Harcosok KlubjaMegnéztem ezt a filmet. És hát, a helyzet az, hogy nagyon nem tetszett.
De tényleg. Szerintem ez egy nagyon elrontott film volt.
Leírom a meglátásaimat, de most szentségtörő szövegek jönnek, csak az olvasson tovább, aki bírja az ilyesmit. Objektívan próbálom a kérdést megközelíteni.
--------
1.
A film legnagyobb hibája, amiért szerintem nagyon elrontott volt, az az, hogy valami hihetetlenül
szájbarágós volt az egész. Jó igen, elidegenedés, embertelen világ, média, fogyasztói társadalom stb hatása a mai emberre. Ezek jogos felvetések, de magamtól is rájöttem arra, hogy ez a film erről szól. Igen, anélkül is rájöttem volna, az első tíz perc után is, hogy nem mondogatják el körülbelül 3 percenként a film végéig, hogy "
Ember, ez a film erről szól!!" Ez egy idő után már nagyon idegesítővé vállt. Kedvem lett volna az alkotóra rákiabálni, hogy "
Értem, b*zmeg, értem! Go on!" És ez nem csak idegesítő volt, hanem a film eredeti célját (rávilágítani ezekre a problémákra) is elrontotta szerintem. Egy ilyen filmnek pont az lenne a lényege, hogy a nézőt gondolkodásra sarkallja. A végére álljon csak neki össze, hogy miről is van itt szó, mert ezzel valóban tanítaná az embert, hiszen kénytelen lenne magától végiggondolni ezeket a dolgokat, amit amúgy esetleg sose gondolna végig, ha nem lát egy ilyen filmet. Itt ezt a lehetőséget eldobták maguktól. Itt akár abba is hagyhatnám, mert minden más gondom a filmmel még menthető lenne, de ez nem az.
2.
A következő bajom az a film eltúlzott
Coelho-faktora volt. Az nem baj, ha egy ilyen filmben, vagy bármilyen filmben, megjelenik néhány olyan mondat, kijelentés, amit lehet utána idézgetni, meg hivatkozni rá. Ez teljesen rendjén lévő dolog. Itt viszont mintha valami sztahanovista lelkesedéssel vetették volna bele magukat az "idézet gyártásba". Túl sok volt az egymondatos bölcsesség. Az meg csak a hab a tortán, hogy ezeket igyekeztek nagyon korszerűvé, a mai emberek számára szólóvá tenni, és ez sok esetben kimerült abban, hogy trágár szavakat tettek bele. (Szarkupacok és társaira gondolok) Ettől függetlenül, azért voltak a filmben "jó dumák" ezt elismerem.
3.
A főszereplő elmebetegsége
az egész film legitimitását megkérdőjelezi. Számomra már az elejétől fogva egyértelmű volt, hogy a narrátor főhős egy elmebeteg. Nem voltam benne biztos, hogy pont "skizó" (tudom, hogy ez valójában nem az, csak rövidítek), de valami hasonló. A végén ugye ez ki is derült egyértelműen, de kérdés, hogy mi marad innentől a mondanivalóból? Hiszen egy elmebeteg agyszüleménye az egész, akár az is lehet, hogy mindez meg se történt, az illető csávónk (az istennek nem lehetett volna neki egy nevet adni? akkor marad a "csávó") flash-elte az egészet egy pszichiátriai kórteremben. Mi zárja ki, hogy nem így volt? Legalábbis számomra a végén már nem volt egyértelmű, hogy akkor mi igaz ebből.
