Ervdo
Gennin
Nem elérhető
|
|
« Válasz #6140 Dátum: 16 jan 20, 12:11:48 » |
|
Én kevésbé értek a dolgokhoz, de - 1. a legjobb és legkönnyebb megoldás, hogy megmondod a húgodnak, hogy de utp kábel és kész. Döntse el, hogy akar-e netet vagy sem. El lehet szépen vezetni a padlástéren, vagy falon kívül, stb. ahogy nálatok van; és ha esztétikai problémái vannak, hogy de ronda az a kábel, akkor is nagyon szépen be lehet csatornázni, és máris szépen néz ki. - 2. Már csak azért is kanyarodjunk vissza az első ponthoz, mert ha már most problémák vannak, akkor hiába oldod meg a dolgokat, tapasztalatból tudom, hogy előbb-utóbb jönni fog a húgod, hogy nincs már megint wi-fi jel, miért nincs, erősíts rajta, váltsd meg a világot, stb. Azaz a wi-fi az egy sokkal inkább változó paradigmájú szösszenet, mint az utp. - 3. Ha jól értelmezem, szomszédos szobákról van szó. Ha egy szint, akkor annyira nem kéne, hogy gond legyen az a 1,5 méter, mert a rosszabb esetben is max egy főfal fut a két szoba között, nem pedig csak mellékfal, de a wifi jelnek azt azért illene könnyen abszolválnia. Már ha valami megmagyarázhatatlan oknál fogva nincs mégis teleb*szva betonvasakkal, ami már le tudja fogni a jelet. Ha viszont két külön szintről van szó, akkor hiába van egymás alatt a két szoba, a födém szerkezete (beton + vasalat + szigetelés + bukolat) már képes annyira lefogni a jelet, hogy az már ihaj-csuhaj. Lenni biztos lesz, de sokszor hektikusan, amolyan Schrödinger macskája-képpen (ezt tapasztaltam már 2 szintes családi háznál). Megoldás a 4. pontban, hogyha csak nem adja fel a húgod és wi-fizni akar. - 4. Ha mindenféleképp, csak azért is wi-fi, akkor van ilyen erősítő cucc (wifi repeater). Ennek a lényege, hogy szépen beméred (mondjuk egy laptoppal a kezedben, vagy telefon), hogy a ház x pontjában hol erős még a jel. Oda raksz egy ilyen repeater cuccot, és az megint x méterig felerősíti a jelet. Szóval a lényege, hogy x méterenként erősítesz a jelen, de fontos, hogy mindig ott kezd az erősítést, ahol még erős is a jel. - 5. Igazából az első négy pontra nem is volt szükséged jelen leírásod alapján, azok csak a teljesség kedvéért születtek. Mert nálad egyelőre PC-n lévő „fizikális” problémák adódtak, vagy magával a routerrel / wi-fi kártyával van a gond. Teszteld másik géppel is a wifi-kártyát, vagy cibáld le a húgod gépét a router mellé, hogy biztosan lásd, hogy olyan probléma áll csak e fent, mint amit Aes írt (wi-fi jel, antenna nem elég erős, stb.). Látja az a gép a wifi adapert, amiben használod (eszközkezelőben kell talán utána nézni, ha jól tudom)? Esetleg még próbálkozz azzal, hogy fix ip címet rendelsz mind a géphez, és a routerhez is. „Vezérlőpult” „Hálózat” jobb klikk „Tulajdonságok” „adapter beállítások módosítása” jobb klikk az „Ethernet”-re „TCP/IP protokoll” kijelölése egérrel az alatta látható „Tulajdonságok” gomb aktív lesz, katt rá, és töltsd ki. Routerbe meg belépsz, és megkeresed az ip cím kiosztásért felelős menüt, és ott is kitöltöd a dolgokat. Ezt a fix dolgot azért mondom, mert én is futottam már bele olyan dologba, hogy gépen fixre raktam az ip-t, routeren nem, és mivel sorra osztja ki az ip-címeket a router, így volt, hogy már beelőzött egy másik gép és kiosztotta az előbbi pc-nek fixált ip-jét. Én meg lestem, mint hal a szatyorban. - 6. Ha jól tudom, akkor wi-fi kártyát használsz, mert PC-ről van szó, attól még fel kell raknod nyilván valami wifi központ kontrollert, ami kezeli is azt az adaptert, és onnan büzögni a beállításokban. - 7. Ha sikerült megoldani a wi-fi problémát, akkor a biztonság kedvéért írass alá egy Sheldon Cooper-féle lakótárs szerződés mintájára készülő megállapodást, amelyben kizárod a továbbiakban a segítség nyújtás lehetőségét az utp-kábelre való áttérés esetén (vagy akár az egyéb jövőbeni új technológiákra is), és egy „Én meg mondtam” hangos felkiáltással nyugtázd a jövőbeni nem együttműködési szándékodat, hogy épp eleget szoptál te a görcsösen ragaszkodó wi-fi kiépítéssel. Aztán sajnos a testvéri / baráti / stb. szeretet felül szokta írni az ilyen szerződéseket... Ezt hívják életnek.
Remélem előrébb vittem a dolgot valamivel a megoldáshoz.
Szerk.: kiegészítés, mert átolvastam még egyszer a hszedet, mivel én csak ömlesztve leírtam, ami az eszembe jutott a témában. A nincs elég kábel kicsit blőd kijelentés, nem bántásból írom, főleg, hogy ahogy látom nem rajtad múlik a megoldás könnyű eszközölése. Akkor a kártya jó, volt is már abban a régi gépben, és ment is, illetve a mostani újban is volt és ment is. Akkor viszont mivel régi gépről (régi op rendszerről?) van szó, így nézd meg, hogy az illesztő programja is jó-e.
Nekem pölö gond volt videókártyával, hogy amikor xp-ről váltottam win 8.1-re akkor már catalyst control center nem rakta fel végig helyesen, mert a win 8.1 már nem támogatta a videókártya legfrissebb szoftverét se. Így felül írta szépen és az integrált alap windowsos videókártya szoftver került az előtérbe, és győzedelmeskedett. Ami nekem akkor esett le, amikor nem futott valami a gépemen amihez márpedig megvolt bőven az előírt minimális szükséglet, sőt még bőven túl is teljesítette (+xp-n futott gond nélkül a dolog, másnap 8.1-en már nem, így jó hogy gyanús lett, de sajnos csak videókártya csere oldotta meg a dolgot, hiába kerestem és tettem fel általános(abb) illesztőprogram pakkokat a videókártyámhoz). De ez kevésbé valószínű, hogyha a két gép oprendszere azonos, és az új gép látja, húgodé meg nem. Akkor még egyszer, annyira tudok még gondolni, hogyha régi op rendszer van a húgod gépén, akkor nem rakta fel az illesztőprogramot, vagy nem megfelelően. Arra még emlékszem, hogy egyszer csúnyán összeveszett nálam is a wifi és kábeles kapcsolat, de ha jól emlékszem akkor ott (is) a fix ip kiosztással volt a gond? De ha nem az, és még mindig nem menne, akkor majd gondolkozom.
|