Minden hónapban megvesszük a BBC History-t. Egy nagyon jó kis újság szerintem, én nagyon szeretem. Most van benne egy tök jó cikk aminek a címe,
Hogyan építsünk középkori várat? 9 pont van, pontos leírással és tippekkel, most csak a tippeket írom, mert haláli, szerintem.
1. Okosan válasszunk helyet
Tipp: Keressünk olyan helyet, ahol valamilyen jól védhető pont van egy kikerülhetetlen útszakasz közelében: ez a várak "természetes élőhelye". Ne feledjük, hogy az erőd elhelyezkedése korlátokat állít a megvalósítás elé, egy sziklaorom tetején például lehetetlen vizesárkot építeni.
2. Találjunk ki egy megvalósítható tervet
Tipp: A lőrések tervezésekor ügyeljünk arra, hogy rajtuk keresztül minél nagyobb területet tarthassunk tűz alatt. A forma kialakításakor gondoljunk arra, milyen fegyvert használnak majd a katonák - egy hosszúíjnak nagyobb lőrésre van szüksége, mint a jóval kisebb számszeríjnak.
3. Szedjünk össze sok, jól képzett munkást
Tipp: A munkások létszámától és attól függően, hogy milyen távolról érkeztek az építkezés helyszínére, érdemes ideiglenes szálláshelyeket kialaktani.
4. Gondoskodjunk a védelemről
Tipp: A várépítéshez szükséges anyagok nehezek és sok helyet foglalnak el. Amennyire lehet, kirázólagvízi úton szállítsuk őket, még ha ehhez új kikötőket is kell építeni vagy csatornákat kell ásni.
5. Rendezzük a terepet
Tipp: Spóroljunk energiát, időt és pénzt azzal, hogy a várhoz szükséges követ lehetőleg az építmény körül ásott árkokból bányásszuk ki.
6. Fektessük le az alapokat
Tipp: Ne hagyjuk, hogy átverjen az építőmesterünk. Olyan terveket készíttessünk, amelyek alapján könnyen kiszámolható, hogy mennyi építőanyagra lesz szükség.
7. Erősítsük meg várunkat
Tipp: A tölgyfa idővel fokozatosan megkeményedik, így kivágás után gyorsan érdemes megmunkálni. A legallyazott szálfákat a legkönnyebb szállítani és az építkezés helyszínén gyorsan méretre vágni, majd beépíteni.
8. Gondoskodjunk vízről és csatornázásról
Tipp: Utasítsuk az építőmesterünket, hogy saját lakrészünkhöz külön vízellátás és mellékhelységet is tervezzen, követve II. Henrik doveri példáját.
9. Díszítsük a várat ízlés szerint
Tipp: Igyekezzünk, hogy a várunk belsőleg elég, lenyűgöző legyen ahhoz, hogy barátok és csodálók tömegét vonzza szerény portánkra. Egy jól sikerült lakoma vagy bál néha legalább annyit ér, mint egy győztes csata, miközben jóval kisebb az esélye, hogy közben bántódásunk esik.
Remélem majd valaki akar egy kis várat építeni a jövőben és örülni fog ennek a pár tippnek.