Előzmények:
Félreérted.
Azért mert egy klánban van vérvonal képesség, az még nem jelenti azt, hogy minden klántag tudja is használni vagy rendelkezik is vele (örökli). Az Uchiháknál sem mindenenkinek volt Sharinganja.
De ez inkább a Vérvonal képességek témába való.
Chakra-sama sztem ez csk félig jó, mert nem mindegyik vérvonal képességnél van így, pl. a Hyuugaknál minden tagnak van Byakuganja! De az Uchihas megfogalmazás jó. De a Mokuton sztem se Vérvonal képesség(biztos vagyok benne), mert csak az 1. tudta használni.
Én nem azt írtam, hogy biztosan nem tudják használni, hanem azt, hogy nem biztos, hogy minden klántag tud vele élni. És a Hyuugáknál sem tudjuk, hogy mindenki rendelkezik-e vele, vagy ha rendelkezik is, megvan-e hozzá az adottsága, hogy rendesen ki is tudja használni?
A Chuunin-vizsga 3. fordulóján, a Neji és Naruto között folyó harc alatt is megjegyezte Hiashi, hogy pont a mellékág sarja örökölte legnagyobb mértékben a Hyuugák vérvonal képességeit. Vagyis egy vérvonal képességet is lehet különböző szinteken örökölni (Naruto manga 101/12).
A Mokuton pedig egy érdekes kérdés, mégpedig a következők miatt:
Az 2. adatkönyvben a Shodaime (1.) hokage Sarutobi-sensei (Sandaime hokage) ellen bevetett fa-elemű jutsuját ninjutsunak, ezen belül klánjutsunak írják:
http://kepfeltoltes.hu/090202/1so_hokage_fa-elem_www.kepfeltoltes.hu_.jpgMíg a 3. adatkönyvben Yamato fa-elemű jutsujait pedig ninjutsunak és azon belül vérvonal képességnek:
http://kepfeltoltes.hu/090202/yamato_fa-elem_www.kepfeltoltes.hu_.jpgMondjuk Yamatónál a fa elem biztos, hogy vérvonal képesség, mivel a DNS-e "tartalmazza" azt a képességet. De ez alapján az Első Hohagénél is vérvonal képességnek kellett lennie, mivel akkor nem lett volna benne a DNS-ében és Orochimaru nem tudta volna kivonni azt belőle.
Tudom, hogy a DNS-ünk nemcsak fizikai/testi, hanem jellembeli (vagy azt kialakító) információkat is tárolhat, de ettől most tekintsünk el. ^^
De persze az is ott van még, hogy amikor az Első és Második Hokage feltűnt, Kishimoto M. sensei még nem tervezte a fa elem visszatérését, azt meg főleg nem, hogy ezt majd az egyik fontos szereplő (Yamato) használni is fogja.