24 nov 18, 22:50:05 *
Üdvözlünk, Vendég. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Jelentkezz be a felhasználóneveddel, jelszavaddal és add meg a munkamenet hosszát
Hírek: EZ A NARUTO-KUN RÉGI FÓRUMÁNAK ARCHÍVUMA.

Főoldal   Súgó Keresés Bejelentkezés Regisztráció  
Oldalak: 1 ... 718 719 [720] 721 722 ... 1001
  Nyomtatás  
Szerző Téma: Duma 10  (Megtekintve 1231825 alkalommal)
0 Felhasználó és 24 vendég van a témában
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten
Nem elérhető Nem elérhető

« Válasz #10785 Dátum: 13 dec 21, 17:02:09 »

Azon a szar Blikk honlapon Gábor Zsazsa férjét folyamatosan "hercegnek" hívják. Takarodjanak már, most tényleg... Szánalmas, amit Gábor Zsazsa meg a férje csináltak, annyira látszik rajta, hogy olyan családok leszármazottjai, akik évszázadokig nemességet akartak, és most megvehetik pénzért.

Örökbe fogadtatni pénzért magad egy elszegényedett hercegnővel, akit már kiutált az egész társadalom, mert öngyilkosságba hajszolta a férjét? És nem elég, hogy szerzett magának hazug nemesi címet, még ők is örökbe fogadtak egy csomó embert jó pénzért, hogy még tovább is adják a szánalmas módon szerzett nemesi címüket.
Emellett az USA-ban nem is szokták nagyon figyelembe venni ezeket a címeket, nem igazán teszik oda senki nevéhez, hogy "herceg", még az igazi hercegek nevéhez sem, de Gábor Zsazsa álherceg férjének nevéhez mindenképp.

Undorító. :DD
Naplózva

gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10786 Dátum: 13 dec 21, 17:14:11 »

Mag amúgy is, ki akarna olyan tehetetlen rabszolga lenni, mint egy király, vagy egy herceg? Tiszta önmegalázás.
Naplózva
Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #10787 Dátum: 13 dec 21, 17:15:31 »

Ilyenkor és csak ilyenkor talán nem is bánom már annyira, hogy már elmúlt a nemesi világ hőskora. Mert akkor ezek a szánalmas rongyrázók már semmit se jelentenek. Hiszen egy lezárt tradíciót már nem becsteleníthetnek meg, csak saját magukat teszik nevetségessé, mintha kitalálnák, hogy a görög istenekben hisznek vagy valami hasonló. És megnyugtat az a gondolta, hogy amikor még létezett a nemesi világ, az ilyen kis senkiket mennyire megvetették volna. (Marxon nevelkedettek kedvéért: a nemesek nem a jobbágyokat és a munkásosztályt nézték le. A feudális rendszer sokkal inkább megbecsülte az egyes osztályokat, mint a mai rendszer. Viszont a jöttment álnemeseket nagyon lenézték. Nevet És nem csak a nemesek, hanem a köznép is.)
Naplózva
Gdat88
Az NKW Fórum nyertese
*

Rejtett Csillag Falu Rejtett Csillag Falu

A legrégebbi Fórum Isten.

« Válasz #10788 Dátum: 13 dec 21, 17:22:59 »

Én nem látom, hogy megszűnt volna a régi rendszer. Csak a nemeseket most gazdagoknak hívják. A megnevezés más.
Naplózva
Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #10789 Dátum: 13 dec 21, 17:27:01 »

Azért ennél többről van szó. A nemesi társadalom közel se csak a pénzről szólt. A nemesség lényege nem ez volt. A későbbi időszakokban nem egyszer egyes polgári családok sokkal gazdagabbak voltak, mint nem kevés nemesi család, még arisztokratákat is beleértve.
A mai gazdagok nem utóképei a régi nemességnek. A jobb részük a klasszikus kapitalista módon gazdagodott meg, ez belefért a régi rendszerbe is. A rosszabbik részük, hát az meg így meg úgy, privatizáció, ilyesmi. xD
Naplózva
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10790 Dátum: 13 dec 21, 17:28:24 »

Gdat, nem tudom eldönteni, hogy szerinted a mai gazdagok ugyanazok-e, mint a régi nemesek, vagy csak a társadalmi osztályok között máig (és örökké) meglévő egyenlőtlenségekre akartad felhívni a figyelmet.

Bár lényegtelen, már rég eldöntöttem, hogy a te hozzászólásaidat nem veszem komolyan.
Naplózva

Gdat88
Az NKW Fórum nyertese
*

« Válasz #10791 Dátum: 13 dec 21, 17:30:12 »

Tudjuk Saphira. Te mindenkinél műveltebb vagy.
Naplózva
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10792 Dátum: 13 dec 21, 17:31:32 »

Miért kell kiforgatni a szavaimat?

