Jé, nem is tudtam, hogy ennek van itt témája, ha tudtam volna nem írok erről máshova is, na mindgy. xD Pont egyik nap írtam erről, de bemásolom ide is, hátha kapok ellenérvet.
2010-ben írtam ezt a hozzászólásomat a fórumra.
Az a gáz, hogy egyre többen látnak pénzt ebben az animés-mangás őrületben. Hogy ennyi Con van, ennyi animés/mangás bolt, ennyi kiadó ahhoz fog vezetni, hogy ez az egész szép lassan összefog omlani. Ez egy gazdasági csőd. Minek 8 fajta WC papír, amikor az 1 fajta is kiszolgálja az igényeket és abból is alig fogy?
Szép lassan bedőlnek majd a különböző cégek. Ezeket nem rég írtam máshova, de ide is idevág: Kis ország vagyunk, kevés emberrel, még kevesebb animét szerető emberrel és még annál is kevesebb olyan animés emberrel aki fizet is valamit ezért a szenvedélyért.
Nem titok, korábban én is gondolkoztam mangakiadón, de elvetettem az ötletet, mert még nagyobb gazdasági káoszt szülne.
És tessék. A rajongók már az animés piac megmentését szervezik a bedőléstől. Sz-rakszik az Animax, a 2 újság összeolvadt, mert nem fogyott annyi, boltok szűntek meg, megszűnt a teaház, stb.
Engem most meg fogtok kövezni, de én most azt mondom: Magyarországra nem kell animés tévécsatorna, nem kell animés DVD kiadás, nem kell magyar nyelvű manga. Nem kell. Brutális szintű erőforrás és pénzkidobás az internet korszakában, ahol nem hogy egy szűk szubkultúrának szánt DVD-t, de egy országos szintű, sokkal nagyobb réteget megcélzó zenei CD-t, DVD-t sem lehet eladni. A rajongói weboldalakkal egyszerűen nem lehet versenyezni, hiszen ingyenesen 100x több tartalmat kap az érdeklődő mint úgy, hogyha pénzt fizet érte. Viszont az sem lenne megoldás, hogy ezeket az internetes platformokat megszüntessék, mert az abszolúte megölné a hazai szubkultúrát. Hazánkban ez a mai napig egy interneten kialakult és az internet segítségével fennmaradt kultúra, na most ha ezt kiiktatnánk összeomlana az egész. Hogy miért? A fordítócsapatok több ezer, több tízezer sorozatot biztosítanak minden egyes ízlésvilágot kielégítve, gyorsan, míg a kiadók egyszerűen nem tudnák tartani ezt a lépést, sem animében, sem mangában, sem időben. Mivel sokan nem találnák meg azt amit keresnek, szűkülne a piac, kevesebb lenne a rajongó, kevesebb lenne a bevétel, és egy idő után kivérezne az egész.
(Egyébként zárójelben jegyzem meg, hogy az, hogy Magyarországon ennyire elterjedt az anime/manga kultúra az az internetnek és azon belül az ingyenesen elérhető fordításoknak köszönhető. Nem csak ennek, de javarészt ennek!)
Összesítve: Nem kell se TV csatorna, se mangakiadás, se DVD kiadás - hiszen ezek úgymond ingyenesen megoldhatóak. Viszont akkor mi kellene? Figurák, különböző ajándéktárgyak értékesítése, normális rendezvények - de ne úgy hogy egymásra szervezve és szinte minden héten egy valami, hanem mint régen a MAT-os időkben, amikor még volt jelentősége a Conoknak. Ha a TV-hez mindenképpen ragaszkodna a nagyérdemű, akkor én inkább egy TV műsor mellett lennék, ami mittomén havonta jelentkezne fél órában, 1 órában egy nagyobb TV csatornánál. A fix-nél amikor én bent voltam, ha jól emlékszem 50.000 Ft-ról beszéltünk egy fél órás műsor esetében, de mondta a csávó hogy a műsor körüli reklámblokkokat úgy értékesíthetem ahogy akarom, ergo csak ki kell adni egy marketing cégnek a reklámblokkok értékesítését, és így nem hogy kiadás lenne az 50.000 Ft, hanem még bevétel is származna belőle, ami bőven hozna a konyhára. Havonta fél órát pedig bőven meg lehet tölteni "exkluzív" tartalommal és még a kultúrát is népszerűsítenénk, főleg ha ezt közszolgálati státusszal lehetne valahogy futtatni, arra még állami támogatás is járna.
Ennyi. Magyarországra nem kell több. Ez az ország a népességéből és gazdasági helyzetéből adódóan nem tud többet eltartani. Tisztán látható volt az az állapot, amikor 2008-2010 között minden héten indult egy kiadó, egy bolt, egy rendezvény, hogy ez az állapot hosszú távon nem tartható. A rajongók megcsömörlenek, és egy idő után el fog kezdeni leáldozni ez az egész, főleg, hogy a Conok semmivel sem adnak többet mint pár évvel ezelőtt. Ugyan az megy minden évben.
Itt az egész azzal lett elb***va, hogy sokan sok pénzt láttak ebben, boltot, lóf**zt, mindent nyitottak, de 10-20 ezer animefan, akik javarészt csak a conokra adnak ki pénzt, hogy találkozni tudjanak az ismerőseikkel, nyilvánvaló volt, hogy nem fognak tudni eltartani ennyi céget.
Persze itt, jöhetne a kontrázás, hogyha most abbahagynák a kiadók a különböző sorozatok kiadását, akkor japánok nagyon megharagudnának ránk és a büdös életbe nem kapnánk meg semmilyen licencet. Ez valóban egy nyomós érv, de mint fentebb írtam nem kell ide licenc.
Most akkor felteszem a kérdést, mi a fontosabb? Hogy itthon legyenek meg a licencek és nézzük, ahogy idővel csődbe megy az egész, összeomlik a kártyavár, vagy sz**juk le az egészet és csináljunk olyat mint amiből valóban jön pénz, és amit valóban el tud tartani a piac?