Einsteinében már olyan dolgok is szerepeltek, ami Newtonéban nem lehetne. Más kérdéseket tett fel és arra kapott válaszokat. Belül más volt az ember és mást látott meg kint.
Szóval azért állított fel egy másik elméletet, mert más volt belülről? Gondolom ehhez a megállapításodhoz figyelembe vetted azt is, hogy röpke 300 év volt köztük, ami alatt a tudomány rengeteget fejlődött. Newtonnak arról sem lehetett fogalma, hogy léteznek mikroszkópikus lények, nemhogy atomokról meg elektronokról, amiket valakik már felfedeztek Einstein előtt. Gondolom tökéletesen ismered Newton törvényeit, és azt is, Einstein miért kapott Nobel-díjat. Mert akkor azt is tudod, hogy Newton törvényei az akkori tudományos ismereteknek tökéletesen megfelelnek, és Einstein hiába meditált volna ezerrel, ha nem ismeri a korábban felfedezett elektronokat, elektromágneses hullámokat, a fény részecske- és hullámtermészetét, illetve kvantált terjedését, akkor soha sem állíthatta volna fel elméletét. A tudomány szervesen építkezik, és nem légbőlkapva találja ki valaki az elméleteket, csakmert ő sokat meditált.
Ez kb. tipikusan a miért kék az ég kérdés. Newton, aki olyan korban élt, amiben nem ismerték a molekulákat, a fény hullámhosszát, a légkört, felnézett az égre, és nem tehetett mást, mint megállapíthatta, hogy az ég kék, amivel tökéletesen igazat mondott az akkori tudományos szinten. Aztán telt múlt az idő, és valaki rájött, hogy léteznek molekulák. Jött egy harmadik ember, ő azt mondta, hogy a levegőt különféle molekulák és apróbb szennyeződések alkotják. Jött egy negyedik ember, aki prizmával felbontotta a fényt, rájött, hogy a különböző szín különböző hullámhosszú fényt takar. Jött egy ötödik ember, aki rájött, hogy a testek is molekulákból állnak. Jött egy hatodik, aki rájött, hogy a molekulák is elnyelik a fényt. Egy hetedik kimondta, hogy a molekulák nem azonos hullámhosszú fényt nyelnek el, és ha egy test elnyeli a piros hullámhossz nagy részét, akkor a visszavert fény eredőjéből megkapott színt fogjuk érzékelni, ez lesz a zöld. Jött egy nyolcadik, aki felfedezte a fény szórását. És végül jött Einstein, aki logikai úton összerakta az egészet, és összeállt neki a kép, hogy a levegő molekulái szórják a Nap eredetileg fehér fényét, és a szórt fény hullámhossza a kék lesz. Ugyanerre a megállapításra akár Newton is juthatott volna, ha 300 évvel később születik.
Ez pont azt bizonyítja, hogy minél több tudást és információt kell megismerned és összeraknod, hogy a legprecízebb világképet építsd fel magadban. Egy szóval nem mondtam soha, hogy ehhez nem kell önmagad ismerete, hiszen az ember elfeledése és pusztán a környezet szemlélete ugyanolyan hiba, mint az ember kiragadása a természetből. Mi is a természet részei vagyunk, teljesen egyek vagyunk vele, és a kettő csak egy síkon vizsgálható.
Példálózhatok akár a tengerrel: vizsgálhatsz egyetlen vízmolekulát a tengerben önmagában is, és ekkor megismered, hogy miből áll az a vízmolekula, és hogyan viselkedik alapvető hatásokra, de sosem fogod megtudni, honnan jött és merre tart. Vizsgálhatod csupán a hullámokat is, ekkor látod a nagy egészet, de sosem érted meg, mi is valójában a víz. És vizsgálhatod a molekulát és a hullámokat is egyszerre: ekkor tudni fogod, mi maga a víz, és látni fogod, hogy egy-egy molekula egy hatalmas áradat, egy tenger része, ahol minden egyes részecske meghatározza a másik sorsát, és minden egyes részecskének megvan a maga útvonala a hullámban. Ha megérted, hogyan keletkezik a hullám, hogyan befolyásolja azt a föld és a levegő mozgása, akkor tudni fogod azt is, hogy honnan jött egy molekula és merrefelé tart.
Ez ugyanígy az emberre is igaz: ha megérted a körülötted lévő világot a legapróbb részletekig, tudni fogod az emberiség (vagy akár az élet) szerepét és helyét a világmindenségben, megismerheted a múltját, a jövőjét, az egész sorsát, és közelebb kerülhetsz a nagy egészhez, de csak akkor ha ismered magát az embert is (persze ettől nagyon messze van még az emberiség).
Pont ezért szeretek tanulni. Mert az a szép a világban, hogy mindennek megvan a saját oka és helye. Semmi sincs "csak úgy". Még az elektronok sem véletlenszerűen mozognak, az Föld és a Nap sem csak úgy kering a világmindenségben, hanem meghatározott sorsuk van, amelyet végigjárhatnak és követnek. Nem hiszem, hogy csak mi lennénk ez alól a kivételek. Mindennek van valami oka és minden felépít valami nagyobbat, és ezt a "nagyobbat" akarom minél jobban megérteni. Persze tökéletesen sosem fogom (talán nem is lehet), mert az emberiség még nagyon sok alapvető dolgot sem ért, de mégis, minél többet tudsz a világról, annál közelebb vagy a nagy egészhez.
Arról meg nem hiszem, hogy bármi fogalmad lehet, hogy én mennyire ismerem magam, vagy mennyire szoktam magamba nézni vagy ilyenek. Nehogy azt hidd, hogy csak nektek volt látszólag megmagyarázhatatlan élményetek, más is ugyanúgy gondolkodhat és átélhet ilyeneket, attól függetlenül, hogy nem írogatja le százszor egy nyilvános fórumon. Én is jártam autogén tréningre, relaxációs gyakorlatokra, meg 12 évesen voltam először meditációs kurzuson, szóval ha meglep, ha nem, én is tudom, miken alapulnak ezek. És még emellett próbálom a legtöbb tudást összeszedni az élőlények és az ember felépítéséről, idegrendszeréről, hogy még árnyaltabban lássam a dolgot, és amikor hevesen elkezd dobogni a szívem, ne higgyem azt, mint a tudományok topicban említett laikus, aki azt hiszi, hogy "a szív küld rezonanciát (információt) az agynak, és nem fordítva."
Légy boldog, Kicsirigó, írtam egy hosszú hozzászólást!