Nah egy kicsit túlpörögtetek szerintem.
Chris és Jaaku egyáltalán nem rosszindulatból írta mindazt amit írt. Igazából csak annyi, hogy őszinte emberek és leírták azt amit gondoltak. Hogy most ez megsért valakit, igen, rossz dolog, de vkinek a képébe hazudni is az nem? Plusz, az hogy most ők azt mondják, hogy szar, az a saját véleményük, és ha valakit ez nagyon zavar, akkor ne is figyeljen oda rá. Engem is sokszor leszóltak már org-on, mégsem vágtam ki a hisztit, hogy mennyire szemetek, legyenek kedvesebbek. Ha nem hát nem, ez a verseny sem a világ, nem kell olyan komolyan venni egyik fél részéről sem.
Természetesen mindenki nyerni jön ide, aki nevez, és ezt nem is lehet felróni senkinek. Aki azt mondja, hogy tanulni, tapasztalatot szerezni, persze igaza van, de azért sztem benne is megvan az, hogy de jó lenne nyerni.
Az előbb vki írta, hogy nem szabadna egy szintet indítani a kezdő és a már gyakorlottabb amvseket, hogy a kezdőknek is legyen sikerélménye. Most erre az AWA-t (Anime Weekend Atlanta) tudom felhozni példának, ami amerika legnagyobb con-ja, a legnagyobb és legpresztizsesebb amv versenye. Itt ha jól tudom 3 főkategória van, AWA Expo, AWA Pro és AWA Masters, azokon belül persze külön díjazva a videok, nem kategóriák szerint, ami MO-n szokás, hanem különböző díjak vannak, amiket egyes videoknak adnak, azaz 1 video több díjat is nyerhet. De mind1 is, mert ez MOn nem megoldható, egyrészt a nevezők kis száma miatt, másrészt az anyagi oldala miatt.
Az, hogy segíteni kéne a kezdőknek, az nem rajtunk múlik, aki engem megkeresett akármilyen kérdéssel, kéréssel, én ahogy módomban állt segítettem (volt, hogy én filtereztem és tömörítettem vkinek a videoját), és ahogy Jaakuékat ismerem, ők is bárkinek szívesen segítenek, de azt légyszíves ne rójátok fel nekik, hogy ha nem kereste meg őket senki, nem segítettek. Most nekünk kéne szaladgálni az emberek után? Egyébként, ha látok vkit aki tehetséges és szerintem tudna jó amvket csinálni, jobbat mint mi például, volt hogy én kerestem fel az illetőt. Például Detet is, amikor még tavaly megnyerte az AMVARTos verseny akció kategóriáját még WMMel (!!) szerkesztett videójával, én kerestem meg, hogy sztem nagyon tehetséges, lépjen be a SESbe és térjen át Vegasra. Szerencsére csak az elején kellett neki a kezdőlökést megadni Vegasban is, belejött és tavaly és most is megnyerte ügye a conos versenyt. Most ez persze egy nem átlagos példa de akkor is, ha valaki akar fejlődni az tud, és ha meg akar tanulni egy komolyabb videoszerkesztő programot a WMMnél, az meg fog, a segítségünkkel vagy anélkül. Csak elhivítottság és türelem kell, ennyi, bárki tudna olyan videokat csinálni mint mi, ha van türelme 4-5 hetet vagy többet dolgozni egy video, persze az első videok, amikor az ember tanulja a programot, nem feltétlenül lesznek jók, de a sok gyakorlás meghozza a gyümölcsét.
És persze ez csak egy verseny, nem múlik rajta semmi komoly, nem kell vérszemet kapva hibáztatni bárkit is a kialakult helyzet miatt. Ez van, el kell fogadni.
A subos témához csak annyit NInbereth, hogy igazad van, nem volt előkövetelmény a sub eltávolítása, de az nem azt jelenti, hogy nem számolják hibának. Még az is lehet, hogy Cart-ék tényleg nem számolják hibának, az amvartos versenyben ez volt az utolsó év, amikor még elfogadtunk subos videokat, jövőre már vissza lesznek dobva, mint ahogy conon is (vagyis remélem hogy ott is). Az lehet, hogy speciel most ebben a konkrét versenyben nem számolják hibának, okay, de az emberek 90%át zavarja, én is csináltam subos videot, az első videom olyan volt, de hamar leszoktam róla, mert rájöttem, hogy ha magát a készítőt nem is zavarja, a nézők nagyrészét igen. Én sem szeretek olyan videot nézni, amiben benne van a sub, és most lehet szélsőséges példákat hozni, mint az előbb linkelt narutos video, de ez az összes videok 0,1 %-ára igaz csak.
Tehát, ha akarsz, nyugodtan csinálj subos videokat, mert végülis magadnak csinálod a videoid, a lényeg hogy neked tetszen, de ne várd el másoktól, hogy ugyanúgy tetszen nekik mint neked.