Igyekszem megválaszolni a kérdést.
Epic, király... Gyakran látok ezekhez hasonló jelzőket különböző szériák kibeszélőiben. Nem hogy nem értek egyet velük a legtöbb esetben, még az "Ugyanazt a mangát olvassuk?" gondolat is megfordult többször a fejemben. Lényegtelen, hogy sokadszorra lett elsütve egy szánalmas megoldás, mások számára még mindig értékkel bír az adott széria. De ezzel az égegyadta világon semmi probléma sincs. Mindenkinek másban rejlik egy adott mű értéke. Karakterek, képességek, világ, rajzstílus, történet, hangulat, műfaj, mondanivaló… Nincs egy olyan széria sem, amely makulátlan lenne az összesben. Mindazonáltal, ha pártatlanul leülünk és megpróbáljuk elemezni a műveket, gondolkodunk és nem csak darálunk, találni fogunk szériákat, amit a többség nem véletlenül tart jobbnak a vetélytársainál. Szériákat, amelyek mintapéldái lehetnek annak, hogy miként kell a felsorolt kategóriákat elfogadhatóan, jól prezentálni. Akár tetszik, akár nem, a One Piece is egy ilyen széria.
A hosszú felvezetés után, teszek egy ellentmondásos kijelentést: A One Piece nem tartozik a legnagyobb kedvenceim közé. Abszolút nem érzem azt, hogy ezzel gond lenne, ugyanis a szemem ettől még nyitva volt, láttam, amit láttam. Tudom, hogy mik a legnagyobb erősségei és azt is, hogy mik a legnagyobb gyengeségei. A túlnyomó pozitívumok ellenére, azonban nem sikerült átvennem az "igazi" One Piece rajongói mentalitást. Talán azért, mert nem a One Piece volt az első művem a nagyobb shounenek között. A széria sikerességét ugyanakkor értem és elismerem.
Most már tényleg rátérek arra, hogy szerintem mitől olyan sikeres, mitől működik olyan jól a széria:
- A legfontosabb alappillére maga a mangaka, Oda-sensei, becenevén
GODA. A rajongók sokat fényezik a himbijét, de nem alaptalanul. Látszik az írásán, hogy átgondolja a dolgokat, előre tervez, ami egy hihetetlenül jól kidolgozott, részletes stílusban nyilvánul meg, ahol a panelek remekül követik egymást, dinamikusnak hatnak.
- Vannak, akik a rajzstílusát gyengének tartják, de egy ilyen hosszú és többször bolondos, kalandozós történethez szerintem pont ideális. A karakterek érzelmei tényleg átjönnek rajta, anélkül hogy erőltetettnek hatnának.
- És, ha már karakterek, a rajongók megvesznek a Szalmakalaposokért. Mindenki megtalálja köztük a kedvencét, ez szinte biztos. Nagy segítséget nyújt az az "aprócska" tény, hogy a karakterek fel is lettek építve a történetszálak, történetszálaik során, nem csak kóvályogtak, mint gólyafos a levegőben.
- A kalózos téma egy nagyon jó választás volt a manga világát illetően. Kalandozunk, különböző szigeteket, városokat ismerünk meg, eltérő környezettel és kultúrával. Az pedig külön tetszik, hogy ismert kalózok, kalóznevek is visszaköszönnek ebben a fikcióban.
- A manga lett az új Dragon Ball. Nemcsak tetemesen lehagyta a Dragon Ball-t eladásokban már, de a Dragon Ball végeztével egyértelműen látszik, hogy a japán olvasók a One Piece-ben látták a következő nagy kedvencet és bizalmuk azóta is töretlenül kitart a széria iránt.
A széria gyengeségei, pedig az alábbiakban merülnek ki:
- A hossza. 800 fejezet felett vagyunk már, ezért nagyon nehéz új olvasóknak bekapcsolódniuk. Inkább valami rövidebben gondolkodnak, mert elriadnak a fejezetek mennyiségétől.
- Önismétlő. Akadnak történetszálak, amik ugyanarra a sablonra épülnek.
- IDDQD. Ritkaság számba megy, ha meghal egy karakter, máskülönben mindenki mindent túlél.
- Az Új Világ eddig meglehetősen unalmas. Se a Gyojin Sziget, sem Punk Hazard, sem pedig Dressrosa nem sikerült túl fényesre, függetlenül attól, hogy megvoltak a jó pillanataik.
- Nekem tetszik a rajzstílus, de azért a negatívumok között is gyakran látom. A csajok dereka egy ropi.
Ennyi lenne a részemről a nagy kérdés megválaszolása. Végezetül annyit tennék még hozzá, hogy a negatívumok még ennyi fejezet után is nem idegesítenek annyira, mint a böszmeségek, fenékből előrántott dolgok a One Piece versenytársainál, már ha beszélhetünk olyanról, hogy verseny.
----------
Ez a manga nem egy éve van a csúcson, hanem nagyon régóta. Ráadásul szinte a közelébe sem érnek.
Nem egészen,mert az Attack on titan manga alig van lemaradva az Opnál.Néha holtverseny van köztük..Az egyetlen elönye a opnak,hogy hetente jönnek a fejezetek.Aot pedig havonta.Ha az Aot írója 2x pihenteti a mangát,akkor esélye se lesz .Ha jól emlékszem,akkor tavaly 2-3pihi volt az Aotnak.
Fúú... Milyen érdekes, hogy egy olyan témánál, aminél lényegében az a kérdés, hogy túlértékelt-e a One Piece, feljön az egyik, ha nem legtúlértékeltebb, legtöbbet fejt széria jelenleg. -_-
Sajnos, amit írtál, az egyáltalán nem igaz. 2014-ben az SNK ugyan megelőzte a One Piece-t a féléves adatoknál, sőt a különbség köztük volt vagy 4 millió példány is, köszönhetően az anime népszerűsítésének, az egész éves adatoknál már a One Piece volt előrébb. 2015-ben a Nanatsu no Taizai hasonlóképp járt. Félévnél meglehet előzni a One Piece-t, de az év végére garantáltan visszaveszi a vezetést. A pihi sem indok az SNK-nál, mert Oda meg háromhetente vesz ki egy hét szünetet, ami 1-gyel kevesebb kötetet jelent neki évente. És, ha pusztán azt nézzük, hogy mennyi fogy egy kötetből, akkor bizony az SNK-nak még van hová
fejlődnie, ha a One Piece megdöntésén mesterkedne.