Arra gondoltam, hogy egy troll vagy, szinte eldönthetetlen, mit gondolsz komolyan és mit nem. Úgy, mint gman, de ő átlátszóbb.
Naplózva

Gdat88
Az NKW Fórum nyertese
*

« Válasz #10793 Dátum: 13 dec 21, 17:38:27 »

A jogosultságokra értettem. Hogy korábban aki nemes volt több dolgot tehetett meg és szabadabban élhetett. Ma ugyanez működik a gazdagokkal és a szegényekkel. Nem tudom mit lehetett ebben így túlbonyolítani. Nevet
Naplózva
gman
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10794 Dátum: 13 dec 21, 17:44:05 »

Szabadabban élhetett? Szerintem ez a hülyeség. A királyi kötelességek nem túl menők...

Saphi, bár az öltözéked lenne olyan általlátszó, mint én! Pirul
Naplózva
Gdat88
Az NKW Fórum nyertese
*

« Válasz #10795 Dátum: 13 dec 21, 17:51:22 »

Parasztnak lenni és helyette termelni sem túl menő.
Naplózva
Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #10796 Dátum: 13 dec 21, 17:51:47 »

A jogosultságokra értettem. Hogy korábban aki nemes volt több dolgot tehetett meg és szabadabban élhetett. Ma ugyanez működik a gazdagokkal és a szegényekkel. Nem tudom mit lehetett ebben így túlbonyolítani. Nevet

Azért egy kis, aprócska, alig észrevehető eltérés van a kettő között. A nemeseknek sokkal komolyabb kötelezettségeik voltak, mint a mai burzsoáziának. Utóbbiak meggazdagszanak (akár tisztes, akár nem tisztes módon), és így ha papíron nem is, de valóságban előjogaik lesznek a többi emberrel szemben. Míg a nemeseknek papíron is voltak ugyan előjogai, ugyanakkor szintén papíron komoly kötelezettségeik is. Persze ez korszakról korszakra változott, hogy az adott társadalmi helyzetben épp mennyire vették ezt szigorúan, de alapvetően voltak többletkötelezettségeik is a többletjogok mellé.
Naplózva
Gdat88
Az NKW Fórum nyertese
*

« Válasz #10797 Dátum: 13 dec 21, 17:58:37 »

Amikor írtam a postot ez járt épp a fejemben. Nevet
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/petofi/amagyarn.htm
Naplózva
Aes Sedai
Moderátor

Akatsuki Akatsuki

« Válasz #10798 Dátum: 13 dec 21, 18:04:21 »

Erre mondják azt, hogy kisarkított álláspont. ikszdé
Naplózva
Saphira
Naruto-Kun Fórum Isten

« Válasz #10799 Dátum: 13 dec 21, 18:10:33 »

Hát igen, pont Petőfiből kell kiindulni, aki a feudalizmus minden porcikájában csak a rosszat látta, a francia forradalomra meg azt hitte, hogy hú, de menő. Mosolyog

Petőfiről annyit, hogy csak távolról ismerte a nemességet, egyetlen arisztokrata barátja volt, Teleki gróf.

„Első szava, melyet hozzám intézett – meséli Teleki –, ez volt:
      – Ön az első eleven gróf, akivel beszélek. (sic!)
      – Hát döglöttel beszéltél-e? – kérdém némi savanyúsággal.
      – Az magam is voltam komédiás koromban.
      – Na, cimborám, velem ugyan nem sokat nyertél, mert magam is csak olyan vad gróf vagyok.
      Rám nézett; szemeiből láttam, hogy ezt a feleletet nem várta; kezet nyújtott, s a jég meg volt törve.”

Vele meg annyira összebarátkozott, hogy verset is írt róla, sőt az egyik kastélyát is kölcsönkapta, hogy legyen hol töltenie a szabadidejét Szendrey Júliával.

Szóval ennyit Petőfiről meg a nagyszájú verseiről. Tipikusan olyan ember volt e tekintetben, mint néhány liberális hős, aki életében nem látott cigányt, de cigánykérdésben mindenkitől jobban tud mindent.
« Utoljára szerkesztve: 13 dec 21, 18:11:43 írta Saphira » Naplózva

Oldalak: 1 ... 718 719 [720] 721 722 ... 1001
  Nyomtatás  

Ugrás:  

A MySQL adatbázis használatával A PHP programnyelven íródott bluBlur Skin © 2006, hbSkins