Saphira, arról én nem tehetek, hogy Te nem vagy tisztába a
jelenkor szabályaival. Mostanában már sokan össze - vissza írják és mondják az ikes és nem ikes igéket , sőt, nem soká el is tűnik a magyar nyelvből.
Amúgy meg, ha nem magyarul írtam, akkor, hogy lehet, hogy eddig minimum 2 ember megértette?! Ha te ilyeneken akadsz ki, akkor nem valószínű, hogy sok ismerősöd van, aki kedvel téged. Vagy beszéd közben őket is javítgatod? Vagy esetleg ők is sznobok?
http://osbutasagok.nolblog.hu/archives/2009/11/20/Az_ikes_ragozas_es_a_sznob/ <= ezt olvasd el, jót fog tenni...
Kedves Aton!
Hidd el, tisztában vagyok a jelenkor szabályaival. És mivel ezek szerint az -ikes igék rossz használata már nem hibának bizonyul, de kerülendő - nagyon szúrják a szememet.
Ehhez csak az -ol, illetve -sz végű ragozást tudom hasonlítani egyesszám második személyben. Létezik adol, kapol, futol alak - néhány tájnyelvben gyakran előfordul - de mégis, hivatalos szövegekben kerülendő. A helyes forma ugyanis adsz, kapsz, futsz; mivel ezen személyekben mindig a -sz toldalék a használandó, kivéve azon esetekben, ahol az ige s-re, illetve sz-re végződik. Néha előfordul azonban még ennek a szabálynak is a megcsavarása, például a fekszel szónál. Pár regionális köznyelvben ugyanis második alakban ez így szerepel: feküdsz. Tehát az eredeti -ikes és -ol végű ige -sz ragot kap.
Ezzel csak azt akartam bemutatni, nagyon sok dolog van, amivel a mindennapi beszédben az emberek áthágják az eredeti szabályokat. A nyelv egy fejlődőképes, élő és folyton változó eszköz, szabályokkal nem lehet lekötni.
Azonban ugyanakkor a nyelvet nem tekinthetjük egyszerű egésznek, mivel valójában összetett és rétegekből felépített.
Az anyanyelv több rétegre is oszlik:
Például köznyelvre, amiben előfordulnak a fent említett hibák.
Szlengre, amelyben általában idegen eredetű, kerülendő szavakat találunk.
Argóra és zsargonra
Tudományos nyelvre
És Irodalmi nyelvre, amely a nyelv legfőbb művelője és talán legnemesebb megtestesítője. A fent említett hibák eléggé kerülendőek benne, mivel lelkén kell viselnie egy egész nyelv fejődését, gondozását.
És ezen belül használók szerint is csoportosíthatjuk a nyelvet.
Dajkanyelv
Gyermeknyelv
Ifjúsági nyelv
Orvosi, illetve jogi nyelv
És még sorolhatnám...
Ezzel csak azt akartam kifejezni, hogy valószínűleg én vagyok a bunkó és a sznob, amiért kijavítottalak. Szerintem aki ennyire magára veszi ezeket a dolgokat, hogy még blogbejegyzést is ír belőle, az szellemileg nyomorodott vagy nagy lelki trauma elszenvedője.
Azzal, hogy valaki kijavít és mond valamit, amit helytelenül használsz, inkább segít, mint árt. Az iskolának is ez a feladata: kijavítani, hogy a nyelv helyes használatára tereljen és ne hagyják elkorcsosulni a nyelvet. Az iskola nem teszi kötelezővé neked mindezek helyes használatát, csupán lehetőséget biztosít megtanulásokra. Van akik élnek ezzel, van akik nem tudják szellemileg befogadni.
Hidd el, nyelvhasználatod az egyik, amiről nagyon könnyű megítélni! És ha majd egyszer orvosi vagy jogi egyetemre mész, illetve újságíróknak adsz nyilatkozatot, megköszönnéd, hogy szóltam az -ikes igék helyes ragozásáról.
Egy kis példa. Mindegyik mondat ugyanaz, mégis leszűrhető belőle az illető társadalmi helyzete, iskolázottsága:
- Oszt' tegnap megmutattam neki hol lakok. Mondtam is neki utána, hogy eszek meg iszok valamit, de akkor már hazaért.
- Oszt tennap memutattám néki hol lakok more. Dikkmá, mondtam is la neki utánna, hogy eszek meg iszok valamit la, de akkó' má' hazaért.
- És tegnap megmutattam neki, hol lakom. Mondtam is utána, hogy eszem meg iszom valamit, de akkor már hazaért.
De ha neked tetszenek a lakok, futok és hasonló alakok, akkor használd nyugodtan.
A bemásolt cikkben pedig van egy-két kivetni való. Az, hogy így tekint a magyar nyelv ősi nyelvtanára, használatára és szókészletére elég szánalomra méltó. Rendben, akkor tegyünk le az eredeti, több ezer éve meghonosodott nyelvtanról és kezdjük el kedvünk szerint, helytelenül és olykor rondán használni a nyelvet. Ezekkel - mint ahogy az -ikes igékkel is a legnagyobb gond - hogy valójában egyszerűsödés. -Ikes ige is azért egyszerűsödött le, mert a mai, ellustult ember nem bírja megtanulni a helyes - és talán kicsit bonyolultabb - ragozást. És ez nem csak ezzel van így: csúnyán meglátszik a szókészleten és az átvett idegen szavak mennyiségén.
Nos igen.
Korcsosul a nemzet, korcsosul a nyelv. ---
Stance, ismerem a wikipediát, köszönöm...