24 nov 15, 06:10:22 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 90 91 [92] 93 94 ... 162
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Könyvek, képregények  (Megtekintve 404853 alkalommal)
0 Felhasználó és 106 vendég van a témában
rondár
VIP
Nem elérhető Nem elérhető

"There can be only One."

« Válasz #1365 Dátum: 12 feb 08, 19:09:06 »

Ray Bradbury: Fahrenheit 451

Ha azt mondom Ray Bradburyre, hogy remek író, akkor megsértem vele. A fazon zseniális. Lírája nagyon magával ragadó; szinte már irodalmi orgia, amit a szemünk elé tár. Bradbury ismert sci-fi, fantasy és szépirodalmi történeteiről egyaránt, így mindenki megtalálhatja novellái és regényei között a neki tetszőt. Magyarországon újabban az Agave Könyvek kezdte meg történetei kiadását. A kiadó eddig novellásköteteket jelentetett meg a mestertől, de ez senkit se tévesszen meg. A kötetek maximálisan megérik a pénzüket, jelenleg is olvasom az egyiket (A villamos testet énekelem). Ha létezik olyan író, akire rá lehet mondani, hogy „tuti vétel”, akkor az biztosan Bradbury. Írásaiból sugárzik az emberi lélek mélyreható ismeretének bölcsessége. De eleget pofáztam a szerzőről, ideje, hogy elővegyem a legfontosabbnak nevezett könyvét, a Fahrenheit 451-et.

A könyv színtiszta disztópiaregény. Egy olyan elképzelt jövőben játszódik, ahol a háború még mindig tart, de az egész – mint ahogy már szinte minden az életben – nem több puszta színjátéknál. Az emberek nem akarnak foglalkozni semmi mással, pusztán a saját örömükkel. A kormány szándékosan tereli az embereket ebbe az irányba, és igyekszik gondoskodni arról, hogy eszükbe ne jusson spekulálni. Ehhez persze szembe kellett nézni azzal a ténnyel, hogy a könyvek nagy veszélybe sodorhatják a színjátékot. Elvégre, az olvasott ember intelligens ember. Ennek a feladatnak a megoldását a tűzőrségre bízták (akik régen tűzoltók voltak, mikor a házakat még fel lehetett gyújtani). A tűzőrök feladata, hogy könyveket foglaljanak le, majd égessenek el. Történetünk főszereplője, Guy Montag maga is egy tűzőr, aki különbözik társaitól. Ő – feleségével ellentétben – képes józanul gondolkodni, és nem az élet legfontosabb dolgának tartja az élvezetek hajszolását. Többek között ezért sem tudja igazán szeretni a hülye libát, és nem tudja élvezni annak virtuális családját sem. Egy nap egyszer csak beleolvas egy könyvbe, és onnantól kezdve megváltozik az élete.

Ami a legkülönlegesebb ebben az egyébként 1953-ban megjelent regényben, hogy szinte tökéletesen megfesti a mai világunkat. A színjátékokból, a szándékosan egy irányba terelt, élvezethajhász társadalomról én legalábbis nagyon ráismertem 2012-re. Kérem szépen, így kell hiteles jövőképeket festeni!

Ezt a könyvet mindenkinek érdemes elolvasni. Annak is, aki sci-fi rajongó, és annak is, aki nem az. A könyv magyar nyelven eddig kétszer jelent meg. Legelőször a 80-as évek végén az Európa kiadó jóvoltából megjelent Marsbéli krónikák című elképesztően vastag Bradbury-kiadvány részeként, majd 2003-ban a Göncöl Kiadó is megjelentette Lóránd Imre fordításában, aki az előző kiadást is gondozta. Szerintem pár éven belül az Agave Könyvek gondozásában fog megjelenni a harmadik magyar kiadás, én pedig már alig várom.

A filmeket előnyben részesítőknek jó hír lehet, hogy létezik belőle egy adaptáció 1966-ból. Magyarországi bemutatója nagyon sikeres volt.

