Volt az a srác, akit stance belinkelt ki mit tube-ról, hogy milyen jó, és van még remény a fiatalságban. Itt a Mondik-féle értékelés róla (amúgy ki ez a csaj és honnan került elő?):
https://www.youtube.com/watch?v=dmyadNpCvpgMost kivételesen egyetértek a monoton unalmas csajjal, és igen, biztos azért, mert gonosz elvetemült rasszista vagyok. Viszont a csaj az elején megfogalmazta a lényeget: a srác 15 évesen felkapott egy olyan témát, ami miatt nem szabad belekötni, mert akkor rögtön rasszista vagy, és amit szemmel láthatóan nem képes tökéletesen átlátni. A világról beszél, meg arról, hogy mi hülyék azt gondoljuk, fehér bőrű a világ, de már vannak benne fekete foltok (?), amiből annyira átjön, hogy nem lát át a kényelmét nyújtó nyugati világ határain. Nem látja például, hogy Európa lakossága 500 millió, és egyetlen afrikai országé ( Nigéria) majdnem 200 millió. Hogy a fehér ember 9%-a a világ lakosságának, miközben ő világviszonylatban (világviszonylatban!) fekete kisebbségekről beszél (bár csűricsavarja ezt is: "nem olyan ritka, mint a fehér holló, kisebbségben él". Igen? Wat? Ez nagyon költői, igazán szabadbölcsész.) Esküszöm, nem is a nácifasiszták gondolják azt, hogy a fehér ember a világ királya, hanem ezek az eltévelyedett páriák, akik azt hiszik, hogy mindenhol a fehér embernek van jó sora az egész földön, és bizony világ nem is létezik az Amerika-Európa-Ausztrália tengelyen túl.
Valaki magyarázza már meg a srácnak, hogy azt a fehéreknek szóló jólétet, amiben él és aminek a mézes ízű kényelmét szopogatja nap mint nap, a fehér ember harcolta ki és építette fel magának, és kurvára fog ő még szenvedni, ha ez szét fog hullani. Nyugodtan elmehet például Zimbabweba, és majd Mugabe karóra tűzeti a fejét puszta rasszizmusból, mert a szegény fekete rigók olyan ártatlanok.
Ja, és hogy miért tartom szánalmasnak és sikerorientáltnak én is a témaválasztást? Mert nincs aktualitása Magyarországon (most tekintsünk el a menekültekről - bár a srác biztos arra vonatkoztatta az egészet, ez átjön a szöveg végéből. ha így van, akkor még nagyobb szánalom, hogy nem bírja felfogni a dolog gazdasági és közbiztonsági viszonylatait, és csak a klisékkel dobálózik). A cigányok inkább egy kulturális szubkultúra, és a srác tényleg az atomfekete fekákról beszél amerikai stílusban. Mintha Arany János öregkorában nem az Őszikéket írta volna és a letűnt forradalomról és a kiegyezésről merengett volna, hanem az amerikai polgárháború eszméitől átfűtött propagandazsargonokat osztogatta volna az utcán. Ez így nem hiteles, ez így mainstream szar, amibe ráadásul belekeveri a politikát, gondolván, hogy"az emberek szemében támadhatatlanná válik a témaválasztás által".
Hát kurvára nem, sőt. Ja, és kurvára nem menő, hogy diákként megint a háta mögött van egy egész iskola, és a tanárok szavaztatnak rá, hogy nehogymá' veszítsen.
Na, hogy a videóra is írjak valamit: mondott jókat, szerintem is, bár itt is látszik, ahogy az előbbi videóban is, amit stance linkelt, hogy az amerikai köznép eszméit vegyíti liberálfasiszta erőltetett rímekkel, amiket nem tudom, honnan verbuvál. A mutogatása meg erőltetett. Summa summarum, nem elveszett a gyerek az egyébként is tőlem nagyon távol álló slam poetryben, de már akkor sem kerülne a kedvencek közelébe, ha egyáltalán követném a versenyt. Kivéve, ha csak ő, meg a seggrázós csaj indulna.
Ja, még valami. Gyönyörű - már-már nekem is tetsző hasonlat volt, hogy: "mind egyek vagyunk, egyazon kemencében". Kár, hogy ő a világ azon szegletét nem látta, ahol nincs is kenyér. És nem tudja, hogy van kemence, benne egy darab kenyérrel, amin száz ember viaskodik. Na, itt kezdődnek a problémák, nem a bőrszínnél.