Szintén ide tartozik, hogy az ezt a "skizofréniát" megjelenítő összes jelenet nagyon gyenge volt. Szóval ezek a jelenetek, amikor mutatták a csávót, hogy magával verekszik, most tényleg senki se haragudjon meg, de
egyszerűen komikusak voltak. Szóval konkrétan többször hangosan felröhögtem rajta, hogy na ne már. (Azokra gondolok pl. a végén a biztonsági kamerán keresztül látott kép) Szerintem ez egyszerűen teljesen abszurd. Nem vagyok pszichiáter, ezért nem tudom, hogy létezhet e olyan, hogy valaki magával verekedik, és közben azt hiszi, hogy valaki mással, de ha van is ilyen az biztos nem így néz ki. Mert ez túl színpadias volt, nulla hitelesség, mivel a mozgása a csávónak olyan volt, mintha egy láthatatlan személlyel verekedett volna (vö.: Frodó vs Gollam) csakhogy ugye itt
nem volt láthatatlan személy, csak egyetlen ember, ami pofán tudja vágni magát ugyan, de azért a földön húzni már nem hiszem.
Továbbá, visszatérve még egy kicsit az elejére, ha ez az illető dilis volt (és az volt), akkor a diliházban a helye. Hiszen innentől az egész világmegváltó terve elveszíti az értelmét, hiszen valójában ki tudja mennyire érdekli őt valójában ez az egész. Mert innentől számomra ez arról szólt, hogy egy elmebeteg bemagyarázott magának egy olyan havert, aki minden ami ő nem lehet, megdugja Bellatrixot, meg kocsmába jár meg verekszik. (Egyébként ez is nyíltan kimondásra kerül, nehogy véletlenül magamtól kelljen rájönnöm, hogy Tyler mit képvisel. Nehogy már gondolkodnom kelljen, te jó ég.) És szó sincs itt fogyasztói társadalomról, fight club-ról, terrorizmusról vagy bármiről, az egész egy pszichiátriai kórkép, ami az ez iránt érdeklődőknek biztos nagyon érdekes, nekem nem volt az.
4.
A film mondanivalója
nem volt eredeti, és emellett nagyon
marxista is volt. Ez a kettő tulajdonképpen egymásból következik, ezeket a dolgokat (munkások elidegenedése a munkájuktól) Marx lassan kétszáz éve már elmondta, csak ahhoz elmebetegek helyett a klasszikus filozófia átható ismerete, hihetetlen műveltség, felsőfokon ismert ókori nyelvek stb. társult. A marxista felfogás megjelenítése egyébként önmagában számomra nem hiba, mivel Marx-szal sok mindenben egyetértek, úgyhogy senki se higgye, hogy most "lekomcsiztam" ezt a filmet, vagy bármi hasonló ideológiai-politikai nyomorom lenne a filmmel.
5.
Ez egy kicsit már szurkálódós lesz, de nem tudom kihagyni. Érdekelne ugyanis, hogy
aki ezt a történetet kitalálta volt-e valaha munkanélküli? Mert azért sok rosszabb dolog is van a világon, mint az, hogy van egy munkahelyed, ami unalmas (bár a csávóé szerintem nem volt az, de ez nézőpont kérdése). Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy valaki azért verje a fejét a falba (szó szerint xD), mert van munkája, csak az nem elég érdekes, vagy kreatív. Kérdezzen meg erről egy olyat, aki évekig küldözgeti a k*rva önéletrajzokat, megy el az interjúkra, kilincsel a munkaügyi központban stb, és lóf*szra se megy vele.
6.
Nem értem, hogy miért tekintik ezt a filmet annyira férfiasnak, hogy kb. kötelezően imádnod kell, ha igazi alfahímnek akarod érezni magad. Az elmebetegségben mi a férfias? Akkor már inkább maradok a Black Hawk Down-nál, mint legférfiasabb filmél, abban is sok az erőszak, de legalább célja és értelme is van a dolognak.
Volt még több dolog is, de most nem jut eszembe már más.
A filmnek emellett voltak előnyei is, ezeket is leírom, mert így illik: a színészi játék szerintem zseniális volt. Valamint Tyler alakja nagyon menő volt, sikerült egy igazi macsó anarchista figurát kialakítani, aki tényleg egy klasszikus karakter. Jók voltak a Harcosok Klubjában játszódó jelenetek, ezekből amúgy sokkal többre számítottam.