Hu, azt remélem tudod, Saphi, hogy az Alföld egy tájegység
Hu, bazzeg, nem, nem tudtam. Azt hittem, hogy Debrecen egyenlő az Alfölddel, de jó, hogy szólsz!
Egybként most utánanéztem, és a legmagasabb pontja 180 méter. Hát ennél én is nagyobb buckát hordok össze a hátsó udvarban, de lehet egyébként tényleg itt kezdődnek a dombok és a lankák, nekem meg csak down-regulálódtak a dombreceptoraim és tachyphylaxiálódtam a hegyek látványára.
Ja, ha már a down-regulációnál tartunk, volt egy xilites kérdésed. Én nem tartom jobbnak, mint a normál finomított cukrot (ár/érték arányban semmiképp), de vannak bizonyos előnyei, amik kb. csak akkor számítanak, ha lépten-nyomon cukrot tömsz magadba, és nagyon egészségtelenül táplálkozol. Ugyanis a szőlőcukor és a finomított cukor felszívódása a szervezetbe nagyon gyors, pillanatok alatt megdobja a vércukorszinted, amire a hasnyálmirigy egy nagy adag inzulinnal válaszol, és az ilyen nagy ingadozások egy idő múlva azt eredményezik, hogy deszenzibilizálódnak a sejtjeid inzulin-receptorai (az inzulin az az anyag, ami üzen a sejtnek, hogy vegye fel a vérből a cukrot), azaz érzéketlenné válnak a magas vércukor jelenlétére, és így a sejtek nem tudják felvenni a cukrot (szegények éheznek), miközben a vérben nagyon magas a cukor szintje (ami eléggé káros).
És így alakul ki a kettes típusú cukorbetegség, ami a nagy glikémiás indexű kajákkal hozható összefüggésbe. A glikémiás index az anyag vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz viszonyítva. Ez a finomított cukroknak, az üdítő italoknak, gabonapelyheknek nagyon magas, ezért nem célszerű ezekből
sokszor sokat fogyasztani.
A xilitnek ezzel szemben alacsonyabb a glikémiás indexe, így édes ugyan, de nem hajlamosít annyira cukorbetegségre. Meg ráadásul meg sem tudod rendesen emészteni (ezért hasmenést is okozhat), így a kalóriaértéke is kisebb, tehát nem is hizlal annyira (meg egyébként is alacsony a kalóriatartalma).
Ami még pozitív tulajdonsága lehet, hogy a szájban élő baktériumok sem tudják lebontani, sőt káros rájuk, így gátolja a fogszuvasodást, ezért használják például szájvizekben.
Bár mindezek mellett szerintem nem ér meg 2500 ft/kg-t, max. ha minden nap öntöd magadba a finomított cukrot, és nem tudsz nélküle meglenni, de normális táplálkozás esetén az étkezési cukor használata sem fog hamarabb sírba vinni. Legfeljebb Noe kijavít.