Hát, inkább mondjuk azt, hogy vicces volt. Három tételt kell húzni és mindhárom tételt százalékban osztályozzák (szóbelin, de írásbelin ugyanígy, de az csak beugró). Az első tételem a Frank-Starling mechanizmus volt, és megint éreztem, hogy a jóisten vigyáz rám, mert kedvenc tételem volt, amiből már mindenféle egyetemi doktori értekezéseket olvastam neten meg könyvtárban, és 120 (!) tétel közül pont sikerült kihúzni.
Elmondtam, és a tanár megdicsért, hogy ezt még soha senki sem mondta így el.
Erre kaptam 90+%-ot. Utána kihúztam a katekolaminok hatását a kardiovaszkuláris rendszerre, hát mondom király, ezt amúgy is szerettem, meg megint szív, meg pont vizsga előtt néztük át csoporttársammal, ez is 80+% lett.
Aztán mi lett a harmadik? Hypothalamo-hypophysealis rendszer. Hát, szerintem viszonylag ez is jó volt, bár némi bizonytalansággal vegyítve. De nem hittem el, ez a tétel már két tantárgynál szopatott meg, anatómiánál először, meg most.
1% kellett volna a jobb jegyhez (azért abban már van némi köcsögség, hogy nem adta meg az 1%-ot
), kérdez még valamit, az dönt. Erről tudni kell, hogy a vesét kb. szarrátanultam, legalábbis a fontosabbnak vélt nefronos részeket, és az utolsó 5-8 oldalt nem olvastam át. Naná, hogy abból kérdezte a szabadvíz clearancet, és eléggé leeshetett neki, hogy hozzá sem tudok szólni ehhez a témához.
Szóval nem adta meg azt az 1%-ot.
Azért egy 90% és 80%-os tétel után én megadtam volna magamnak.
Az orvosi am hány féléves?
12 félév az osztatlan képzés + 6-8 év a rezidens és szakorvosi.
Miután ennyiszer megszopatott a hypothalamo-hypophysealis rendszer, lehet felhagyok az endokrinológiai terveimmel.