Göncöl Kiadó, Budapest, 2003, 194 oldal. A kiadás keményfedeles és befűzött.       
Naplózva

"Mindezek a pillanatok elvesznek az időben, mint könnycseppek az esőben."
Zemori
VIP

Rejtett Hó Falu Rejtett Hó Falu

Zemochimaru

« Válasz #1366 Dátum: 12 feb 08, 21:49:39 »

hű, felkeltetted a figyelmem. úgyis szeretnék valami komolyabbat olvasni kicsit, mint az eddigi szórakoztató irodalmak:D
mondjuk ez az egy nap beleolvasott dolognál rögtön az Equilibrium jutott eszembe:D
Naplózva

Ezt hallgatom
Ezeket olvastam
Az apró szemű, csendes őszi eső lassan megérkezik, és eszembe jutsz. Olyan, mint mikor idelépsz hozzám, a derekamra teszed a kezed, és magadhoz húzol kicsit. Az arcomat megsimítod, az ujjaid a hajamba futnak, és megcsókolsz.

"Think that this day will never dawn again. Today is our most precious possession." Dante
rondár
VIP

"There can be only One."

« Válasz #1367 Dátum: 12 feb 08, 23:36:47 »

Mert az Equilibrium sokat merített a Fahrenheit 451-ből, az 1984-ből és a Szép új világból is. Ennek ellenére nagyon szeretem azt a filmet. Mosolyog Ha lesz időm, össze fogok dobni még három ilyen könyvismertetést is a nemrég olvasott könyvekről.
Naplózva

Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #1368 Dátum: 12 feb 13, 17:37:59 »

Úgy döntöttem megismerkedek Iain M. Banks könyveivel. Állítólag elég jók. Mosolyog

Wikin ezt láttam:

Idézet
A műveiben nacionalista politikai nézetek jelentős mértékben fordulnak elő. Olyan közgazdasági helyzeteket vizsgál, amiben a jószágok és szolgáltatások, valamint az információ mindenki számára ingyenesen hozzáférhető.

Érdekesen hangzik.^^
« Utoljára szerkesztve: 12 feb 13, 18:42:06 írta Aes Sedai » Naplózva
rondár
VIP

"There can be only One."

« Válasz #1369 Dátum: 12 feb 13, 21:30:59 »

Aes:

Ian Banks művei hullámzóak. Én csak az Emlékezz Phlebasra című könyvét olvastam, de elvette a kedvem a további olvasástól, de neked lehet tetszeni fog. Ugyanakkora reformerként tekintenek rá sokan, mint a Trónok harcára, de nem fantasy, hanem űroperett téren. Banks ugyanis elő meri hívni azokat az elemeket, melyek eddig csak kevés űroperettben voltak fellelhetőek (politika, szex, alvilág, drogok, stb.).

« Utoljára szerkesztve: 12 feb 13, 21:32:27 írta rondár » Naplózva

Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #1370 Dátum: 12 feb 13, 22:46:44 »

Még épp csak elkezdtem a Holtpontot, elég érdekes könyv. Egy kicsit fura a stílusa, még nem döntöttem el, hogy tetszik-e. Egyfelől azt látom, hogy ötletek vannak benne bőven, fantáziadús szerzőről van szó. Ugyanakkor pl egy zavaró apróság, hogy túl sok idegen szót használ. Nekem ez ugyan nehézséget nem okoz, szal értem őket, csak akkor is ettől valahogy kicsit olyan megjátszottnak tűnik nekem... viszont néha igen jó párbeszédek vannak benne. Nevet Majd meglátom még. Rövid könyv, tervem szerint akkor is végigolvasom, ha annyira nem jön be. Ha meg tetszik, akkor folytatom más könyveivel is. Mosolyog
Naplózva
Sabaku no Temari
Kezdő Jounin
*

Rejtett Homok Falu Rejtett Homok Falu

● ... meow ! ('^.^') ! ●

« Válasz #1371 Dátum: 12 feb 17, 19:43:35 »

