A lényeg:
szept. 16-án, kedden megjelenik az ArcheAge nevezetű mmo.
Ingyenes, és igen nagy hype van körülötte a nagy mértékű szabadság és mmo-hoz képest új dolgok miatt. Mint a hajózás, tengeri csaták, bűnözés, építkezés (minecraft mmo >_<) ééésatöbbi.
Én speciel még nagyon rég láttam róla valamit aztán nem is foglalkoztatott a téma, de 2-3 napja pár ismerős kérdezte nem e megyek játszani ezzel. Akkor néztem utána, hogy mi is ez pontosan és sajna engem is magával ragadott a hype szóval most tűkön ülve várok.
Nyílt bétáról személy szerint pont lecsúsztam.
- Ki jön még játszani?
- Aki bétázott annak mi a véleménye a játékról (én ismerőstől jókat hallottam)?
- Aki jön az hogyan fogja összeállítani a kasztját/melyik 3 skill ágat választja? Ezt sajna én még nem bírtam eldönteni. Bár tudom, hogy lehet őket utólag váltogatni de akkor is, kell valami kezdet.
Hivatalos oldal:
http://www.archeagegame.com/en/Cinematic trailer:
E3 trailer:
KattVilág
Három kontinens található az ArcheAge világában, melyeket egy nagy tenger köt össze, ami szintén fontos szerepet tölt be.
Interaktív térkép:
http://map.guildblacksails.com/A két kezdőterület Nuia és Haranya.
Frakciók/Fajok
Nyugati kontinens (Nuia): Keleti kontinens (Haranya):
Nuian Harani
Elf Firran
Minden faj 2-2 faji képességgel rendelkezik.
A későbbiekben több faj is érkezik a játékba, ezekből ismert:
Dwarf:
KépWarborn:
KépKasztok
Skill kalkulátor:
http://archeagedatabase.net/us/calc/Tíz kaszt van a játékban melyeket tetszés szerint kombinálhatunk:
Battlerage, Sorcery, Archery, Vitalism, Occultism, Witchcraft, Auramancy, Songcraft, Defense és Shadowplay.
A karakter készítésekor egyet kell kiválasztani a másik két helyet pedig a fejlődés során kapjuk meg. A skill fák egymástól függetlenül fejlődnek és bármikor lecserélhetjük őket egy kisebb összegért cserébe. A jó hír, hogy ebben az esetben sem esik vissza az adott képzettségünk 1-es szintre, akár az összes ágat felfejleszthetjük a maximumra és tetszés szerint cserélgethetjük őket.
Természetesen szintlépésekkor skill pontokat kapunk amiket ezekre az ágakra tetszés szerint el tudunk költeni aktív és passzív képességekre.
A játék harcrendszere tipikus mmorpg.
Crafting/Labor Point
Elég sok, 21 profession van a játékban:
Alchemy, Cooking, Weaponry, Carpentry, Metalwork, Leatherwork, Tailoring, Handicrafts, Construction, Machining, Commerce, Farming, Husbandry, Masonry, Gathering, Logging, Mining, Printing, Fishing, Larceny és Composition.
Ezekből összesen ötöt tudunk fejleszteni és azokból se mindent maximumra.
A crafting skill fokozatai: Basic, Novice, Veteran, Expret, Master.
Az öt fejlesztett craftból kettőt tudunk felfejleszteni Masterre, egyet Expretre, egyet Veteránra és egyet Novice-ra. Basic szinten bármennyi Craftot lehet használni.
Minden non-combat cselekdet úgynevett
Labor Pointba kerül, ami folyamatosan gyűlik, miközben játszunk. Ilyen a bátyászás, craftolás, építés, stb. Azt hiszem például potionökkel is lehet regenerálni a Labor Pontot.
Justice System
A játékban lévő szabadság lehetőséget ad arra is a játékosoknak, hogy bűnözővé váljanak. Ha bűncselekményt követünk el (szövetséges játékos megölése, karavánok/hajók kirablása, másik játékos farmjáról/házából való lopás) Crime pontokat kapunk. Ha ez a pont elér egy bizonyos szintet, bűnözők leszünk, akiket a többi játékos jutalom fejében levadászhat.
Ha bűnözőként veszítesz egy PvP harcban két lehetőséged van. Bűnösnek vallod magad és automatikusan börtönbe kerülsz vagy tárgyalást kérsz. Utóbbi esetben a játék öt random játékost (azok közül, akik jelentkeztek erre a feladatra) bíz meg, hogy döntsenek a sorsodról. Megkapják a listát, hogy milyen bűncselekményeket követtél el majd szavazhatnak, hogy bűnös vagy, vagy sem.
Börtönbe kerülés esetén két lehetőség van: leülöd a büntetést vagy megszöksz. Ha kijutottál a Crime pontod nullázódik az Infamy pontod azonban megmarad (ezt a pontot is kapod bűncselekmények elkövetésekor, ugyanolyan arányban, mint a Crime-ot.)
Amennyiben inkább a „jó oldalon” állunk a fejvadászás mellett egyéb dolgokban is segítségére lehetünk a rendszernek. Ilyen például a bűnesetek bejelentése, amit akkor tehetsz meg, ha valamiféle bizonyítékot találsz (pl vérfoltok.)
Hajózás
Hajók listája:
http://archeage.gamepedia.com/ShipsA játékban a hajókat nekünk kell megépítenünk az apró csónakokat leszámítva, amiket vendortól is vehetünk. Több féle funkciójú hajó létezik a halászhajótól a kereskedőhajón át a kalózhajóig.
Ha a hajódat megtámadják az sérülést szenved, és mielőtt újra használhatnád meg kell javítanod. A rakományodat ellophatják, a hajódat is elvihetik az azonban visszaspawnol hozzád, nem használhatja más sokáig.
Építkezés
Erről nem írnék sokat, szerintem egyértelmű. Labor pontba kerül. Az alapanyagok szállítása körülményes, egyszerűbb karavánt vagy valamiféle hátas jószágot (pl. szamarat) használni hozzá, mert puszta kézzel nem sokat bírunk el, illetve nagyon lelassítja a cipekedés a karakter mozgását.
Hátasok
Több hátas létezik a játékban, melyeket sokoldalúan használhatunk. Kölyökként kerül hozzánk, majd némi gondozás után nő fel és használható hátasként. Vannak képességeik, szinteket lépnek illetve vehetünk nekik geart, amik bizonyos statjaikat növelik. Amennyiben nem ülünk rajta, de meg vannak idézve, mellettünk jönnek afféle petként.
Patron Státusz
Havidíj. Valódi pénzből illetve játékbeli aranyból is meg lehet venni. Amennyiben befizetted a következő bónuszokat kapod:
- Gyorsabb Labor Pont regeneráció
- Offline Labor Pont regeneráció
- Maximum összegyűjthető Labor Pont 5000-re emelése
- 10% extra XP
- 10% kedvezmény a Marketplace-en
- 5 Loyalty Token naponta (csak ha belogolsz)
- Földbirtoklási lehetőség
- Aukciós Ház használata (ha minden igaz ez az eladásra vonatkozik)
- Adók kirovása
Dungeonok/Bossok
Már kis szinttől jelen vannak a játékban eleinte 3 fősek, később 5 illetve 10 fősek is vannak. Emellet rengeteg a világban a word boss.
PvP
Erről nem tudok sokat, nem vagyok nagy pvp-s, sorry.