Épp az a baj a Dogmával, hogy irtó szarul csinálja azt amit. Tucatnyi jobb vallás és/vagy kereszténység ellenes paródia létezik.
Szerintem pont, hogy primitív dolgokból csinálnak nagyon primitív vicceket. Lásd, mikor a fénykard valójában egy bong (HAHA DROGOK HAHA!), vagy amikor szívnak (HAHA AZ MILYEN VICCES!), vagy amikor hippikkel találkoznak (HAHA A HIPPIK AZOK TÖK ILYENEK NEM?). Ezek végtelenül egysíkú, egyszerű poénok, semmi háttértudás nem szükséges hozzájuk és nem kell gondolkozni sem rajtuk.
De mondom, szerintem ez teljesen arra vezethető vissza, hogy Kevin Smith nagyon gyatra komikus. Ha megnézi valaki bármelyik fellépését, akkor egyből lejön neki, hogy milyen poénokkal operál.
- Drogok
- Nagyon egyszerű és igazi végkifejlet nélküli történetek úgy elmesélve, hogy minden harmadik szó fuck, mert az vicces
- Ő kövér és ezért nem szeretik a lányok
talán kicsit az amcsi életet is parodizálja hogy az ottani kultúra nélküli nép milyen buta is valójában (a nevesebb tudósai amerikának mind külföldi bevándorló ha úgy tetszik)
Miért milyen buta valójában?
A Dogma nem keresztényellenes. Kevin Smith is keresztény és a katolikusok hülyeségeiről szól.
A Jay és Néma Bobra meg nem igaz, hogy nem kell semmilyen háttértudás. Rengeteg utalás van benne az amerikai popkultúrára és ha valaki abban nem tájékozott, filmek, zene, híres emberek, akkor nagyon sok poén nem jön át neki.
Hippik meg nem szerepelnek benne, azt nem tudom honnan szedted.
Amikor pl. elkapja őket a Miramax stúdióban a biztonsági őr és meggyőzik, hogy miért engedje el őket. A csávó nézi ahogy leszopják egymást és utána azt kell mondani. Ó míly csodás teazsúr. Az annyira abszurd volt. Nagyon szellemesnek találtam, hogy ilyen semmilyen kontextusba nem helyezhető beteg fantáziája van valakinek.

Vagy az elején amikor ki akarja nyalni az apácát (Aki amúgy Leila hercegnő a Star Warsból

), akkor félreértette, hogy melyik könyv szerint él és imádtam nézni mennyire nem esik le annak a gyökérnek úgy, hogy egy csomót beszél az apácával.

A mikrobuszban a Stiflert játszó színész lúzer szerepe már önmagában vicces, mert akkora kontraszt az Amerikai pitéhez képest, hogy csak attól röhögtem, de ahogy elbántak vele, az zseniális volt.

De nem kezdem el felsorolni az összes poént, mert sose lenne vége.