Én az Attack on Titannak a mangáját tervezem egy jó ideje, de mire már kezdtem volna jött belőle anime:D Még megávrom míg kijön 1-2 rész, és aztán nézek csak bele.
És bár kicsit megkésve, de én is leírom véleményem Psyco-Passról
Spoiler! A többiek véleményével nagyrészt én is egyet értek, jó volt végre valami komolyabb cuccot nézni. Mind a felépített világ, a karakterek és a kérdések amit boncolgatott az anime érdekesek voltak. Ennek ellenére volt benne pár kisebb, de azért nekem szemet szúró baki:
- Akanét alapvetően bírtam, az első résznél mikor lelőtte Kougamit képzeletben megveregettem a vállát, de az alapvető talpraesettsége ellenére 1-2 esetben teljesen életképtelen volt. Nem lőtte le Makishimát mikor az el akarta vágni a barátnője nyakát? Ezt a legtöbb ember, hát még egy rendőr még akkor is megtenné, ha nem egy szerettéről lenne szó, de olyan körülmények között százból kilencvenöt meghúzta volna a ravaszt. Ráadásul a csaj már holt nyugodtan használta a csillagneon fegyverét(dominátor), akár halálos módban is, és azt az érvelést meg, hogy azt nem 'saját felelősségre' forgatta, nem fogadom el. Hiába írja ki, hogy lelőheted, a végső döntés akkor is az ő kezébe volt. Másrészt annál a jelenetnél, mikor az 'igazgatónő' meg akarta öletni Ginozával Kougamit, és Akami meg erre lábonlőtte azt, az államat kapkodtam fel a fölről konkrétan olyan jól reagált a helyzetre
Ezért nem is értettem egyszer miért ilyen és miért olyan.
- Kougamit olyan erővel rúgja fejbe Makishima, hogy már lábre se bír állni, de aztán pár jelenettel később kb. csak a feje nincs bekötve.
- Makishima miért nem hallotta meg, mikor Akané mögé
sunnyogottcsörtetett, hogy ájultra lecsapja a sisakkal? Hogy volt rá képes fizikailag a csaj, mikor Shougo azért szintén elég kemény fából van?
- Mikor Makishimát szállították volna át a Szibüllákhoz, miért nem nyugtatózák/kötözték le? Ha olyan okos ember az a 247 agy, akkor hogy szólták el úgy magukat?
- Ha be tudták állítani Makishima keresésénél a város összes kameráját arckeresésre, akkor a sisakos-lázadásos incidens után miért nem tudtak egy keresést beállítani arra is? Azt leszámítva persze, hogy akkor Kougami nem tudott volna közlekedni.
- Egy olyan világban, ahol már az igaza kaja is ritkaság, honnan szedhetett egy már ma is réééégimódi borbély borotvát fegyvernek? Amivel ráadásul még csak szúrni sem lehet, csak vágni.
- A külföldi országok helyzetéről semmit nem tudtunk meg, de hogy nézhetik el ezt, a rendszert ami felháborítóan sérti az alapvető emberi jogokat? Tudni biztos tudnak róla, már ma is van műholdas technológia.
Makishimához kezdetben elég szkeptikusan álltam hozzá, de sikerült elérnie, hogy a hozzáállásom szép lassan megváltozzon. Először azt hittem, ő is csak céltalan, ál-egyedi 'want watch the world burn'-karakter lesz, ami tulajdonképpen így is volt, de azzal a különbséggel, hogy itt (szerintem) neki volt igaza
Meg az anime vége felé már ésszel és nagy méretben keltette a káoszt, nem csak piti kis bűnözőket figyelgetett meg. Esze meg tényleg van bőven, azt a húzásást imádtam péládul, mikor úgy szerelet le Columbót, hogy Ginoza felé dobta a dinamitot(aki amúgy miért nem a robotkarjával fogta azt meg!?.
Az anime vége meg őszintén meglepett, olyasmire számítottam, hogy Kougami meg Akane összejön 'hivatalosan' is, Makishima meghal, de a rendszer bukik vagy jobbá válik. A halálának bár nem örültem, de el kell simernem, hogy igazán jó jelenet lett, és a korábbi sérülését is reálisan (nem) bírta, ami mindig nagyot dob az animén.
Összességében 8-9 pontos darab, azt hiszem megadtam rá egyenlőre az utóbbit
Mindnekinek ajánlom megnézésre. Aki szeretne valami hasonlót akár hangulatilag, akár témában, ajánlom a továbbiakat:
- Darker Than Black
- Phantom: Requiem for the Phantom
- No.6
- Ergo Proxy