Én jelenleg a Hush, Hush második könyvét, a Crescendo-t olvasom. Az első rész fenomenális volt... Sosem gondoltam volna, hogy egy könyvnél ennyi váratlan fordulat is jöhet majd. Ritka, ha én meglepődök, mert általában rájövök, hogy mi után mi fog történni... Itt meg semmi. Nagyon érdekes volt. Pojén Ha ez a második is olyan jó lesz, akkor elolvasom angolul majd a harmadikat, a Silence-t. :3

Tudtok valami jó könyvet javasolni anyumnak? ikszdé A Vöröspöttyös könyveket szereti: ugye ez a könyvsorozat a bukott angyalokról és az ő félangyal leszármazottaikról szól, tizennegyedik alkalommal olvassa ki a Twilight saga-t, a Halhatatlan-sorozatot (Evermore, Blue Moon, Shadowland) mind-mind kiolvasta, na meg Az eperszedőt és a Pokoli báléjszakákat. Már nem tudok neki mit adni könyvet... xD Valami jó tipp? Nevet
Naplózva

Egyetlen kincsem, szerelmem, vőlegényem: Sz. Lacha Ámor
Anyucim: Aemy ~ Apucim: G-sama
STM
Shinobi no Megami
*

Egyesített Shinobi Haderő Egyesített Shinobi Haderő

Alkalmilag felbukkanó kísértet

« Válasz #1372 Dátum: 12 feb 17, 19:52:56 »

Bármit, ami minél jobban különbözik ezektől?  Gondolkozik
Naplózva
Sabaku no Temari
Kezdő Jounin
*

● ... meow ! ('^.^') ! ●

« Válasz #1373 Dátum: 12 feb 17, 19:58:01 »

Hmm... Sorozatot mondok, mert olyasmi könyveket is szeret.
Odaát, Vámpírnaplók. (Amúgy igen, olyan, mint egy tini. xD)
Kedvenc írói amúgy Nora Roberts és Leslie L. Lawrence.
Naplózva

heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #1374 Dátum: 12 feb 17, 20:00:40 »

Leslie L. Lawrence-től tudnám ajánlani A Tizenhárom Kristálykoponya című két kötetes művet, ha már egyszer kedvenc író.
Naplózva

<Feleségem: Mini-chan Ámor> <Gyermekeim: Sabaku, M. Bogi, Rikan> <Anyósom, tiszteletbeli fogadott anyám: Ritli-sama>
<Az én pici szarvasom: Flexee> <Tanítványaim: Zizi100, drszabi, shidori93>
Sabaku no Temari
Kezdő Jounin
*

● ... meow ! ('^.^') ! ●

« Válasz #1375 Dátum: 12 feb 17, 20:01:45 »

Megvan neki, olvasta. ^^ Eszméletlen sok könyvét olvasta. Pojén
Naplózva

STM
Shinobi no Megami
*

« Válasz #1376 Dátum: 12 feb 17, 20:02:45 »

Akkor mondjuk olvasson valamit Lőrinc L. Lászlótól. Már az ő könyvei is jók voltak.
Naplózva
heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #1377 Dátum: 12 feb 17, 20:14:37 »

Vicces vagy STM (Igazából nem. Nevet).

Ezeket nem olvastam csak ajánlották, de hátha.
John Conolly - A fekete angyal
Cassandra Clare - Pokoli szerkezetek trilógiája
Naplózva

<Feleségem: Mini-chan Ámor> <Gyermekeim: Sabaku, M. Bogi, Rikan> <Anyósom, tiszteletbeli fogadott anyám: Ritli-sama>
STM
Shinobi no Megami
*

« Válasz #1378 Dátum: 12 feb 17, 20:17:40 »

Pedig komolyan mondtam. A régi könyvei még ezen a néven jelentek meg, és azok is jók. SOkan csak a krimiiről tudnak.
Naplózva
heo
Shinobi no Kami
*

Fényhozó

« Válasz #1379 Dátum: 12 feb 17, 20:19:54 »

Ez nekem nagyon furcsának hangzik,azért, ha egy szerzőtől olvasok valamit annak csak utána nézek, hogy miféle ember írta és hogy miket írt még, eddig azt hittem, hogy ez evidens.
Naplózva

Oldalak: 1 ... 90 91 [92] 93 94 ... 162
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins