindig így fog történni, tehát szabályszerű. Szóval a saját gondolatára épít, amit a tapasztalattal támaszt alá, de ez csak addig érvényes, amíg nem jelenik meg akár csak egyetlen egy kivétel.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Rina
Kezdő Jounin
Nem elérhető
 Egyesített Shinobi Haderő
|
 |
« Válasz #245 Dátum: 08 dec 11, 18:40:00 » |
|
Az életem folyamán föleg most felvetödött egy kérdés.
Szerintetek a felnöt kor beköszöntével lehetetlen egy barátságot megtartani?
|
|
|
Naplózva
|
Az emberek döntései a kulcs a boldogság kapujához!\\\"
\\\"Küzdj hogy, mind elérd a céljaid\\\"
|
|
|
xenon
Uchiha Madara
Nem elérhető
 Szökött Shinobi
Csiga_@_/"
|
 |
« Válasz #246 Dátum: 08 dec 11, 18:44:16 » |
|
mért lenne lehetetlen? Szerintem hatélleg régen barátok vagyotok vagy akár ha csak barátokvagytok pl két éve akkor nem hiszem hogy lehetetlen megtartani sőt... de erről nem igazán tudok nyilatkozni korom lévén....x"D
|
|
|
Naplózva
|
I know that we have never really met before But, tell me, does this rag smell like chloroform? You know that I'm the reason people lock their doors But, I got nothing but time, so, I'ma wait on the porch You got nowhere to run too, so, don't try hiding 'Cause I'm known to be like Jack Nicholson from The Shining Yeah, I'm breaking your door down, so, don't try fighting Yeah, you gotta keep 'em fed, or the dead keep biting
|
|
|
Gabesz
Naruto-Kun Csoport
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #247 Dátum: 08 dec 11, 18:46:08 » |
|
Nem lehetetlen.. Egy igazi barátság egész életre szól... Csak annyi hogy ha beüt a nagybetűs élet, akkor kevesebbet látd majd őket... De a barátság megmarad...
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Rina
Kezdő Jounin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #248 Dátum: 08 dec 11, 18:46:47 » |
|
Xenon itt nem én vok a hitetlen hanem ez a barátom sajnos. És nagyon fáj hogy ezt mondta. Mert szerintem meglehet tartani. Csak azthittem én gondolkodom rosszul igy megkérdeztem inkább.
|
|
« Utoljára szerkesztve: 08 dec 11, 18:51:00 írta Rina »
|
Naplózva
|
|
|
|
Gabesz
Naruto-Kun Csoport
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #249 Dátum: 08 dec 11, 18:50:38 » |
|
Azt mndta, hogy nem lehetünk többé barátok, mert nagykorúak lettünk? Vagy mi? Mert ha igen, akkor hülye... 
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Rina
Kezdő Jounin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #250 Dátum: 08 dec 11, 18:54:50 » |
|
Ugy mondta hogy felnöt korunkba nem lesz idönk a barátságra amunka meg miegyebek melett. Mondtam neki figy akkoris mindent megteszünk és hidd el amint tudnánk találkoznánk nem változna semmi. De nem hiszi vagy nem akarja. Nem értem meg már én se őt.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
xenon
Uchiha Madara
Nem elérhető
 Szökött Shinobi
Csiga_@_/"
|
 |
« Válasz #251 Dátum: 08 dec 11, 18:55:26 » |
|
hát Rina akkor ezt meg kell beszélned vele de Gabesz jól szolt egy igazi barátság örök életre szól hiszen aki elfordul az nem is volt a barátod ^^
|
|
|
Naplózva
|
I know that we have never really met before But, tell me, does this rag smell like chloroform? You know that I'm the reason people lock their doors But, I got nothing but time, so, I'ma wait on the porch You got nowhere to run too, so, don't try hiding 'Cause I'm known to be like Jack Nicholson from The Shining Yeah, I'm breaking your door down, so, don't try fighting Yeah, you gotta keep 'em fed, or the dead keep biting
|
|
|
Rina
Kezdő Jounin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #252 Dátum: 08 dec 11, 18:58:02 » |
|
Beszélem csak akkoris érdekelt mások igy gondolták e mert amugy ez érdekes kérdés a helyzettől függetlenül.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
Gabesz
Naruto-Kun Csoport
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #253 Dátum: 08 dec 11, 18:59:20 » |
|
Figyelj... Most legszívesebben fejberugnám azt a "barátodat"! Én a legjobb brátommal 18 éve barátok vagyunk! Az utóbbi 4 évben csak havonta 1 szer találkozunk, de azóta is tart a barátság! Tartjuk a kapcsolatot ahogy tudjuk! Tudod nincs 1 barátom se, akivel 1 hétnél sűrűbben találkoznék, mégis a barátom!  A barátság nem a távolságtól függ! >Egyébként pont ilyen esetekben értéelődik fel a barátság, amikor kevesebbet találkozol a barátaiddal...
|
|
« Utoljára szerkesztve: 08 dec 11, 19:01:16 írta Gabesz »
|
Naplózva
|
|
|
|
Rina
Kezdő Jounin
Nem elérhető
|
 |
« Válasz #254 Dátum: 08 dec 11, 19:04:15 » |
|
Köszönöm a válaszokat amugy egyetértek veled xenon és Gabesz. Amugy szép barátság az ilyen.
|
|
|
Naplózva
|
|
|
|
|